Nagerecht

5 typisch Siciliaanse paassnoepjes

155views

Cassata siciliana, de koningin van de paastafel

Ken je het oude Siciliaanse gezegde ‘? Letterlijk betekent het ‘arme man die geen cassata eet op paasochtend’. Cassata is de koningin van de paastafels. Er is geen Siciliaanse familie die deze typische paascake niet eet tijdens de Goede Week.

Een echte rel van suiker en lekkernijen. Een triomf van kleuren en versieringen. Ricottacrème, gekonfijt fruit, biscuit en gebak zijn de ingrediënten die het recept kenmerken waarvan de oorsprong teruggaat tot de 19e eeuw. Gezien de rijkdom aan fijne ingrediënten was dit dessert oorspronkelijk voorbehouden aan de adel. Er bestaat ook een gebakken versie, net zo lekker en beroemd, gemaakt met en crème van

Cassatelle van Agira

Deze omvatten de beroemde en heerlijke . Het is een dessert uit de streek van Enna. Ze zijn halfcirkelvormig en gemaakt van kort deeg gevuld met een zachte mix van cacao, geroosterde amandelen, kikkererwtenmeel, suiker, gedroogde citroenschil, kaneel en soms kruidnagel. Tegenwoordig zijn ze ook te vinden in alle smaken met pistache- of ricotta- en bessenvulling, maar de originele smaak blijft de absolute favoriet.

Cuddura cu’ l’ova

Dit gebak is ook gemaakt van kort gebak en werd oorspronkelijk gegeven als cadeau van vriendinnen aan vriendjes op paaszondag. Deze Siciliaanse snoepjes, ook wel ” genoemd, omsluiten een hardgekookt ei in het midden en zijn bestrooid met gekleurde suikerkorrels. De vorm kan variëren van eenvoudige elementen tot complexe vlechten of duiven.

I ‘mpanatigghi

Deze Siciliaanse paastaart komt oorspronkelijk uit Modica. Het zijn ravioli-achtige koekjes in de vorm van een halve maan. Het deeg is gemaakt van bloem, suiker, reuzel, ei en Marsala, terwijl de vulling bestaat uit gehakt, chocolade, amandelen en een snufje kaneel.

Volgens de legende zijn ze uitgevonden door de nonnen van een klooster zodat ze ook tijdens Pinksteren vlees konden eten.

Paaslam

Deze cake is gemaakt met amandelspijs, net als de lammetjes. Lammetjes worden meestal aan kinderen gegeven tijdens de paastijd, samen met het paasei.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.