Hoofdgerechten

Ik bereid een caponata in een airfryer die zelfs je oma niet zal geloven: slechts 200 kcal

39views

Waarom het plezier van een goed recept opgeven alleen omdat het ons dik kan maken? Laten we een andere bereidingswijze voor caponata proberen, het zal iedereen verbazen

Aubergines en paprika’s, tomaat en ui, groene olijven en kappertjes, basilicum: alles bij elkaar betekent het maar één ding: Siciliaanse caponata. Een bijgerecht, of als voorgerecht, in de Siciliaanse traditie, voor een zoetzuur gerecht dat ons verzoent met lekker eten.

Behalve dat er in het originele recept ook veel olie zit en dus, vaarwel dieet. De oplossing? Het heet luchtfrituren, waarbij veel minder vet nodig is maar de smaak niet verandert. Het is 200 calorieën pure goedheid en zelfs oma zal het goedkeuren.

Caponata in een luchtfriteuse, een slim idee dat ook bewaard kan worden

Caponata in een luchtfriteuse is tot 4 dagen veilig houdbaar in de koelkast, afgesloten in een luchtdichte verpakking met deksel. Maar kunnen we het ook bewaren? Het antwoord is ja. We steriliseren de potjes goed, gieten het erin en laten het koken, gewikkeld in een theedoek. We rekenen 40 minuten vanaf het moment dat het water kookt, wachten dan tot ze afgekoeld zijn en zetten ze weg.

Ingrediënten:
3 lange aubergines
2 rode of gele paprika’s
2 gouden uien
verse basilicum naar smaak
6 eetlepels tomatenpuree
1 eetlepel ontzouten kappertjes
4 eetlepels extra vierge olijfolie
80 g ontpitte groene olijven
60 g griessuiker
30 ml witte azijn

Bereiding stap voor stap caponata light

Het eerste wat je moet doen is de groenten goed wassen en schoonmaken. Snijd de paprika’s doormidden, verwijder de zaadjes en de interne filamenten, snijd ze eerst in reepjes en dan in plakjes. We schillen de aubergines en snijden ze in plakken, waarbij we het velletje laten zitten.
We zetten de elektrische friteuse aan en gieten onze groenten in het mandje, waarbij we proberen ze niet te overlappen zodat ze goed gaar worden. We besprenkelen ze met een beetje extra vierge olijfolie en witte azijn, een snufje zout goed verdeeld en zetten het vuur op 200°. We bakken ze goed gedurende 25 minuten en draaien ze af en toe om.
Terwijl we wachten, gaan we verder met het bereiden van de caponata dressing. Doe een grote koekenpan in een scheutje extra vierge olijfolie en fruit hierin de geschilde en in plakjes gesneden ui.

Als de ui kleur heeft gekregen, voegen we de tomatenpuree toe, maar als het zomer is, kiezen we meteen voor verse cherrytomaatjes of kerstomaatjes.
Na 5 minuten voegen we ook de suiker toe en roeren. Dan ook de ontpitte olijven en de kappertjes ontzout onder een straal water. Laat alles samen nog 10 minuten koken, voeg een paar basilicumblaadjes toe en zet uit.
Als de groenten in de airfryer klaar zijn, trekken we ze omhoog en gieten ze direct in de saus. Een paar minuten, net lang genoeg om alles op smaak te brengen, al roerend met een houten lepel. Zet het vuur uit en het is aan ons om te beslissen: caponata is meteen goed, maar ook lauwwarm, wat nog lekkerder is op warme dagen.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.