Snacks

Zelfgemaakt groentebouillonblokje: niet meer nodig om in de supermarkt te kopen

98views

We kunnen een veel gezonder product krijgen als we kiezen voor Het kan heel schadelijk worden voor het lichaam als het specifieke stoffen bevat, dus je kunt het beste vertrouwen op een eenvoudig recept. Maak veel blokjes, zodat je altijd wat hebt om te gebruiken.

Laten we eens kijken waarom je beter geen bouillonblokjes kunt kopen

Zoals alle industriële voedingsmiddelen, is het plantaardige bouillonblokje . In feite zouden mensen met bloeddrukproblemen het nooit moeten gebruiken. De reden? Simpel: één van de hoofdingrediënten is natriumglutamaat (het komt in zeer grote hoeveelheden voor). Natriumglutamaat is een zoutsoort die, in tegenstelling tot gewoon keukenzout, een bloeddrukverhoging veroorzaakt bij mensen met aanleg.

Hetzelfde gebeurt bij het eten van voedsel bereid door de zeer populaire, want hun ingrediënten (zoals sojasaus, tomaat, enz.) zijn van nature rijk aan glutamaat; in feite is er misselijkheid, hartkloppingen en hoofdpijn na het eten. Dit alles wordt veroorzaakt door een overmaat aan .

Dit alleen zou al een goede reden zijn om het bouillonblokje thuis te maken, maar het is helaas niet de enige. Wat zeer aan te raden is, is om altijd de etiketten te lezen van de voedingsmiddelen die we willen consumeren. Weten met welke ingrediënten ze zijn bereid is essentieel om te voorkomen dat we stoffen in ons lichaam brengen die op den duur schadelijk kunnen blijken.

Is het je ooit opgevallen dat dit bijna nooit wordt aangegeven? Het is bijvoorbeeld niet bekend of het kippenbouillonblokje samen met het gemechaniseerde vlees ook de huid bevat. Dit is een niet onbelangrijk detail, ook omdat de huid juist het vetste deel van het dier is.

Wat die met betreft, het probleem is dat er vaak reuzel aan toegevoegd is, dus die moet absoluut vermeden worden als we in het gareel willen blijven of zelfs willen afvallen! Als we het echt willen kopen, is het altijd beter om een plantaardige factuur te kiezen die op zijn minst ‘gezondere’ vetten bevat.

DIY groentebouillonblokje: het recept

Hier is een recept voor het bereiden van een gezond bouillonblokje zonder conserveringsmiddelen of toevoegingen, dat kan worden gebruikt voor risotto’s, gebraad en bijgerechten, en we kunnen het toevoegen van zout vermijden als we dat willen.

  • Laten we beginnen met kiezen. We kunnen peterselie, salie, rozemarijn en knoflook combineren, de laatste kunnen we beter vermijden als je spijsverteringsproblemen hebt.
  • Dan gaan we verder met kiezen, een tip voor een perfecte combinatie zijn wortelen, aardappelen, ui en courgettes, maar als we ook van spinazie, snijbiet en erwten houden, kunnen we die gemakkelijk toevoegen of vervangen. Als we dan een bouillonblokje willen alleen om smaak toe te voegen aan gebraad of om de klassieke kleine pasta voor kinderen te koken, voegen we een paar .
  • Op dit punt wassen we alles af en doen het in de pan met een flinke draai om te koken. Het duurt ongeveer een uur voordat al het kookwater is opgedroogd. Na deze tijd voegen we de hoeveelheid zout toe die we willen of, als we willen, kunnen we het ook zonder doen en doen we het mengsel over in een pan met antiaanbaklaag, waar we nog tien minuten op een laag vuur koken.
  • Daarna leggen we een vel bakpapier over het mengsel en laten het afkoelen. Zet het tot slot een nacht in de vriezer: als het eenmaal bevroren is, kun je er heel gemakkelijk blokjes van maken.
  • Als we tijd hebben, kunnen we onze blokjes per stuk inpakken zodat ze apart blijven en ze ongeveer zes maanden in de vriezer bewaren: als we ze nodig hebben, hoeven we alleen maar een vriesblokje te pakken en onze gerechten zonder schuldgevoel op smaak te brengen.

Stel jezelf op de proef! Het zijn tenslotte maar een paar stappen zonder veel moeite.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.