Hoofdgerechten

Gegratineerde venkel in de friteuse: mijn favoriete kant-en-klare bijgerecht, slechts 140 kcal

39views

Er is een gemakkelijke manier om het meeste uit venkel te halen en toch weinig uit te geven: als je de air fryer gebruikt, gaat het nooit mis

Weinig calorieën, maar ook een neutrale smaak: daarom is venkel een waardevol voedingsmiddel in ons dagelijks dieet.

Maar ze hebben ook een oppepper nodig om smakelijker te zijn. Uiteindelijk is er maar heel weinig voor nodig: een airfryer en een lekker aromatisch broodkruimlaagje. Een makkelijk bijgerecht van 140 calorieën.

Gegratineerde venkel in de friteuse: er is een geheim om niet alles te bederven

Gegratineerde venkel in een air fryer kan in minder dan 20 minuten worden bereid en is ook een slim recept. Ze zijn heel makkelijk, maar er is een truc: roer nooit, zoals we doen bij andere bereidingen in de friteuse. Luchtgaren is genoeg om ze goudbruin te krijgen. En het beste van alles is dat als we niet roeren, we ook voorkomen dat het paneermeel naar de bodem zakt.

Ingrediënten:
2 middelgrote venkels
4 eetlepels paneermeel
50 g geraspte pecorino kaas
2 theelepels extra vierge olijfolie
1 takje tijm
4 blaadjes salie
1 bos peterselie
fijn zout naar smaak
peper naar smaak

Bereiding:stap voor stap venkel

We wassen de venkels goed, trekken de buitenste delen eraf en snijden ze in plakken van ongeveer een halve centimeter dik. We kunnen dit doen met een mes of met een mandoline voor preciezer werk en gelijkmatiger koken.
We drogen de venkels goed af met een schone theedoek, want ze moeten droog zijn om goed aan het broodkruim te kunnen plakken. We doen ze in een grote kom en kruiden ze met extra vierge olijfolie en paneermeel. In dit geval kunnen we, in plaats van broodkruim uit de winkel of van de bakker te gebruiken, een rustieker resultaat krijgen door thuis droog brood te kloppen.

We hakken ook alle kruiden fijn met een mes of mandoline en brengen ze vervolgens op smaak met een snufje fijn zout en wat gemalen peper. We mengen alles goed met een lepel en voegen de geraspte pecorino toe.
We leggen de venkels direct op het mandje van de airfryer, zonder het bakpapier erop te leggen.
We strooien het paneermeel direct op de gekruide venkel en sprenkelen er nog een paar toefjes extra vierge olijfolie over.
We starten de airfryer op 180° en bakken ze ongeveer 10 minuten als we ze nog zacht willen, 12 minuten als we ze krokanter willen. Als de gegratineerde venkels in de friteuse klaar zijn, nemen we ze op met een pollepel om ze niet te bederven en leggen we ze op een serveerbord of schaal. Heet zijn ze op hun best, maar warm zijn ze nog lekker.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.