Nagerecht

Typisch Piemontees snoepgoed :Baci di dama

148views

De naam van deze koekjes komt van hun vorm, twee halve bollen die elkaar ‘kussen’ dankzij de chocoladecrème. Verrijk het deeg door er cacao aan toe te voegen, wat meestal niet in het originele recept zit.

Zie ook Bunet (Piemontese pudding)

Ingrediënten voor 6 personen

  1. 150 g 00 bloem
  2. 150 g aardappelzetmeel
  3. 150 g van
  4. 150 g sojaboter of plantaardige margarine
  5. 3 eetlepels extra olijfolie van de eerste persing
  6. 1 zakje bakpoeder
  7. 300 g geroosterde hazelnoten
  8. 4 eetlepels bittere cacaopoeder

Voor de pure chocoladevulling

Maal de suiker en geroosterde hazelnoten tot een poeder

Combineer de bloem, zetmeel, bakpoeder, gehakte hazelnoten en suiker op een werkvlak, maak een kuiltje en giet de boter, olie en een beetje water in het midden. Begin te kneden en voeg af en toe een beetje water toe om het deeg handelbaar te maken.

Vorm van het deeg halve ballen met een diameter van ongeveer 2 cm en leg ze op een bakplaat.

Bak ongeveer 10 minuten in de op 180°C voorverwarmde oven.

[adrotate banner=”17″]

Bereid ondertussen de vulling: smelt de pure chocolade in een bain-marie met de sojamelk tot een gladde massa.

Laat het ongeveer 15 minuten afkoelen en gebruik het dan om de halve balletjes twee aan twee samen te voegen.

Serveer de baci di dama op kamertemperatuur of bewaar ze gekoeld in de koelkast.

Vegetarische variant van kokosvrouwkusjes

Rechtstreeks uit Piemonte komt hier een zoet recept dat gemakkelijk te bereiden is: dit zijn kokossnoepjes die baci di dama worden genoemd. Hier lees je hoe je ze thuis in een handomdraai klaarmaakt. In vergelijking met het klassieke recept, heb ik kokosmeel toegevoegd om een meer exotisch tintje te geven aan dit traditionele Piemontese dessert.

Ingrediënten

Bereiding van vegetarische kokosvrouwkusjes

De eerste stap is het kneden van de boter in een kom, samen met de suiker: je moet de ingrediënten vervolgens mengen tot ze allebei één homogeen deeg vormen. Wanneer dit mengsel is verkregen, voeg je de bloem en kokos toe: deze ingrediënten moeten goed gemengd worden, en opnieuw tot de ingrediënten één deeg vormen.

Voor een betere afwerking kun je het beste een vork gebruiken, en het mengsel energiek prakken en mengen. Voeg op dit punt de twee eieren toe, en blijf de ingrediënten mengen: voeg af en toe de bloem toe, en probeer zo voorzichtig mogelijk te zijn, want het moet volledig worden opgenomen door de deegbal die je vormt.

Zodra de bloem is toegevoegd en het deeg een enkele bal heeft gevormd, moet het minstens een uur in de koelkast rusten, afgedekt met huishoudfolie. Na deze tijd kneed je het deeg: in kleine porties vorm je kleine balletjes, die je in de koelkast legt en nog een kwartier laat rusten.

Na een kwartier moeten de balletjes eerst in het kokosmeel gedoopt worden, waarbij je ervoor probeert te zorgen dat elk balletje het kokosmeel absorbeert, waarna ze twintig minuten in een oven van 150 graden gebakken moeten worden. Smelt ondertussen de chocolade in een klein steelpannetje met de melk: roer tot de chocolade helemaal gesmolten is en klaar is voor gebruik.

[adrotate banner=”17″]

Nu moet je de koekjes vullen: giet met een lepel een kleine hoeveelheid chocolade over het ene koekje en sluit het af met het andere. Laat de koekjes nog twintig minuten rusten in de koelkast en eet ze warm.

Zie ook Bunet (Piemontese pudding)

Je kunt ze combineren met vlees, champignons en lente-uitjes, en mousserende witte wijn.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.