Nagerecht

Paaseieren, onaangenaam nieuws voor consumenten: wat is er aan de hand?

154views

Stijgende prijzen van paaseieren en chocolade

Een slechte verrassing voor Italiaanse consumenten een maand voor de Heilige Dag. De prijzen van snoepgoed op basis van chocolade zijn gestegen en verdubbeld omdat de kosten van de grondstof – de heerlijke . De aanhoudende stijging van de cacaoprijs is nog steeds aan de gang en kan de komende weken nog verder oplopen.

De oorzaak van de exorbitante stijging van de cacaoprijs is een mix van twee factoren, namelijk een stijging van de vraag, vooral in die westerse landen waar de middenklasse steeds economisch machtiger wordt, en een groot aantal mislukte oogsten. Bedenk dat de prijs voor een ton ruwe cacao nu op een historisch hoogtepunt staat, terwijl hij een maand geleden nog op . Een jaar geleden daarentegen, in januari 2023, lag de prijs voor een ton ruwe cacao op . We kunnen dus zien dat de kosten van paaseieren in een jaar tijd meer dan verdubbeld zijn.

Waar wordt cacao geproduceerd en wat is er gebeurd?

De cacaoproductie is beperkt tot twee Afrikaanse staten, namelijk die welke op de knieën zijn gegaan door hongersnoden afgewisseld met periodes van overstromingen en hevige regens, echte natuurrampen. Plantages die niet vernietigd werden door natuurlijke gebeurtenissen, werden aangetast en doodgereden door een cacaovirus dat bekend staat als Cocoa swollen shoot virus disease (CSSVD). Dit virus tast de planten alleen aan na periodes van hevige regenval. Volgens gegevens van het WWF is momenteel 17% van het Ghanese grondgebied getroffen door dit virus en verspreidt het zich ook naar Ivoorkust.

Sinds 2023 is de prijs van cacao met 72% gestegen en die van cacaoboter met 52%. Gezien de prijsstijgingen staat ons een bitter Pasen te wachten.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.