Hoofdgerechten

Waarom word je slaperig na de lunch? Voedselcoma gemakkelijk uitgelegd

41views

Omdat hij hier komt slapen na de lunch? Het is de meest voorkomende vraag die we onszelf stellen, vooral na een uitgebreide zondagse lunch of bij speciale feestdagen zoals. Na het afsluiten van een smakelijke traktatie met een mooi drankje, is koffie niet genoeg om je ogen open te houden. Het enige wat u wilt is minimaal een halfuur op de bank doorbrengen – en als u niet thuis bent, is dit verlangen waarschijnlijk tevergeefs. Laten we dus samen begrijpen waarom u zich na een zware maaltijd uitgeput en slaperig voelt door de oorzaak te onderzoeken postprandiale slaperigheid (o voedsel coma). Laten we in volgorde te werk gaan.

Waarom worden we slaperig na de lunch?

1. De spijsverteringsinspanning

Hoe groter de maaltijd, hoe meer bloed er naar de darmen gaat om de spijsvertering te bevorderen. De spijsverteringsorganen hebben grote hoeveelheden zuurstof nodig, wat ze bereiken door de bloedstroom in andere districten te verminderen ten gunste van de spijsvertering. Met minder bloedtoevoer naar de hersenen voelt u zich slaperiger.

2. Tryptofaan

De grote hoeveelheden koolhydraten die tijdens de lunch worden geïntroduceerd, bevorderen de toename van de concentratie van , een essentieel aminozuur dat aanwezig is in veel voedingsmiddelen die we gewoonlijk eten, waaronder bananen, , en . Deze stof helpt bij het produceren van de of het slaaphormoon.

3. Het parasympathische systeem

Tijdens de spijsvertering heeft het parasympathische systeem de overhand, wat bevordert ontspanning en rusten tegelijkertijd wordt de activiteit van het sympathische systeem verminderd, dat in plaats daarvan betrokken is bij situaties van angst en/of alertheid.

4. Koolhydraten

Voedingsmiddelen met hogere niveaus hebben de neiging pieken en daaropvolgende dalingen in de bloedsuikerspiegel te veroorzaken. Om de door de maaltijd veroorzaakte stijging van de bloedsuikerspiegel te reguleren, produceert het lichaam grote hoeveelheden insuline, en dit veroorzaakt een plotselinge daling van de glucosespiegels, wat de typische effecten van hypoglykemie kan veroorzaken, waaronder slaperigheid. Het kan de schuld van iemand zijn als u zich niet op uw werk kunt concentreren of als u zich prikkelbaar en moe voelt. Ze maken het ook gemakkelijker voor tryptofaan om de bloed-hersenbarrière te passeren, zodat de combinatie ervan slaperigheid kan veroorzaken. Het toevoegen van een beetje vezels (een salade, sommige) en het vullen van je bord met eiwitten kan een aantal van de lethargische effecten van koolhydraten helpen tegengaan.

5. Alcohol

Het kan u ook helpen ontspannen te voelen en een gevoel van slaperigheid op te wekken, hoewel het een negatief effect kan hebben op de slaapkwaliteit: het is altijd beter om minstens een paar uur voor het slapengaan te drinken. Als u onmiddellijk na een maaltijd in slaap valt, kan de kwaliteit van uw slaap na de maaltijd in gevaar komen, zowel door als door de inspanning om al het voedsel dat u heeft gegeten te verteren.

Handige tips als je slaperig wordt na de lunch

Zonder het plezier van een bijzonder rijke lunch op te geven, kunnen enkele voorzorgsmaatregelen nuttig zijn. Deskundigen suggereren lekker ontbijten, misschien op basis van eieren, wat overeten helpt voorkomen. Naast het helpen behouden van een goede hydratatie, zet het de hersenen er ook toe aan om sneller een gevoel van verzadiging te bereiken. Een andere strategie om ons voller te voelen is: Als we ons na de lunch nog steeds slaperig voelen, is dat geen probleem: het is vakantie en we hebben voldoende tijd om uit te rusten.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.