Keukengeheimen

10 Keukengereedschap dat je vaker zou moeten vervangen dan je beseft

446views

10 keukengereedschap dat je vaker zou moeten vervangen dan je beseft

Of het nu komt door ongeziene gevaren zoals verborgen bacteriën of gewoon door geleidelijke slijtage, veel keukengereedschap is op den duur niet meer hygiënisch of bruikbaar. De kans is groot dat je je er niet van bewust bent hoeveel keukenhulpen er op dit moment in twijfelachtige staat in je keuken staan. Toch proberen velen van ons uit vindingrijkheid instinctief de dingen die we bezitten te gebruiken tot ze bijna uit elkaar vallen voordat we meer geld ophoesten om vervangers te kopen.

Maar op een gegeven moment kan het uitstellen van het onvermijdelijke je achtervolgen. Onhygiënische oppervlakken en botte messen zijn slechts het topje van de ijsberg en kunnen later voor ernstigere problemen zorgen, zoals ziekte en zelfs mogelijk letsel. Als je nog niet goed hebt gekeken naar het gereedschap in je keuken en eerlijk tegen jezelf bent geweest over het al dan niet versleten zijn ervan, beschouw dit dan als een teken. Hier zijn 10 keukengereedschappen die je vaker zou moeten vervangen dan je denkt.

Sponzen

Eerlijk gezegd gebruiken we in de keuken liever borstels dan sponzen. Borstels schrobben beter en veel borstels hebben een handig schrapertje aan het uiteinde. Borstels drogen ook makkelijker en houden minder vocht vast dan sponzen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat borstels minder schadelijke bacteriën vasthouden dan sponzen. Borstels hebben ook een handvat, dus er is minder direct contact met bacteriën in vergelijking met sponzen.

Toch, als je een onverklaarbare toewijding voelt voor Team Spons, laat dan weten dat een enkele spons een groter aantal bacteriën kan bevatten dan het aantal mensen op aarde. Met andere woorden, als je er absoluut op staat om sponzen in je keuken te gebruiken, is het zeer raadzaam om ze na elk gebruik weg te gooien. Dat komt omdat onderzoekers hebben ontdekt dat het schoonmaken van sponzen bijna zinloos is; vrijwel geen enkele schoonmaakbeurt kan sponzen echt ontdoen van de snelle bacteriegroei die erin plaatsvindt. Sponzen zijn eigenlijk gewoon absorberende petrischaaltjes die zich voordoen als een goed schoonmaakmiddel. Als je niet overstapt op borstels, gebruik dan dagelijks nieuwe sponzen.

Snijplanken

Snijplanken zijn een van de meest gebruikte items in een keuken. Of je nu vers fruit snijdt voor een gezonde kom Griekse yoghurt en granola of een sappige, gebraden kip snijdt voor het avondeten, ze zijn absoluut noodzakelijk. Snijplanken helpen de scherpte van je messen te behouden, maar tegelijkertijd krijgen ze ook te maken met de kracht van je messen en de onvermijdelijke schade. Een paar krassen hier en daar lijken misschien triviaal, maar na verloop van tijd worden ze vaak erger en dat leidt tot grotere problemen.

Als sneden zich verdiepen in groeven, veranderen ze in feite in kleine valleien op het oppervlak die vocht kunnen opvangen. Als snijplanken niet grondig worden schoongemaakt en volledig worden gedroogd, kan het vocht in die groeven bacteriën kweken die op je eten terecht kunnen komen. Deze bacteriegroei kan zich voordoen op verschillende materialen, of je nu een … Het komt erop neer dat als je snijplanken krassen hebben (en vooral als ze diepere sneden hebben) het waarschijnlijk het beste is om ze te bedanken voor hun diensten en er afscheid van te nemen. Als je vaak de vaatwasser gebruikt, is het een goed idee om ervoor te zorgen dat nieuwe snijplanken vaatwasmachinebestendig zijn.

Pannen met antiaanbaklaag

Van het opkloppen van gebakken eieren tot het maken van karnemelkpannenkoeken, het is een hulpmiddel dat elke kok altijd in de keuken zou moeten hebben. Omdat ze zo handig zijn, worden anti-aanbakpannen vaak gebruikt, wat na verloop van tijd vaak schade veroorzaakt. Door herhaaldelijk afwassen, blootstelling aan hoge temperaturen en het schrapen van keukengerei slijt de antiaanbaklaag van de pan. Zodra de antiaanbaklaag begint weg te trekken, beginnen de problemen pas echt. Voedsel blijft aan het oppervlak van de pan plakken en brandt aan, waardoor het rommelig schoongemaakt moet worden en afgeschraapt moet worden – wat kan leiden tot een neerwaartse spiraal van diepere schade aan de coating. Erger nog, zodra de antiaanbaklaag slijt, kunnen microplastics en chemicaliën vrijkomen in het voedsel. Deze specifieke chemicaliën zijn in verband gebracht met leveraandoeningen en kanker. Desondanks blijven veel thuiskoks hun bekraste pannen gebruiken.

