Nagerecht

The Ministerial: het verhaal van een chocolaatje geboren uit een belofte van liefde

95views

Verhaal van een chocolade geboren uit liefde

We zijn in de jaren 1920Napels is een bloeiende stad, levendig, modern, gastvrij. Kortom, een soort ‘klein Parijs’. In deze context ontstond een van de zoetigheden die het symbool zou worden van een bekende Napolitaanse banketbakkerij:

Het begon allemaal toen de jonge Napolitaanse banketbakker een oogje kreeg op een van de mooiste en beroemdste vrouwen van die tijd: de theaterdiva (artiestennaam Maria Annina Laganà Pappacena). De aantrekkelijke actrice, zangeres en danseres was een van de meest begeerde meisjes in Italië. Als stijlicoon wist ze de invloedrijkste en machtigste mannen van die tijd aan haar voeten te laten vallen. Elke avond na haar optreden werd de kleedkamer bestormd door haar vrijers en onder hen bevond zich Francesco Scaturchio.

De jongeman viel de actrice op omdat hij, naast zijn engelachtige gezicht, naar snoep en amandelen rook en niet naar sigaren en stoofpot zoals haar andere vrijers. Om het hart van zijn geliefde te winnen, kon Francesco zich geen diamanten ring veroorloven, dus besloot hij een taart te maken en die aan haar op te dragen. Zo ontstond de Ministeriale, die toen nog niet zo heette.

Smaak, textuur en curiosa over Scaturchio’s Ministeriale

Het is de getuigenis van een liefdesverhaal dat al meer dan een eeuw duurt. Hij ziet eruit als een reus, heel bitter van buiten en heel zoet van binnen. Bij het proeven valt de likeurnoot meteen op. Het recept voor deze liefdescake is al meer dan een eeuw hetzelfde, maar tot op de dag van vandaag blijft het geheim.

We weten niet hoe de diva Anna Fougez heeft gereageerd op de taart die aan haar is opgedragen en naar haar is vernoemd. Wat wel zeker is, is dat de actrice zich op 46-jarige leeftijd terugtrok uit het theater en Francesco Scaturchio zijn activiteiten voortzette en een van de beroemdste banketbakkers van het koninkrijk werd.

De chocolade die hij uitvond werd zeer gewaardeerd door de baronnen en de Napolitanen en om het recept te behouden en zijn creatie te beschermen, vroeg Francesco aan de baronnen om deze lekkernij op te nemen in de De koning Victor Emmanuel III ging gewillig akkoord, maar het ‘is lang en het verzoek ging van minister naar minister. Vijftien jaar gaan voorbij voordat de banketbakkerij Scaturchio het levenslicht ziet, maar Francesco slaagt erin zijn droom te verwezenlijken. Als herinnering aan de pijn uit het verleden heet de banketbakkerij de ”.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.