Hoofdgerechten

Wat kun je wel (niet) eten als je last hebt van reflux en gastritis?

42views

Wat je wel (niet) moet eten als je er last van hebt En ? Goede vraag, waar veel Italianen helaas last van hebben. Volgens de laatste schattingen komen gastro-intestinale problemen bij één op de drie Italianen zeer vaak voor, waaronder gastro-oesofageale reflux en gastritis. «De eerste is te wijten aan een storing in de klep die de maag van de slokdarm scheidt, wat de opstijging van maagsap bevordert dat wordt geproduceerd door de vertering van voedsel. Gastritis daarentegen is een ontsteking van het maagslijmvlies”, legt de diëtist uit Patricia Gaballo. «Deze twee aandoeningen manifesteren zich vaak met overlappende symptomen, waaronder zwaarte, pijn en een pijnlijk gevoel in het bovenste deel van de buik. En ze delen een aantal factoren die ze kunnen verergeren, waaronder met name ontstekingsremmers, roken, het drinken van alcoholische dranken, maar vooral bepaalde eetgewoonten”, voegt de deskundige eraan toe. Om de ongemakken van beide aandoeningen tegen te gaan, vooral in de acute fase, is aandacht voor je leefstijl essentieel, te beginnen met keuzes aan tafel. Dus hier is het dieet voor gastro-oesofageale reflux en gastritis: wat te eten.

Wat kun je wel (niet) eten als je last hebt van reflux en gastritis?

«Het eerste wat je moet doen in het dieet voor reflux en gastritis is het vermijden van al het voedsel aan tafel dat de symptomen verergert. Dus in plaats van bijzonder vette en bewerkte voedingsmiddelen, waaronder ingeblikte en gerookte vis, rijk aan natrium en monopodisch glutamaat, is het beter om te kiezen voor vers of, waarbij in de recepten voorrang wordt gegeven aan magere vissoorten, waaronder tong, zeebrasem en »suggereert diëtiste Patrizia Gaballo. In plaats van kazen, vleeswaren en rood vlees (rundvlees, lamsvlees) is het beter om te kiezen voor . “Kalkoen is bijvoorbeeld rijk aan licht verteerbare eiwitten die de symptomen van zowel reflux als gastritis helpen tegengaan”, zegt de deskundige. «Wat groenten betreft, is het noodzakelijk om de voorkeur te geven aan asperges, sperziebonen, broccoli, kool en alle kruisbloemige groenten die rijk zijn aan zwavel, die in geval van symptomen de aandoeningen intenser maken, rassen die geen ophoping van gas veroorzaken in de buik . Kies dus bijvoorbeeld voor sla en venkel.” Het is ook beter om je te concentreren op fruit met een lage zuurgraad. “Rijpe appels, peren en bananen zijn rijk aan vezels die nuttig zijn voor de gezondheid van het maagdarmkanaal.” Wat granen en hun derivaten betreft, kunnen volle granen worden geconsumeerd die minder rijk zijn aan ontstekingsbevorderende suikers. “Hele rijst en haver zijn geweldige opties.” En in plaats van thee en koffie, die cafeïne bevatten en daardoor de afscheiding van maagsappen en de opkomst van zuren stimuleren, consumeer je dranken met spijsverteringseigenschappen. «Dus ja tegen of tegen een gember- of kurkuma-kruidenthee. Kamille is ook prima omdat het kalmerende eigenschappen heeft, vooral bij krampen.”

Let ook op hoe je kookt

«Wat betreft de kookmethoden, beter vermijd recepten die rijk zijn aan sauzen en te zware en uitgebreide kruiden, inclusief sauzen. Geef daarom de voorkeur aan eenvoudige gerechten”, aldus diëtiste Patrizia Gaballo. «De consumptie van gefrituurd voedsel bevordert bijvoorbeeld de productie van een stof genaamd acroleïne, wat het maagslijmvlies irriteert en het ongemak van beide aandoeningen verergert.” En je moet ook letten op hoe je de gerechten op smaak brengt. «Nee tegen azijn, inclusief balsamicoazijn, ja tegen appelazijn. Specerijen, zwarte peper, chilipeper en tafelsuiker moeten ook worden beperkt, omdat ze de symptomen van zowel reflux als gastritis kunnen verergeren. Oké, in plaats daarvan wordt olijfolie rauw aan gerechten toegevoegddat rijk is aan antioxidanten, waaronder polyfenolen en essentiële vetzuren die uitstekend zijn ».

De extra hulp tegen reflux en gastritis

«Wat betreft tafelgewoonten Het is essentieel om op vaste tijden te eten en langzaam te eten om de spijsvertering te bevorderen» stelt de deskundige voor. «U moet echter niet te veel en te laat op de avond dinerenanders heeft het spijsverteringsstelsel minder tijd om zichzelf te legen. Maar naast de voorkeur voor een lichte maaltijd die licht verteerbaar is, maakt het ook uit elimineer suikerhoudende en koolzuurhoudende dranken van tafel en vermijd vooral om direct na het eten te gaan liggen of naar bed te gaan om de opkomst van maagzuur te voorkomen”.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.