Hoofdgerechten

Maak vanavond geen pasta, maar cacio e pepe aardappelen, daar maak je iedereen blij mee: vergeet niet wat in te scannen!

44views

Nieuwe smaken in de keuken moeten ons niet afschrikken maar stimuleren: zoals cacio e pepe aardappelen, een recept dat iedereen zal willen kopiëren

Ken je cacio e pepe, een van de lekkerste pasta’s die je thuis zonder moeite kunt bereiden? Hier gaan we uit van hetzelfde principe, maar koken we een nieuw en verrassend recept.

In plaats van tonnarelli of fettuccine zijn hier aardappelen. Als dat vreemd klinkt, moet je het gewoon proberen.

Cacio e pepe aardappelen, zodat ze één gerecht worden

Cacio e pepe aardappelen beginnen als een perfect bijgerecht voor vlees- of visrecepten, maar ze kunnen ook een uniek gerecht worden. Voeg gewoon gekookte ham, mortadella, worst of een andere worst toe in elke laag.

Ingrediënten:
1,2 kg aardappelen
120 g geraspte pecorino romano
100 ml lactosevrije melk
3 eetlepels extra olijfolie van eerste persing
marjoleinblaadjes naar smaak
1 nootmuskaat
1 snuifje fijn zout
2 snufjes zwarte peper

hoe bereid je cacio e pepe aardappelen

We beginnen met de aardappelen en wassen ze goed onder water. Dan kunnen we twee kanten op: ik laat ze met schil, dat is heel voedzaam en ook lekker om te eten. Maar als je ze schilt zoals je meestal doet, is dat ook prima.

lees ook:

Met een mes of mandoline snijden we ze in plakjes van minstens 3-4 millimeter dik, waarbij we proberen ze zo gelijkmatig mogelijk te maken voor een gelijkmatige garing. Dan koken we ze in kokend, licht gezouten water. We hebben maar 5 minuten nodig, want het echte koken gebeurt daarna in de oven. We laten ze goed uitlekken en zetten ze apart.

We nemen een rechthoekige bakplaat van 30×25 cm en smeren de bodem in met een beetje extra vierge olijfolie. We maken een eerste laag aardappelen en kruiden ze met een snufje zout, een maling nootmuskaat, een maling zwarte peper en flink wat pecorino kaas.
We kruiden met vers gehakte marjolein en gaan zo door. We maken minstens drie of vier lagen aardappelen op dezelfde manier, tot de ingrediënten op zijn. Tot slot gieten we de melk erbij, waarbij we ervoor zorgen dat die aan de zijkanten van de aardappelen komt. Bovenop leggen we pecorino kaas, peper en een drupje extra vierge olijfolie.

We verwarmen de oven voor op 200° en zetten de bakplaat op de middelste plank. Bak de cacio e pepe aardappelen minstens 35 minuten of tot het oppervlak goudbruin is. Dan halen we ze uit de oven, laten ze minstens 15 minuten afkoelen en brengen ze aan tafel. Eigenlijk zijn deze aardappelen ook lekker lauw of koud. Koud zijn deze aardappelen ook lekker, dus maak je geen zorgen als ze over zijn.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.