Hoofdgerechten

Is melk- of pure chocolade beter? Het woord aan de diëtist

40views

Is melkchocolade beter of? Als je ook twijfelt over welk type gezonder is, kalmeer dan. In werkelijkheid moet u degene kiezen die het beste bij uw smaak past. De reden? Chocolade is een voedingsmiddel dat je het beste niet kunt misbruiken. In feite heeft het een aanzienlijke calorie-inname: 100 gram kan meer dan 550 calorieën bevatten. Het is dus in ieder geval beter om het niet te overdrijven en maximaal één of twee vierkantjes per dag te consumeren. Maar de twijfel blijft bestaan: is melk- of pure chocolade beter? Het woord aan de diëtist Patricia Gaballo.

Wat is het verschil tussen melk- en pure chocolade?

Zowel melk- als pure chocolade bevatten in de eerste plaats . De eerste biedt echter lagere percentages dan de donkere. die gewoonlijk in verband worden gebracht met de consumptie van dit voedsel, zijn nauw verbonden met het percentage van dit ingrediënt, dat centraal staat in talrijke studies en onderzoeken, vanwege de rijkdom aan polyfenolen die flavonolen worden genoemd”, legt diëtiste Patrizia Gaballo uit. “Deze laatste zijn krachtige antioxidanten die, zodra ze de darm bereiken, een interactie aangaan met goede bacteriën, de samenstelling van de darm moduleren en prebiotische mechanismen uitoefenen. Ze verbeteren daarom de groei van nuttige darmbacteriën en verminderen tegelijkertijd het aantal pathogene bacteriën. De bioactieve metabolieten van cacao kunnen ook de gezondheid verbeteren, omdat ze ‘actie’ hebben.

Welke chocolade is gezonder: melk of puur?

Vergeleken met melk is het een voedingsmiddel dat gunstiger is voor uw gezondheid. «Het heeft meestal ook een lager percentage snel opneembare suikers. Wat betreft het percentage lipiden levert pure chocolade doorgaans een kleinere hoeveelheid op, tenzij er plantaardige vetten in zitten. Bovendien levert de donkere variant grotere hoeveelheden flavonoïden zoals procyanidinen en catechinen, antioxidanten die in verschillende Onderwijs ze hebben bewezen uitstekende bondgenoten te zijn van en van en met gunstige effecten op het cholesterolgehalte» zegt diëtiste Patrizia Gaballo. En zelfs qua humeur verslaat de eerste de tweede. “Donkere chocolade met een cacaopercentage hoger dan 70-80% garandeert een langduriger euforisch effect dan melkchocolade, vanwege het lagere suikergehalte, dat bij een teveel aan suiker plotselinge energiedalingen kan veroorzaken.” Nog een laatste tip: lees altijd het etiket. «Kwaliteitschocolade heeft cacaomassa als eerste ingrediënt».

Chocolade met Pasen

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.