Hoofdgerechten

Verlopen voedingsmiddelen: hoe lang kunnen ze veilig worden geconsumeerd?

39views

De Europese Unie overweegt de nieuwe formulering “Vaak meer dan goed” toe te voegen om voedselverspilling tegen te gaan.

Nancybelle Gonzaga Villarroya

Verlopen voedingsmiddelen, hier kunnen ze zonder problemen worden geconsumeerd

Fris en onsterfelijk

Het vermelden van de houdbaarheidsdatum is niet verplicht verse groenten en fruit (en heel, niet geschild), wijn, azijn, zout, vaste suiker, brood, focacciaproducten van vers gebak, alcoholische dranken met een alcoholpercentage van niet meer dan 10% e kauwgom.

Verse melk

Eén probleem is: moeten we het weggooien of niet? Voor verse gepasteuriseerde melk is de houdbaarheidsdatum wettelijk vastgelegd op zesde dag van de warmtebehandeling, tijdens het stijgen naar 10 dagen voor gepasteuriseerde microgefilterde melk. Consumptie na deze data wordt niet aanbevolen. De (bereikte delaatste dag) kan echter nog steeds voor sommige preparaten worden gebruikt, zoals aanbevolen door dezelfde Assolatte: gebakken melk, omeletten, desserts (na het koken van de melk) en smoothies.

Kaas en yoghurt

Wat de kazen betreft, die vers ze moeten worden geconsumeerd tegen de datum van de aangegeven vervaldatum, terwijl die gekruid en harde kazen kunnen nog steeds veilig worden geconsumeerd meerdere dagen het verwijderen van eventuele schimmel. De yoghurt ze kunnen worden geconsumeerd 6-7 dageni vanaf de vervaldatum, zelfs als de voedingseigenschappen geleidelijk worden verminderd.

Bevroren voedsel

Consumptie veroorzaakt immers doorgaans geen problemen in Nederland twee maanden na de vervaldatum. Met wat uitzonderingen: i garnalen Als ze bevroren zijn, mogen ze bijvoorbeeld absoluut niet rauw worden geconsumeerd vanwege het risico op listeriose. Ook voor ingeblikt voedsel (inclusief vis) kan de houdbaarheidsdatum eenvoudig worden verlengd met .

Pasta, rijst, sauzen en eieren

Pasta en rijstdie meestal na een paar jaar aflopen, kan het verbruik worden verlengd een paar maanden. En hetzelfde geldt voor ik, ik kraker Hoi sauzen. L’extra vergine olijfolie het kan zelfs worden geconsumeerd tot 8 maanden voorbij de vervaldatum. Let in plaats daarvan op ei: indien rauw of zachtgekookt geconsumeerd, kan het verbruik binnen worden geschat Drie dagen voorbij de deadline; zelf gebakken maar het kan worden bereikt een weekonverminderd de geldigheid van trucs zoals “watertest”(het verse ei, ondergedompeld in een glas water, blijft op de bodem liggen en drijft niet).

Correcte opslag

Wees echter voorzichtig. Deze regels zijn alleen van toepassing of de producten correct zijn opgeslagen, zoals voorgeschreven door de fabrikant. Het advies is dan ook om te vertrouwen op de indruk die je op het eerste gezicht krijgt: schimmels, rotte delen en slechte geuren zijn vrijwel altijd een duidelijke indicatie dat het product niet eetbaar is. De verkoop van verlopen producten is dan in ieder geval bij wet verboden.

De druk van Noord-Europa

Zeker is dat het voorstel dat de Duitsers in Italië deden uiterst onverteerbaar was. Voor Coldiretti “Het gaat zijn gangetje poging van Noord-Europese landen om voedsel gelijk te trekken op Europese tafels in één kwaliteitsnormen lager dan de onze, met als excuus om de voedselverspilling terug te dringen, die in de Europese Unie de recordhoeveelheid van 89 miljoen ton voedsel heeft bereikt. In werkelijkheid heeft er met de crisis een historische trendomkering plaatsgevonden en hebben bijna drie op de vier Italianen (73%) de verspilling aan tafel teruggedrongen.” De strijd tegen verspilling “mag niet ten koste gaan van de voedselkwaliteit” en, in het geval van niet-snel bederfelijke producten, “hoe verder we verwijderd zijn van de datum van overschrijding van de TMC, hoe meer de kwaliteitseisen van het product, zoals smaak, geur en geur, ontbreken». Strijd tegen verspilling ja, maar oordeelkundig.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.