Nagerecht

Legende en recept voor Chantilly Crème

171views

Crème Chantilly

De , wordt verward met een andere crème die gebruikt wordt in de banketbakkerij, de. Deze crème wordt gemaakt door twee crèmes te combineren, min of meer gelijk: custard en slagroom. Hij bestaat uit slechts 2 ingrediënten: en . Hij ziet eruit als een pluizige wolk en heeft een zeer delicate en lichte smaak. Hij wordt dan ook gebruikt om veel desserts te garneren en lichter te maken.

Geschiedenis en oorsprong van Chantilly crème

Deze exquise crème zag honderden jaren geleden het levenslicht. Al in de jaren 1500 werd het gebruikt in de keuken, maar stond het bekend onder een andere naam: ‘.

Sporen ervan zijn te vinden in sommige oude geschriften, die teruggaan tot da . Maar Chantilly crème, met de naam waaronder wij het kennen, verscheen pas een paar honderd jaar later. In feite was het de kok , die bij de voorbereiding van een banket ter ere van , het op de tafels van de .

Francois Vatel

Sommigen denken misschien dat het een uitvinding was van de chef, maar nee. Volgens de geschiedenis was het een gebrek dat de crème op de tafels van het hof bracht. Het gebrek aan eieren; bij gebrek aan eieren bracht de chef op ingenieuze wijze deze crème, eenvoudig bereid met en , hoewel hij er niet helemaal trots op was. Tot zijn verbazing werd de crème zeer gewaardeerd door het hof. Toen de koning de kok naar de naam van de bereiding vroeg, was hij verbaasd en zei ”, ter ere van de plaats waar hij verbleef. Vanaf dat moment verspreidde de crème zich over de hele wereld en is vandaag de dag een van de meest gebruikte crèmes in de banketbakkerij.

Chantillyroom recept

Ingrediënten

  • 500 gr verse room
  • 90 gr bloemsuiker
  • 1 vanilleboon

Instructies

  • Begin met het inleggen. Snijd het vanillestokje met de punt van een mes doormidden, verwijder de binnenste zaadjes en leg ze in de room. Doe ook de bes in de room en laat minstens 5 minuten trekken.

  • Aan het einde van de 5 minuten .

  • We nemen een grote kom (bij voorkeur eentje die is blijven afkoelen in de vriezer) en doen de.

  • Begin een paar minuten te kloppen, wanneer het begint te schuimen voeg je beetje bij beetje de poedersuiker toe.

  • Blijf de slagroom ongeveer 7 tot 8 minuten kloppen tot hij mooi dik is.

  • Hier is de jouwe klaar om van te genieten.

Opmerkingen

Let op, bij het opkloppen van de room loop je het risico dat je het te veel opklopt, met boter als resultaat. Wees dus heel voorzichtig wanneer de room mooie gelijkmatige golven maakt tijdens het opkloppen, dan is het klaar. Meer opkloppen bederft alles.

Accompanimenten

Deze room is echt veelzijdig, je kunt hem gebruiken voor , om van te genieten op zichzelf, om te garneren , of gewoon om bij een .

We raden ook aan om het te gebruiken voor ” bepaalde crèmes, bijvoorbeeld vla, of zware crèmes gemaakt met verdikkingsmiddelen zoals bloem of aardappelzetmeel of maïszetmeel.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.