Nagerecht

Trdelník: de Boheemse mouw, een typisch snoepje uit de Hongaarse en Slowaakse keuken

392views

Laten we eens kijken naar een aantal interessante feiten over de zogenaamde Boheemse manicotto, een dessert dat te vinden is in Hongaars en Slowaaks gebak.

Trdelník, de Boheemse mof

is een cake gemaakt van zoet deeg gerold rond een spies (de trdlo), gegrild tot het suikerachtige oppervlak smelt en breekt.

Daarna wordt het bedekt met meer suiker, walnoten of verkruimelde amandelen, soms ook en tot slot wordt het midden gevuld met ijs. Geroosterde taarten komen voor in veel Centraal- en Oost-Europese keukens: Hongaars, Oostenrijks, Pools, Litouws, Tsjechisch en Roemeens, omdat het een oude manier van deeg bereiden vertegenwoordigt.

Een deel van de aantrekkingskracht is de suiker aan de buitenkant van het deeg die karamelliseert door de hitte van het vuur. De zoete geur van de hete suiker zweeft door de lucht tot het deeg gaar is. Als het deeg eenmaal gebakken is, wordt de Trdelník vaak .

Hoe maak je het deeg voor deze geurige taart?

Trdelnik wordt gemaakt van gerezen deeg dat gezoet is met suiker. Eenmaal gekneed en gerezen, wordt het deeg gerold rond een houten spies genaamd .

Deze spies wordt dan boven hete kolen geplaatst, waardoor het deeg wordt gegrild en de suiker smelt. Deze manier van grillen zorgt voor een knapperige, goudbruine kleur. De vorm van de trdelnik dient als het perfecte vat voor .

Trdelník vullingen vullen – meestal – het knapperige deeg aan met een zacht, koel of romig contrast. Ze kunnen worden gevuld met slagroom, vers fruit of noten.

In modernere versies wordt de . Als je van de mix van zoet en hartig houdt, zijn er ook varianten met hartige producten zoals hotdogs.

Enkele historische feiten over dessert

Hoewel deze heerlijke kleine lekkernij razend populair is in Hongarije, Slowakije en Tsjechië, wordt aangenomen dat het in de 18e eeuw is uitgevonden en naar een stad in Slowakije is gebracht.

Deze stad, genaamd , grenst aan Tsjechië, wat de alomtegenwoordigheid van het dessert in dat land zou verklaren. Maar daar bleef het niet bij; de populariteit van de taart verspreidde zich door heel Centraal-Europa en bereikte zelfs Hongarije en Oostenrijk. Dit laat zien waarom het gemakkelijk te vinden is in deze landen.

In de 19e eeuw werd het gegeten in Slowakije, in de 20e eeuw in Moravië, het koninkrijk dat grenst aan Bohemen, en in de helft van het huidige Tsjechië.

In Hongarije werd het gebracht door de Hongaarse generaal, of liever door een kok uit zijn entourage. Later werd het vooral op feestdagen bereid en als geschenk aan de ouders gedragen tot zes maanden na de geboorte.

In 2004, het jaar van de toetreding tot de EU, werd een burgervereniging opgericht om de productie van trdelník met scherpvuur te beschermen.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.