Hoofdgerechten

Niet de gebruikelijke aardappelsalade: verjaag het verdriet, hier zijn kleuren en smaken zonder kosten

39views

Niet je gebruikelijke aardappelsalade: verjaag de somberheid, hier zijn kleuren en smaken zonder kosten

Gekookte aardappelen aan de basis en een kleurrijke maar ook erg smakelijke dressing rondom: dit is niet de gebruikelijke koude salade, dat zal iedereen begrijpen

Lekker, maar een beetje anoniem. Als je dit ook denkt van de gekookte aardappel, heb je gelijk. Maar er is een heel eenvoudige, heerlijke en smakelijke manier om een frisse en uitnodigende aardappelsalade te maken voor iedereen. Je geeft bijna niets uit, het zijn allemaal ingrediënten die je zeker in huis hebt, en dat is ook een groot pluspunt.

Het is niet de gebruikelijke aardappelsalade: er is ook een truc om de dressing lichter te maken

De dressing voor deze aardappelsalade is heel eenvoudig, maar ook heel lekker. We hebben wat goede extra vierge olijfolie nodig, op smaak gebracht met ansjovisfilets, peterselie en knoflook. Ik laat het, fijngehakt samen met de peterselie. Maar als je denkt dat het een probleem vormt of zwaar is, doe dan het volgende: open hem in tweeën om de kern vrij te maken, doe hem er in zijn geheel in en verwijder hem vlak voordat je de aardappelen op smaak brengt.

Ingrediënten:
900 g aardappelen
2 teentjes knoflook
6 ansjovisfilets in olie
1 eetlepel ontzouten kappertjes
40 g ontpitte groene of zwarte olijven
verse marjolein naar smaak
5 eetlepels extra vierge olijfolie
fijn zout naar smaak

Stap-voor-stap bereiding van de aardappelsalade

We kiezen witte aardappelen, bij voorkeur oude. We wassen ze goed en koken ze direct met schil in een pan met koud water en een snufje grof zout. Hoe lang? Dat hangt af van hun grootte, hoewel het aan te raden is om ze allemaal even lang te koken. Laten we echter zeggen dat 25 minuten vanaf het moment van koken genoeg is.
Terwijl we wachten tot ze gaar zijn, bereiden we alvast de kruiden voor. We gieten de extra vierge olijfolie in een kommetje. Dan hakken we een paar marjoleinblaadjes fijn, de goed uitgelekte ansjovisfilets en de knoflookteentjes, opengemaakt om de binnenste kern te verwijderen. Een beetje fijn zout, even roeren met een lepel en opzij zetten.

Onze aardappelen zijn gaar. We halen ze met een schuimspaan uit de pan om ze niet te bederven, dan schillen we ze terwijl ze nog warm zijn, zoals we doen bij het bereiden van gnocchi. We snijden ze in plakjes van ongeveer 3-4 millimeter dik en leggen ze op een schaal of ronde serveerschaal.
We vullen aan met ontpitte olijven die we eenvoudigweg in tweeën of in rondjes snijden, en kappertjes die we ontzouten en fijnhakken. Tot slot kruiden we met de olie op smaak gebracht met ansjovis, peterselie en knoflook.
Het recept is klaar, maar er is nog één stap voordat je het op tafel zet. Laat het 20, zelfs 30 minuten rusten, zodat de kruiden goed op smaak komen. Als het niet te warm is, laat het dan in een hoekje van de keuken staan, of anders in de koelkast.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.