Nagerecht

Cantucci met chocolade en pistachenoten met rijstmeel

129views

Cantucci worden traditioneel gedoopt in de wijn die bekend staat als Toscaanse Vin Santo! De originele cantucci worden gemaakt met amandelen, dit recept is een andere heerlijke chocoladevariant, maar in plaats van amandelen gebruiken we (ongezouten) amandelen. Het is een snel en makkelijk recept om te maken, de porties die ik ga noemen zijn genoeg voor 5 – 6 personen en het recept is niet het originele recept, ik heb er wat variaties op gemaakt.

  • 460 g rijstmeel
  • 360 g bruine suiker
  • 3 eieren
  • 175 g boter
  • 10 g honing
  • 50 g biologische sultana’s
  • 250 g melkvrije pure chocolade chips
  • 250 g pistachenoten
  • 4 g bakpoeder
  • Zout naar smaak

Voor de bereiding moet je eerst de boter uit de koelkast halen zodat hij zacht wordt. De tweede stap is het roosteren van de pistachenoten. Dit kan in een koekenpan of in de oven op 180° gedurende ongeveer 10 minuten. Als de pistachenoten eenmaal geroosterd zijn, laat je ze apart staan, ze moeten koud zijn voor gebruik.

pistachenoten

Voor de bereiding van het koekjesdeeg moeten de 450 g bloem, 3 eieren, 360 g suiker, bakpoeder, sultana’s, 250 g sultana chips, zacht geworden boter, honing, zout en tot slot de 250 g pistachenoten worden gecombineerd in een kom. Meng alles goed door elkaar, het deeg moet een vrij homogene consistentie hebben. Als dit gedaan is, vorm je de typische koekjesvorm in worstjes (snijd ze nog niet, maar pas als ze uit de oven komen). Om het oppervlak knapperig te maken, strijk je het wit van een ei, dat je van tevoren opzij hebt gelegd, over de worst, leg je hem op een bakplaat bedekt met bakpapier en bak je hem 30/40 minuten op 180° (geventileerde oven). Wanneer de kooktijd voorbij is, haal je ze eruit en laat je ze een beetje afkoelen. Als ze warm zijn, snijd je ze diagonaal door. Eenmaal doorgesneden bak je ze een paar minuten (5 – 6 minuten is genoeg) en laat je ze afkoelen. Ziezo, je koekjes zijn klaar om geserveerd te worden.

Vergeet de !

Dit recept kan gemakkelijk veganistisch worden gemaakt, vervang gewoon de boter door de plantaardige variant of door goede extra vierge olijfolie of rijstolie, en doe in plaats van eieren wat gecertificeerd glutenvrij maïszetmeel en zuiveringszout.

De rest van de procedure is identiek er zijn geen andere variaties te maken, want de chocolade moet ook puur zijn zonder melk en er zijn geen andere ingrediënten van dierlijke oorsprong.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.