Nagerecht

Geschiedenis en recept van amandelgebak

162views

Amandelgebak is een typisch recept uit Zuid-Italië, Sicilië in het bijzonder. Het is een product dat nu over de hele wereld bekend is en aan de top staat van de zoetwarensector.

Weinig mensen kennen hun geschiedenis, daarom stel ik het hier voor voordat ik je het recept vertel om ze thuis te maken.

Geschiedenis en legende van amandelgebak

Amandelgebak dankt zijn productie aan suikerrietplantages, verwerking en de invoer van suiker zelf, die in de 3e eeuw voor Christus in Rome aankwam van de Indiërs en Perzen.

Suiker staat bekend als een van de meest gebruikte ingrediënten in zoetigheden en amandelgebak ontbreekt daar zeker niet aan.

Er wordt gezegd dat de Arabieren suiker mengden met gemalen amandelen en het recept vervolgens verspreidden naar Sicilië. Een andere versie schrijft het amandelgebak toe aan monniken en nonnen in Palermo, die deze zoetigheden in de 11e eeuw maakten met water, amandelen en suiker.

Er is ook een verhaal rond de naam in feite amandelgebak wordt ook Pasta di mandorla () genoemd omdat ze zo goed waren dat ze koningen waardig waren, in feite werden ze bereid in de kerk van Santa Maria dell’Ammiraglio Giorgio di Antochia, geannexeerd aan het klooster van de Martorana om vervolgens te worden gegeven aan koning Roger II.

Recept amandelspijs

Nu volgt het recept voor het maken van gebak voor 6 personen, de voorbereiding is snel, ongeveer 15 minuten en de bereidingstijd ongeveer 10 tot 15 minuten in de oven.

  • 300 g amandelmeel
  • 200 van suiker
  • amandelaroma naar smaak
  • 2 eiwitten

Optioneel kun je gepelde amandelen, ongezouten pistachenoten, sinaasappel- of citroenschil, gekonfijte kersen of zelfs poedersuiker gebruiken.

Bereiding van amandelspijs

Neem de eiwitten en klop ze schuimig, voeg dan het amandelmeel en de suiker toe en meng alles door elkaar. Voeg dan het amandelaroma toe zonder te overdrijven, slechts een paar druppels en roer nog een keer.

Maak van het deeg een soort bal die niet meer plakt en doe het in een spuitzak met een spuitmondje van 10 mm en vorm de vormpjes voor je amandelgebakjes op een bakplaat met bakpapier.

Steek nu de decoratie die je hebt gekozen voor je gebakjes in het midden of meerdere om verschillende te maken.

amandelgebak

Laat ze ongeveer 3 uur rusten in de koelkast voordat je ze bakt. Na de rusttijd bak je ze 15 minuten in een voorverwarmde oven op 170 graden.

Let op dat je ze niet te lang in de oven laat staan anders worden ze hard, de binnenkant moet vrij zacht blijven. Als ze gaar zijn, laat je ze rusten en afkoelen voordat je ze serveert met een beetje poedersuiker en een kopje koffie of thee.

Als je restjes hebt, kun je ze in een zakje in de koelkast ongeveer een week bewaren.

Als je geen tijd hebt om thuis je eigen amandelgebak te maken, raad ik aan om ze online te bestellen bij een bedrijf dat ze met een snelle bezorgservice levert en volledig Siciliaanse producten van hoge kwaliteit aanbiedt.

Ik wil je er ook aan herinneren dat amandelspijs de basis is voor verschillende traditionele zoetigheden zoals cassata, waaraan honing wordt toegevoegd en citroen.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.