Hoofdgerechten

Risotto met asperges uit Bassano

77views

In het productdossier van de regio Veneto staat het volgende vermeld om het recept te bereiden zoals het echt hoort.

Het productdossier van de regio Veneto re benaming “Asparago Bianco di Bassano” verwijst naar asperges van het plaatselijke ecotype, vertegenwoordigd door de variëteit “Comune – o Chiaro – di Bassano”. De gemiddelde minimumdiameter in het midden is 10 mm, met een minimum- en een maximumlengte van respectievelijk 18 en 22 cm. De vruchten worden verkocht in homogene trossen met een gewicht tussen 1 en 1,5 kg. De aanwezigheid van enkele dwarsdoorsneden in de asperges is ook toegestaan, een waarde- en identificatie-element van het Bassano product, gezien de kwetsbaarheid ervan. Bassano-asperges hebben een karakteristieke bitterzoete smaak, wat ze heel bijzonder maakt.

Risotto recept met Bassano asperges

Recept details

: Gemakkelijk

Lente

Veneto

: 30 minuten

  • 300 g Vialone Nano
  • 1 kg witte asperges uit Bassano
  • 1 witte ui
  • 60 g sojaboter of ongeharde plantaardige margarine
  • extra olijfolie van de eerste persing
  • 1 liter groentebouillon
  • 50 g No-Muh milde groentekaas of 3 eetlepels plantaardige parmezaanse kaas
  • zout

Kies indien mogelijk voor Bassano-asperges, lang en fijn, hoewel de risotto ook heerlijk is met groene asperges.

Bereiding van Risotto met Bassano-asperges

Was de asperges en verwijder de uiteinden.

Snipper de ui fijn in een hoge pan met 8 eetlepels olie en boter. Fruit aan en voeg dan de aspergepunten toe en laat ze goed kruiden.

Giet de rijst erbij, rooster deze en bevochtig met de hete groentebouillon. Doe het deksel erop en blijf meer bouillon toevoegen tot de rijst gaar is (niet te lang laten staan om bruin worden te voorkomen).

Haal de pan van het vuur, bestrooi met groentekaas (of plantaardige parmezaan), doe het deksel erop en laat 2 minuten rusten voordat je de risotto met Bassano-asperges serveert op individuele borden die een beetje warm zijn.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.