Hoofdgerechten

Ik maak een fantastische aardappelsalade: ik doe er dit keer geen tonijn in, maar ik maak het meer gastronomisch

43views

Zelfs als we weinig ideeën hebben voor de lunch of het avondeten, zijn er nog gemakkelijke gerechten om ons te helpen: de echt fantastische gourmet aardappelsalade

Warm weer, koude gerechten, hoewel dit geen vaste regel is. Want deze gastronomische aardappelsalade zonder tonijn kan eigenlijk het hele jaar door worden bereid.

Niet alleen een bijgerecht of voorgerecht, maar een compleet en voedzaam gerecht.

Heerlijke aardappelsalade, de keuze van de juiste ingrediënten maakt het verschil.

Wat zijn de beste aardappelen voor een gastronomische koude salade? Zeker de gele, die stevig en compact blijven, zelfs na het koken. Als je de schil erop laat zitten, om die er later af te halen, is dat nog beter.
Maar het echte ingrediënt om er een gastronomisch gerecht van te maken is de vis. Niet de klassieke tonijn, die sowieso perfect samengaat met aardappelen. Ik gebruik verse garnalen, die je kunt vervangen door diepvriesgarnalen, of door gamba’s en garnalen.

Ingrediënten:
5 middelgrote aardappelen
700 g garnalen
2 grote wortelen
60 g ontpitte zwarte olijven
1 eetlepel ingelegde kappertjes
4 eetlepels extra vierge olijfolie
2 eetlepels witte wijnazijn
1 bos peterselie
2 takjes verse tijm
zout naar smaak
peper naar smaak

Bereiding aardappelsalade

We wassen de aardappelen goed en koken ze in een pan met koud water, zonder zout toe te voegen. We rekenen 25 tot 30 minuten vanaf het moment dat het water kookt en testen dit met de tanden van een vork. Als de vork goed zinkt, zijn ze gaar.
Als de aardappels klaar zijn, schillen we ze terwijl ze nog warm zijn en snijden we ze in stukken of plakjes van ongeveer een halve centimeter dik. Daarna houden we ze apart.
Nu pakken we de garnalen aan. We maken ze zoals gewoonlijk schoon door de kop en de poten te verwijderen. Dan openen we de schaal, maken een kleine insnijding op de rug en verwijderen met behulp van een tandenstoker het zwarte filet op de rug, d.w.z. de ingewanden.
We kunnen ze op twee manieren bereiden. De snelste manier is om ze op de grill te leggen, al kokend, gedurende 4 of 5 minuten, afhankelijk van hun grootte. Als alternatief koken we ze terwijl ze koken in een pan met licht gezouten water. Ook hier zijn maar een paar minuten nodig, hun vlees moet nog stevig zijn.

Terwijl de aardappelen en garnalen afkoelen, gaan we de rest voorbereiden. We schillen en wassen de wortelen en snijden ze vervolgens in rondjes of blokjes, afhankelijk van onze smaak. We snijden ook de ontpitte olijven en de ingelegde kappertjes in tweeën. We hakken de kruiden fijn: ik gebruik peterselie en tijm, maar ze kunnen ook vervangen worden door marjolein, munt, basilicum, bieslook en andere. Meng tot slot in een kommetje de extra vierge olijfolie met de azijn, een snufje zout en wat gemalen peper.
We nemen een grote kom en schikken de aardappelen op de bodem. Dan de wortelen, olijven en kappertjes en als laatste de garnalen. Tot slot kruiden we royaal en als we alles hebben gemengd, maken we het af met de kruiden. We dekken de kom af met folie en laten het minstens 1 uur rusten in de koelkast voordat we onze gourmet aardappelsalade serveren. Eenvoudig, maar heerlijk.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.