Nagerecht

Restjes jam: hoe fruit te recyclen

138views

Jam: hoe fruit en restjes die vaak op onze tafels achterblijven te recyclen.

Restjes fruit zijn perfect om te gebruiken om een heerlijke restjesjam te maken en zo de voedselverspilling te verminderen die vaak wordt weggegooid.
[adrotate banner=”1″]

Fruitschillen, -pulp en -kernen kunnen worden gebruikt voor deze bereiding. Om het mengsel werkbaar te maken, centrifugeer je gewoon alles, waarbij je de pitjes verwijdert, en dan ga je gewoon verder zoals bij de bereiding van een klassieke jam of marmelade.

Deze jam is perfect voor het vullen van taarten, sneetjes brood of beschuiten, maar ook voor bij kazen als voorgerecht of aperitief. De citroenschil en het citroensap kunnen ook gedeeltelijk worden gebruikt. Als je bijvoorbeeld een mildere smaak wilt, kun je alleen de geraspte citroenschil gebruiken.

[adrotate banner=”1″]

Om de overgebleven jam te bereiden, begin je met het kiezen van je favoriete fruitrestjes, snijd je alles in stukjes (schil, vruchtvlees en klokhuis) en let je erop dat je alleen de pitjes verwijdert. Pers alles tot sap om zoveel mogelijk pulp te krijgen.

Doe de fruitpulp over in een steelpan, voeg de suiker, schil en sap van de citroen toe.

Zet op het vuur en kook zo lang als nodig is om de jam goed te laten opstijven. Om te controleren of de jam gaar is, gebruik je de klassieke schoteltest: laat een druppel jam op de bodem van een schotel vallen, wacht 30 seconden en kantel het bord. Als de druppel druppelt, is de jam nog niet klaar.

Doe de jam over in vooraf gesteriliseerde glazen potten, draai ze om en laat ze volledig afkoelen voordat je ze omdraait en in de voorraadkast bewaart.

  • 800 gram vruchtenpulp
  • 200 gram suiker
  • schil en sap van een citroen

Met andere fruitsoorten zoals appels, peren, kiwi’s, maar ook met groenten kun je uitstekende

In de link vind je verschillende recepten en varianten van

FOTO BRON:

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.