Hoofdgerechten

Wat is het verschil tussen bruine en witte eieren? De deskundige antwoordt

118views

Heb je je ooit afgevraagd wat is het verschil tussen bruine en witte eieren? En als de kleur van a, de eerste indicator die we hebben, ons in het algemeen iets vertelt over de kwaliteit ervan? Kortom, hoe kies je?

Wat is het verschil tussen bruine en witte eieren

«Er is geen wezenlijk verschil tussen de witte en de bruine» verduidelijkt Giulio Apollonio, eigenaar van L’Uovo Perfetto, een uitgebreide fokkerij in Cutrofiano, Lecce, waar zesduizend hanen en hennen vrij rondlopen. «Het is het ras van de hen dat de kleur van de schaal bepaalt, maar dit heeft geen bijzondere gevolgen voor de kwaliteit van de kip., behalve het feit dat witte eieren soms een grotere dooier hebben en om deze reden een grotere hoeveelheid kunnen bevatten » vervolgt de fokker. “Tot een paar jaar geleden waren witte eieren vrijwel uitsluitend gericht op de industrie, die doorgaans werd gebruikt voor de productie van, en dat is ook zo voor de grotere dooier die de typische gele kleur aan de pasta geeft. Het kan zijn dat dit ertoe heeft bijgedragen dat zij als armer worden beschouwd, maar dat is niet het geval. En over het algemeen is het niet de kleur van het ei die de kwaliteit en dus de gezondheid van het ei aangeeft.”

Wat zijn de gezondste eieren

Meer nog dan van het uiterlijk hangt de gezondheid van het ei af van wat een kip eet en hoe hij leeft: «Een kip die vrij leeft in grote open ruimtes, die kan eten wat ze in de natuur vindt, die zich kan verhouden tot andere kippen en hanen, zij is een kip die eieren van de hoogste kwaliteit produceert» zegt Apollonius.

De voedingsverschillen tussen eieren van extensief en intensief gehouden kippen

Er zijn in de loop der jaren talloze vergelijkende onderzoeken uitgevoerd, onder meer op de fokkerij van Apollonio, die nu over de hele wereld bekend staat als een voorbeeld van duurzaamheid: “De eieren van extensief gefokte kippen”, legt Apollonio uit, “hebben in de eerste plaats minder cholesterol dan die van kippen die op intensieve boerderijen leven en op veel boerderijen met buitenruimtes waar ze eigenlijk weinig kans hebben op een natuurlijk leven. Zijn ook rijker aan Omega 3 en vitamine A en E, omdat ze in natuurlijk zonlicht leven. Tenslotte, en last but not least, zijn de eieren van kippen die buiten leven op boerderijen waar ook hanen aanwezig zijn en die dus bevruchte eieren zijn (waaruit kuikens geboren kunnen worden), rijk aan follistatine: anabool hormoon dat ook bij mensen actief is, gebruikt wordt in verschillende medicijnen en dat ook gegeven wordt aan mensen met groeiproblemen.” Dit alles vertaalt zich ook in verschillende organoleptische kenmerken: «De smaak van een ei van een extensief gekweekte kip is heel anders en smakelijk, en normaal zelfs de schaal ruikt over het algemeen minder onaangenaam en intens dan die van conventioneel gekweekte eieren.”

Vrije-uitloopeieren zijn beter

De redenen zijn verschillend: in het algemeen, zoals bij ons mensen gebeurt, Een gevarieerd en actief leven zorgt ook voor dieren en geluk, en kippen vormen hierop geen uitzondering. «Een dier dat vrij leeft om te eten wat het in de natuur vindt, zonder ruimtebeperkingen, samen met zijn soortgenoten, zelfs van verschillende geslachten, hij is minder gestrest en produceert daardoor minder cortisol. Dit is ook de reden waarom het gezonder en dus resistenter is: cortisol verlaagt de immuunafweer. Integendeel, in de eerste plaats omdat ze aan hoge stressniveaus worden blootgesteld, de afweer van dieren die in een kleine ruimte leven, zoals dat gebeurt in de conventionele landbouw, wordt verminderd. Intensief gehouden kippen hebben een kwetsbaarder immuunsysteem, en het feit dat ze in besloten ruimtes leven waar virus- of bacteriële infecties vaker voorkomen, maakt ze afhankelijker en tegelijkertijd resistenter tegen antibiotica.”

Natuurlijke eiercycli

Daarnaast zijn er nog vele andere factoren die de kwaliteit van – en de kwaliteit van leven – van hennen bepalen. De eerste is hun levensverwachting: «Kippen uit de conventionele fokkerij hebben een zeer korte levensduur: ze worden gedood op de leeftijd van 16 of 18 maanden en beginnen na 6 maanden eieren te leggen.. Dit betekent dat ze, zelfs als ze open ruimtes tot hun beschikking hebben, zoals op biologische boerderijen gebeurt, nog steeds heel weinig tijd hebben – hooguit één zomer en één lente – om met de natuur om te gaan, vergeleken met een kip die altijd buiten leeft en die kan kennis over de wereld opdoen, bijvoorbeeld over wat hij wel en niet kan eten tijdens het grazen, en die kennis kan hij doorgeven aan zijn kuikens, die op hun beurt weerbaarder worden als ze volwassen zijn”, legt Apollonio uit. Een andere factor is lo exploitatie van kippen: «Een extensief gekweekte kip legt van oktober tot maart geen eieren, omdat ze ruit. Als het symbool van Pasen eieren zijn, komt dat doordat de kippen ze in het late voorjaar weer gaan leggen. Dit zijn eeuwenoude begrippen, die consumenten vaak zijn vergeten, maar die goed zijn om te onthouden: het negeren van natuurlijke cycli is niet goed voor de natuur, en ook niet voor ons.”

Andere artikelen van La Cucina Italiana die u wellicht interesseren

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.