Hoofdgerechten

Seitan pizzaiola

156views

Als je me vraagt naar een recept voor een gerecht waarbij ik me thuis voel, dan is pizzaiola saus zeker een van de eerste dingen die in me opkomt. Misschien is het omdat het typisch Italiaanse smaken en aroma’s bevat, misschien is het omdat mijn moeder het al sinds mijn kindertijd kookt, pizzaiola is een tijdloze, feel-good maaltijd. De hoofdingrediënten van pizzaiola zijn een uitstekende tomatensaus en overvloedige en geurige oregano. De toevoeging van een lepel kappertjes maakt deze saus nog lekkerder en verrukkelijker, en bespaart de toevoeging van zout.

Seitan is net als tofu een ingrediënt dat je in veel bereidingen kunt gebruiken in plaats van vlees of vis.
Seitan absorbeert smaken gemakkelijk, dus ga voor kruiden en specerijen of, als je van Aziatische smaken houdt, sojasaus en kombu zeewier.

Kortom, pizzaiola is inderdaad een veelzijdig gerecht dat aan verschillende behoeften kan voldoen… en velen kan plezieren!

Receptgegevens

Moeilijkheidsgraad: makkelijk

bereidings- en kooktijd: 15 minuten

Seizoengetijde : het hele jaar door

Regio : Campanië

Ingrediënten voor 4 porties

  • 400 g natuurlijke seitan
  • 3 San Marzano tomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • in blokjes gesneden groene olijven 1 eetlepel
  • ontpitte zwarte olijven 1 eetlepel
  • kappertjes 1 theelepel
  • oregano 1 eetlepel
  • extra olijfolie van de eerste persing

Bereiding van seitan pizzaiola

Snijd de seitan en tomaten in blokjes van ongeveer 2 cm. Spoel de kappertjes af onder water en knijp ze goed uit.

Fruit de gepocheerde knoflook 2 minuten in een koekenpan met een beetje olie. Voeg de tomaten, seitan, kappertjes en oregano toe.

Kook ongeveer 10 minuten tot de tomaten volledig hun water hebben verloren. Verwijder de knoflook en serveer het gerecht warm.

Variant

Omdat dit een heel eenvoudig maar ook heel lekker gerecht is, kun je de San Marzano tomaten vervangen door een potje gepelde tomaten, of door in tweeën gesneden cherrytomaatjes en een beetje kurkuma en dan krijg je een heel andere smaak.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.