Nagerecht

10 basisdeegrecepten die je moet kennen!

129views

De meringue is een zeer luchtige bereiding, omdat er opgeklopt eiwit wordt gebruikt, waaraan suiker wordt toegevoegd. Er zijn talloze variaties van de meringue: Franse, Italiaanse en Zwitserse.

De Franse meringue is een zeer lichte bereiding, omdat er opgeklopt eiwit wordt gebruikt, waaraan suiker wordt toegevoegd. Daarna wordt de meringue met een sac à poche uitgesmeerd op een bakplaat bekleed met bakpapier en gebakken op 100°-120°, met de deur op een kier om de meringues lucht te geven en ze niet te laten uitdrogen.

De Italiaanse meringue wordt bereid door een siroop te maken van water en suiker en zodra deze is afgekoeld, wordt het stijfgeklopte eiwit toegevoegd.

Zwitserse meringue is erg stevig en wordt gekookt in een bain-marie tot het 55-60° is en vervolgens gebakken op 100°. Het wordt voornamelijk gebruikt om decoraties te maken.

[ad code=4 align=center]

Custard

Custard is een klassieker op het gebied van gebak, maar we weten vaak niet hoe we het goed moeten maken, omdat we denken dat het gewoon een kwestie is van eieren en suiker mengen. Het is een custard gemaakt van melk, eierdooiers, suiker en vanille, en is niet zo moeilijk om thuis te maken. Om het te maken, haal je de zaadjes uit een vanillestokje dat je in de lengte doorsnijdt met een mes met een fijne punt; je kookt de melk met de zaadjes erin, inclusief het doormidden gesneden stokje. Tot de melk een paar minuten kookt, meng je de suiker met de eidooiers, voeg je een paar eetlepels bloem toe die je door een zeef hebt gezeefd, en klop je alles goed door elkaar met een garde. Zodra de melk is afgekoeld, verwijder je het vanillestokje en giet je het over het ei-suikermengsel, terwijl je goed roert om alle ingrediënten te mengen. Zet nu terug op het vuur en roer voortdurend om te voorkomen dat de room gaat plakken, en ga door tot het de gewenste dichtheid heeft bereikt. Om te controleren of je room klaar is, doop je de achterkant van een lepel erin en ga je er met je vinger overheen: de room moet goed aan de lepel blijven plakken.

De karamel

Karamel is een bereiding van suiker en water die op het vuur wordt gereduceerd. Voor een zelfgemaakte karamel doe je een hoeveelheid suiker op de bodem van een steelpan met antiaanbaklaag, voeg je een kleine hoeveelheid water toe en verwarm je het geheel op middelhoog vuur zonder te roeren. De techniek voor het roeren bestaat uit het heen en weer schudden van de steelpan zodat de hitte zich gelijkmatig verdeelt en de suiker niet verbrandt. Het koken wordt gestopt wanneer de gewenste kleur is bereikt: heel licht, gelig of amberkleurig. Voor een zeer geurige karamel kun je klassieke rietsuiker gebruiken, of muscovado, een donkere, ongeraffineerde suiker met een heerlijke stroopsmaak. Aan het einde van het koken kun je een klein klontje boter toevoegen om een gladde, glanzende consistentie te krijgen.

Botercrème

De botercrème kan worden gebruikt voor cup cakes of muffins, met behulp van een spuitzak, en eventueel gekleurd met voedingskleurstof. We hebben 250 g boter, 300 g poedersuiker en 3 eetlepels melk nodig. Giet de poedersuiker en de gehakte boter op kamertemperatuur in een kom en meng met een houten lepel tot de boter en suiker een crème hebben gevormd. Voeg nu beetje bij beetje de lauwe melk toe en klop alles door elkaar. Deze crème kan op smaak worden gebracht met een theelepel oploskoffie of citroenaroma, of kan worden verrijkt met gehakte noten zoals amandelen of pistachenoten.

Slagroom

Slagroom wordt bereid door verse vloeibare room te nemen, gezoet met poedersuiker en opgeklopt met een keukenklopper. Het wordt gebruikt om veel desserts te begeleiden of te verrijken: ijscoupes, taarten, crèmes om biscuit mee te vullen. Voor zeker succes kies je altijd volle, vloeibare room en vermijd je absoluut light room, want het is het vet dat erin zit dat zorgt voor een perfecte opklopping. Als je een slagroomhevel hebt, gebruik die dan om het werk gemakkelijker te maken. Je kunt je slagroom op smaak brengen met chocolade, siroop, vanilline.

De biscuittaart

Sponscake is een cake gemaakt van losgeklopte eieren, suiker, boter en bloem. Indien gewenst kan hij worden verrijkt met gemalen amandelen of hazelnoten, vanille of citrusschil.
Om een biscuit voor een vorm van 26 cm te maken: klop 6 hele eieren met 180 g suiker tot het volume verdubbeld is; voeg heel voorzichtig de bloem toe met behulp van een spatel. Breng over in de vorm en plaats ongeveer veertig minuten in een hete oven op 180°. Eenmaal klaar en afgekoeld, moet de biscuit gedrenkt worden in een klassieke siroop van water en suiker, zodat hij even zacht blijft als toen hij uit de oven kwam. Daarna kan hij worden gevuld met vla, chocoladeganache, jam, enz.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.