Hoofdgerechten

Wat te eten tijdens de menopauze? De deskundige legt het ons uit

44views

Wat te eten? Tegen 2030 zouden meer dan een miljard vrouwen, met een gemiddelde leeftijd tussen 45 en 55 jaar, zichzelf deze vraag kunnen stellen terwijl ze door de menopauze gaan en geconfronteerd worden met deze delicate levensfase die de toestand van de ziekte kan verergeren. “Tijdens de menopauze nemen het risico en het ontstaan ​​van verschillende chronische ziekten toe in verhouding tot de afname van de niveaus van het hormoon oestrogeen”, legt hij uit Salvatore Ercolano, bioloog. Een vrouw in de menopauze heeft een groter risico op hormoongevoelige tumoren, waaronder borstkanker, insulineresistentie, type 2 en kanker, waarvan het risico kan worden verminderd door een verandering van levensstijl, zoals ook wordt benadrukt door een recent onderzoek. herziening van de onderzoeken die zijn gepubliceerd Voedingsstoffen. “Het volgen van een uitgebalanceerd dieet is ongetwijfeld een van de krachtigste beschikbare strategieën”, zegt de expert, aan wie we vroegen wat we tijdens de menopauze moesten eten.

Wat is het beste dieet tijdens de menopauze?

“Voeding moet, zelfs tijdens de menopauze, goed uitgebalanceerd en gevarieerd zijn, maar vooral compleet”, zegt Salvatore Ercolano. «Het vertegenwoordigt een uitstekende voedingsstrategie bij de behandeling van de menopauze. Het naleven hiervan voedingsmodel waarbij er meer porties e per dag zijn, goede vetten en weinig zout is in verband gebracht met minder ernst van menopauzesymptomen bij vrouwen met. Concreet werd olijfolie geassocieerd met minder ernst van de symptomen van de menopauze, en werd extra vierge olijfolie geassocieerd met een vermindering van psychologische symptomen. Dit type dieet heeft de aandacht van deskundigen en wetenschappers getrokken, ook vanwege de voordelen die het heeft voor de preventie van ernstige chronische ziekten zoals diabetes type 2 en vooral hart- en vaatziekten. “De verdienste gaat naar de rijkdom aan maaltijden zoals groenten en fruit, rijk aan voedingsstoffen die in staat zijn de belangrijkste processen aan te pakken, waaronder oxidatieve en ontstekingsprocessen die de gezondheidsrisico’s vergroten. Van deze moleculen bij uitstek tot folaten, die door de vezels gaan, die ook hypoglycemische eigenschappen hebben », legt voedingsdeskundige Salvatore Ercolano uit. «Sommige soorten groenten, voedingsmiddelen die aan de basis staan ​​van de voedselpiramide van het mediterrane dieet, zoals kool, bloemkool en alle andere kruisbloemige groenten, leveren ook calcium, dat niet alleen in melk en zijn derivaten voorkomt. Bladgroenten leveren ook vitamine K, wat waardevol is voor de juiste opname van dit mineraal. De , die in deze periode in het seizoen zijn, maar ook de en leveren inuline, een vezel die een uitstekende bondgenoot van de botten is omdat het de assimilatie van vitamine D vergemakkelijkt, waarvan het lichaam meer dan 90% synthetiseert dankzij blootstelling aan de zon . Daarom is het zelfs tijdens de menopauze essentieel om de aanbeveling op te volgen om elke dag 300-400 gram groenten en 200-300 gram fruit te consumeren, d.w.z. 3-4 porties groenten en 1-2 porties fruit, inclusief kleine hoeveelheden gedroogd fruit. . Met een paar droge of droge kunt u de calciuminname in uw dagelijkse voeding verhogen.”

Wat is goed om te eten tijdens de menopauze

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat voedingsmiddelen die rijk zijn aan fyto-oestrogenen, waaronder isoflavonen, hormonale onevenwichtigheden helpen tegengaan en de intensiteit van menopauzeklachten verminderen. «De belangrijkste bronnen van deze verbindingen met oestrogene activiteit zijn, naast klassieke peulvruchten zoals en, ook, die om de dag kunnen worden geconsumeerd. Zoals vermeld op de website vanAIRC, veel onderzoeken hebben aangetoond dat fyto-oestrogenen vrouwen in de menopauze helpen de meest vervelende symptomen zoals opvliegers en nachtelijk zweten te verminderen, het risico op osteoporose te verlagen en een beschermende werking te hebben tegen verschillende soorten kanker”, zegt voedingsdeskundige Salvatore Ercolano. Met de menopauze verandert de samenstelling van het lichaam en neemt ook het risico toe dat u last krijgt van een aandoening die het ontstaan ​​van intieme aandoeningen zoals uitdroging, jeuk en ander ongemak bevordert. «Er is een sterk verband tussen de gezondheid en het evenwicht van de darm- en vaginale microbiota. Daarom is het essentieel om voedingsmiddelen op te nemen die rijk zijn aan calcium, zoals de lo- en il-soorten die de voeding verrijken met calcium, maar ook aan nuttige micro-organismen voor evenwicht in de dagelijkse menu’s. Probiotica gecombineerd met plantenvezels, bijvoorbeeld aanwezig in fruit en volle granen, bevorderen de productie van psychobiotische micro-organismen in de darm, die centraal staan ​​in verschillende recente onderzoeken omdat het moleculen zijn die de stemming kunnen beïnvloeden en werken langs de as microbiota-darm- hersenen met positieve effecten, ook op de productie van feel-good hormonen zoals serotonine, die op bepaalde momenten tijdens de menopauze de neiging heeft af te nemen.”

Wat je niet mag eten tijdens de menopauze

Er zijn geen verboden voedingsmiddelen, maar alleen bepaalde soorten voedingsmiddelen die aan tafel kunnen worden verminderd. Hiertoe behoren ook gebakken goederen, . En nogmaals, degenen die rijk zijn aan verzadigde vetten, zoals verwerkt vlees (vleeswaren, worstjes, ingeblikte producten). “Frequente en overmatige consumptie van deze voedingsmiddelen verhoogt het risico op het ontwikkelen van diabetes, een hartaanval, cardiovasculaire problemen, stofwisselingsziekten en obesitas. In plaats daarvan is het beter om ze te vervangen door ander verwant voedsel, zoals mager vlees; vis, vooral (sardines, makreel, haring); eieren en peulvruchten, voedingsmiddelen die dankzij de rijkdom aan essentiële aminozuren, de bouwstenen van eiwitten, de vermindering van spiermassa tegengaan.” De zoutconsumptie moet ook worden verminderd, evenals die van voedingsmiddelen die dit in grote hoeveelheden kunnen bevatten, zoals gerijpte kazen, gezouten vlees en sauzen. “Overmatige natriumconsumptie vermindert het calciumgehalte in de botten en verhoogt het risico op osteoporose.”

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.