Hoofdgerechten

Falsomagro

152views

Falsomagro vlees tweede gang met caciocavallo kaas

Het recept in het kort:

Moeilijkheidsgraad: Medium
Koken: 60 min
Bereiding: 40 min
Porties per: 6 personen
Kosten: Middel

Falsomagro is een rijk en smakelijk voorgerecht, typisch voor de Siciliaanse gastronomie. Dit rundvleesbroodje is wijdverspreid over het hele eiland en verschilt van stad tot stad in de ingrediënten die in de vulling worden gebruikt. Het bijzondere aan dit recept is dat er binnenin een flinke vulling verborgen zit, die pas zichtbaar wordt als de plakjes falsomagro worden opgediend; vandaar de naam. In de meest gangbare versie wordt falsomagro bereid met een plak rundvlees waarop een vulling van gehakt, pecorino kaas en paneermeel wordt gesmeerd. Om het gerecht verder op smaak te brengen worden mortadella, reuzel, caciocavallo kaas en hardgekookte eieren toegevoegd om de vulling te verrijken. Het vlees wordt vervolgens op zichzelf gerold, dichtgemaakt met keukentouw, alsof het een gebraad is, en gekookt met een heerlijke saus: in dit geval is de scarpetta een must!

Ingrediënten

Rundergehakt 100 g Pecorino kaas 20 gr Rundvlees Rundvlees 1 enkele plak van 600 g (geef de voorkeur aan stukken die geschikt zijn om te roosteren, zoals lendenstuk, moer of stomp)
Paneermeel 30 gr

Ingrediënten voor de vulling

3 hardgekookte eieren Reuzel in plakjes van 30 g dik Caciocavallo kaas 40 gr
Extra olijfolie q.b. Mortadella 1 plak van 50 g

Ingrediënten voor de saus

Uien 1 Wortelen 1 Bleekselderij 1 rib
Extra vierge olijfolie q.b. Zout naar smaak Peper naar smaak
Rode wijn 50 ml Tomatenpuree 500 g

Voorbereiding

Om de falsomagro te bereiden, begin je met het harden van de eieren in een steelpan vol water (1), neem dan de plak rundvlees en klop het goed met een vleeshamer zodat de dikte gelijkmatig is (2). Snijd de mortadella (3),

de reuzel (4) en de caciocavallo kaas (5) in reepjes van ongeveer een halve cm en zet apart. Meng in een grote kom het gehakt, de geraspte kaas(6)

en het paneermeel (7) en kneed goed met je handen (8). Breng op smaak met zout en peper en leg het mengsel op het plakje rundvlees (9). Zorg ervoor dat je het goed uitspreidt en dat je aan elke kant ongeveer 2 cm overhoudt, om te voorkomen dat de vulling eruit komt wanneer je het vlees oprolt.

Leg nu om en om de reuzel, mortadella en caciocavallo kaas (19) en leg dan de hardgekookte eieren (11), vooraf gekoeld en gepeld, in het midden.

Sluit de falsomagro door het vlees op zichzelf te rollen; gebruik keukentouw om het af te sluiten, zoals te zien is in de figuren (13-14-15) (voor meer informatie over het afbinden van het gebraad klik hier).

Bak het vlees bruin in een pan met een beetje olie (16) en zorg ervoor dat het aan alle kanten goed dichtschroeit. Snijd ondertussen de bleekselderij, ui en wortel fijn en fruit deze in een pan met antiaanbaklaag met twee eetlepels extra vergine olijfolie een paar minuten op laag vuur (17). Zodra de falsomagro bruin is, voeg je hem toe aan de sauté (18) en laat je hem verder bakken op middelhoog vuur;

blus na een paar minuten af met de rode wijn (19). Voeg vervolgens de tomatenpuree (20), een eetlepel driedubbele tomatenpuree, zout en peper toe. Dek af met een deksel (21) en laat de falsomagro op een laag vuur 60 minuten koken, af en toe draaien om het gelijkmatig te laten garen. Controleer na deze tijd of de falsomagro gaar is door er met een vork in te prikken: het vlees moet zacht zijn.

Zet het vuur uit, haal het vlees eruit en leg het op een snijplank om het touw te verwijderen (23) en snijd het in plakjes (24). Serveer de falsomagro op een serveerschaal en geef er de saus bij.

Behoud

Bewaar falsomagro in een luchtdichte verpakking, in de koelkast, maximaal 2 dagen. Je kunt de gevulde en dichtgebonden falsomagro, al gekookt, invriezen (zolang je geen ontdooide ingrediënten gebruikt). Om te ontdooien zet je het de avond van tevoren in de koelkast en als het ontdooid is, verwarm je het opnieuw in een koekenpan of oven.

Tip

Als je wilt, kun je mortadella en reuzel in plakjes snijden in plaats van in reepjes. Andere versies van dit recept gebruiken salami, worst of spek.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.