Hoofdgerechten

Waarom eieren met spinazie geen goed idee zijn

39views

In de keuken de nadelen zijn een klassieker. Met deze ingrediënten kun je genieten van veel recepten. Van omeletten tot . Maar vaak kan het combineren van deze twee voedingsmiddelen tot enkele nadelen leiden. “Spinazie is een van de voedingsmiddelen die het rijkst zijn aan antinutriënten”, legt de Luisa Piva. “Deze stoffen kunnen de opname en het gebruik van bepaalde waardevolle voedingsstoffen door het lichaam beperken voor een goede werking ervan”, zegt de expert, die ons gedetailleerd uitlegt waarom eieren met spinazie geen goed idee zijn.

Ze verminderen de opname van ijzer

Het tekort is wijdverbreid. Tot de belangrijkste risicoomstandigheden behoren in feite, naast een dieet met een tekort aan dit mineraal, dat in de gemakkelijk opneembare vorm (heem) wordt aangetroffen in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong, waaronder eieren, de, de, de overvloedige stromen, de langdurige inname van medicijnen die de assimilatie ervan verminderen. Vooral als je problemen hebt met een laag ijzergehalte, is het helemaal geen goed idee om tijdens dezelfde maaltijd eieren en spinazie op tafel te zetten. “De fytaten waaraan deze groenten rijk zijn, verminderen de assimilatie op darmniveau, niet alleen van de gemakkelijk opneembare fytaten die in eieren aanwezig zijn, maar ook van de slecht opneembare fytaten (non-heem) die in spinazie zitten.”

Ze verminderen de opname van zink

Eieren leveren ook zink, een mineraal dat nuttig is voor, maar ook voor. Een middelgroot ei levert ongeveer 0,7 mg, voornamelijk aanwezig in de dooier. «Eieren combineren met spinazie betekent ook dat je een deel van dit mineraal verliest. Het fytinezuur dat in groenten aanwezig is, heeft ook een negatieve invloed op de opname van deze kostbare voedingsstof.”

Ze beperken de beschikbaarheid van voetbal

Calcium, een onbetwiste bondgenoot van de gezondheid, is eigenlijk een mineraal dat vele andere functies vervult, waaronder die van het zenuwstelsel. Het neemt bijvoorbeeld deel aan de productie van hormonen en neurotransmitters die de stemming reguleren. Dit mineraal is ook aanwezig in eieren. «De combinatie van dit voedsel met spinazie kan echter ook de opname ervan op darmniveau verminderen vanwege het gehalte aan niet alleen fytinezuur, maar ook aan oxaalzuur, of oxalaat, dat in groenten aanwezig is. Om dit ongemak te voorkomen zijn er uitstekende vervangingen, afhankelijk van het seizoen bijvoorbeeld, de even bekende, maar ook deugdzame combinatie met asperges”.

Omelet met asperges en paardenbloem

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.