Hoofdgerechten

Spaghetti all’assassina, een voorgerecht met weinig ingrediënten en 3 euro

95views

De bereiding vereist veel zorg en strikte naleving van alle regels. Vooral bij het kiezen van de juiste pan, want ze worden gekookt met de risottotechniek.

Regels voor het koken van pasta

Pasta is een van de meest geliefde gerechten over de hele wereld, maar toch is het eindresultaat vaak een compromis. Er zijn verschillende regels die je moet volgen om pasta op zijn best te bereiden, en in deze tekst bespreken we ze in detail.

Allereerst. De pan moet groot genoeg zijn voor het water en de pasta, zodat de pasta vrij kan bewegen. De hoeveelheid water moet minstens een liter zijn voor elke 100 gram pasta en het water moet gezouten zijn.

De pasta moet in het kokende water worden ondergedompeld wanneer het kookt en moet vaak worden geroerd om te voorkomen dat het gaat plakken of klontjes vormt. De kooktijd staat meestal aangegeven op de verpakking, maar is belangrijk omdat te gare pasta zacht en vlokkerig is, terwijl pasta die te al dente is moeilijk te kauwen is.

Eenmaal gekookt moet de pasta worden uitgelekt, maar houd bij voorkeur wat kookwater apart, dat kan worden gebruikt om de saus te verlengen of om een emulsie te maken met boter of olie. In elk geval moet pasta altijd heet gekruid worden, zodat de saus er goed aan kan hechten.

Kooktijd

Tot slot zijn er enkele specifieke regels voor sommigen. Verse pasta heeft bijvoorbeeld een kortere kooktijd nodig dan droge pasta en moet in koud water worden geweekt om te voorkomen dat de pasta breekt. Volkoren pasta vereist daarentegen een langere kooktijd en iets meer water dan witte pasta.

Pasta koken lijkt precisie en aandacht voor regels te vereisen. Een heerlijk en perfect gerecht kan echter worden bereikt door bijna al deze regels te breken. en dit is het geval bij de bereiding van een typisch gerecht uit Bari:

Maar maak je geen zorgen, het is niet nodig om de wet te handhaven, maar om rustig te blijven terwijl we onze spaghetti in de pan ‘martelen’.

Moordende spaghetti

Bij de bereiding van dit gerecht is de keuze van de juiste pan cruciaal voor het verkrijgen van perfecte spaghetti all’assassina, evenals het gebruik van ingrediënten van hoge kwaliteit. Om deze pasta te koken, is het nodig om de spaghetti die gekookt moet worden te plaatsen zonder ze te buigen of te breken, en dan verder te gaan met de risotto.

De procedure wordt meestal toegepast bij het koken van rijst.

Verder is het belangrijk dat de pan gemaakt is van ijzer, omdat dit de warmte anders geleidt dan pannen met antiaanbaklaag, waardoor

Er zijn twee factoren die deze pasta onderscheiden van andere, die beide te maken hebben met het kookproces: het mengt zich met de pasta. De bereiding is niet moeilijk, maar het is belangrijk om de instructies zorgvuldig te volgen, dus laten we eens kijken wat er nodig is om dit typische gerecht uit Bari en het ongebruikelijke kookproces te bereiden.

Spaghetti all’assassina

Trefwoord Spaghetti all’assassina

Uitrusting

 • grote ijzeren pan

 • keukentang

 • houten lepel

Ingrediënten

 • 400 gr spaghetti
 • 150 gr tomatenpuree
 • 100 gr tomatenpuree
 • 1 L bouillonwater
 • 3 teentjes knoflook
 • 1 Spaanse peper
 • naar smaak fijn zout
 • naar smaak suiker (optioneel)

Instructies

 • Het bereiden van de bouillon is eenvoudig: meng gewoon water, 300 g tomatenpuree en de benodigde hoeveelheid tomatenpuree om een heldere kleur te krijgen. Voeg verder zout toe en breng aan de kook.

 • Neem een ijzeren koekenpan en doe er verse, in stukjes gehakte chilipeper in of droge, verkruimelde chilipeper samen met knoflook. Gebruik twee teentjes, de een in kleine stukjes gehakt, de ander heel gelaten. Voeg een ruime hoeveelheid olie toe en zet de pan op het vuur.

 • Zodra de knoflook bruin begint te worden, verwijder je het hele teentje en zet je het vuur hoger. Giet er 100 g tomatenpuree bij die je opzij hebt gezet. Wees voorzichtig, want dit kan spetters veroorzaken.

 • Voeg, nadat je de passata hebt laten drogen, de spaghetti toe aan de pan en maak je geen zorgen als deze aan de bodem blijft plakken. De spaghetti moet roosteren, dus haast je niet en laat het gaar worden.

 • Zodra je de noedels ziet roosteren, wissel je van positie om ze bovenop te leggen zodat ze gelijkmatig roosteren. Gebruik een spatel en een tang om dit te doen, en let op dat je de noedels niet breekt.

 • Voeg de bouillon beetje bij beetje toe, zodra je ziet dat het uitdroogt. Giet de bouillon echter niet direct op de noedels, maar op de randen van de pan om te voorkomen dat de noedels verdrinken.

 • Maar je zult moeten wachten tot de bouillon een beetje is opgedroogd en de noedels goed moeten laten roosteren voordat je hun positie in de pan verandert. Houd het nog 10 seconden vol voordat je de pasta omdraait.

 • Dit proces vereist veel geduld en rust, dus haast je niet om de pasta te draaien. De pasta moet ‘lijden’ bij deze manier van koken, daarom wordt dit gerecht spaghetti all’assassina genoemd.

 • Na ongeveer 10 minuten koken zou de spaghetti klaar moeten zijn. Sommige zullen echter meer gaar zijn dan andere, terwijl andere nog al dente of zelfs knapperig kunnen zijn.

Wijnen voor bij spaghetti all’assassina

Er zijn verschillende wijnopties die zouden kunnen, afhankelijk van persoonlijke smaak. Maar in het algemeen zijn enkele wijnen die een goede keuze zouden kunnen zijn bijvoorbeeld

Deze Toscaanse rode wijn, voornamelijk gemaakt van Sangiovese druiven, wordt vaak geassocieerd met de Italiaanse keuken en past goed bij veel pastagerechten, waaronder spaghetti all’assassina.

Een andere Italiaanse rode wijn, il heeft een fruitige en lichtzure smaak die goed samengaat met intense smaken.

Als je liever een witte wijn drinkt, is il misschien een goede keuze. Deze wijn heeft een kruidig en citrusachtig aroma dat goed past bij intense smaken.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.