Veel mensen behandelen anti-aanbakpannen als gietijzeren pannen en houden ze tientallen jaren in hun bezit, alsof ze generaties lang meegaan. Maar de meeste anti-aanbakpannen zijn gemaakt van minder veerkrachtig materiaal en zijn niet ontworpen om zo lang mee te gaan. Het is zelfs aan te raden om je pannen met antiaanbaklaag elke vijf tot zeven jaar te vervangen.

Vaatdoeken

Wees eerlijk: hoe vaak was jij je theedoeken? Van het afdrogen van borden tot het opruimen van spetters op het fornuis of aanrecht en andere vlekken, vaatdoeken komen altijd van pas bij het bereiden van zowat elke maaltijd. Omdat theedoeken gebruikt worden om overtollig water en andere vloeistoffen op te zuigen, wordt de stof voortdurend blootgesteld aan vocht. Als ze na elk gebruik gewoon te drogen worden gehangen in plaats van grondig te worden gewassen en gedroogd, bevat het vocht waarschijnlijk bacteriën, waaronder potentieel gevaarlijke soorten zoals salmonella, stafylokokken en E. coli. Wanneer besmette theedoeken opnieuw worden gebruikt en in contact komen met andere oppervlakken en voedsel, kunnen bacteriën zich verspreiden en ziektes veroorzaken.

De USDA raadt aan om vaatdoeken dagelijks te vervangen. Natuurlijk is er niets mis mee om theedoeken goed te wassen en opnieuw te gebruiken, maar op een gegeven moment is het waarschijnlijk toch een goed idee om je oude theedoeken weg te gooien en een gloednieuwe set te kopen. Als er ernstige vlekken op de stof komen of vreemde geurtjes die er niet meer uit te wassen zijn, is het zeker tijd om er afscheid van te nemen.

Spatels

Als je regelmatig kookt, heb je waarschijnlijk meerdere spatels bij de hand. Verschillende gerechten vereisen verschillende spatels: Voor een hamburger in een gietijzeren pan of op een bakplaat heb je een metalen spatel nodig, terwijl zachtere spatels zoals siliconen of nylon beter zijn voor delicater voedsel in pannen met antiaanbaklaag. De zachtere spatels van plastic zijn vaak aan vervanging toe, omdat het materiaal kan vervormen en smelten bij blootstelling aan hoge temperaturen.

Silicone kan hoge temperaturen aan tot ongeveer 600 graden Fahrenheit, terwijl nylon minder hittebestendig is en slechts bestand is tegen temperaturen tot 400 Fahrenheit. Als je spatels beginnen te barsten of kromtrekken, is het volgens chef-kok Kelsey Clark (via ) een goed idee om ze weg te doen. Dit komt omdat eventuele scheurtjes in het plastic en rubber voedselresten en bacteriën kunnen herbergen. In plaats van een lastige spatel te blijven gebruiken die gereduceerd is tot niets meer dan een bacteriestaafje, is het waarschijnlijk het beste om hem gewoon in de prullenbak te gooien. Het goede nieuws is dat spatels vaak vrij goedkoop zijn, dus het vervangen ervan hoeft niet veel geld te kosten.

Gebakborstels

Banketbakkerskwasten zijn handig voor het verspreiden van glazuur of ei-spoeling over kwetsbare oppervlakken zoals zacht brood. Ze zijn meestal gemaakt van siliconen of van everzwijnhaar en elk type heeft voor- en nadelen. Siliconen penselen zijn hittebestendiger, maar hun haren zijn dikker en een beetje ruwer. Dit maakt ze minder delicaat, wat uiteindelijk van invloed kan zijn op de presentatie van gebak. Bakkwasten met varkenshaar hebben een veel fijnere touch, maar die fijnere touch heeft zijn prijs omdat ze ook minder veerkrachtig zijn.

Na verloop van tijd kunnen de haren van een bakkwast met varkenshaar losraken. Dit kan ertoe leiden dat de borstelharen loskomen van de borstel en in voedsel terechtkomen. Stel je voor dat je een boterzachte hap neemt van een versgebakken croissant en je voelt losse haren van everzwijnharen tussen je tanden. Dat is zeker een snelle manier om een maaltijd te verpesten. Waar het op neerkomt: Als de haren van je gebakborstel rafelig en los worden, doe jezelf dan een plezier en koop een nieuwe voordat je er spijt van krijgt.

Houten lepels

Net als houten snijplanken kunnen houten lepels in de loop der jaren ernstige schade oplopen. Na langdurig gebruik hebben houten lepels de neiging om te barsten of af te scheuren door herhaaldelijke blootstelling aan hoge hitte en door het roeren of schrapen van hardere oppervlakken zoals potten en pannen. Al deze onvolkomenheden in het hout creëren kleine verstopplekjes voor water en etensresten, waardoor bacteriën kunnen ontstaan die tot ziektes kunnen leiden. Door ze verkeerd schoon te maken, door ze te weken of in de vaatwasser te stoppen, kunnen ze ook beschadigd raken, waardoor ze opzwellen, kromtrekken en barsten als ze te veel water opnemen.

Een versleten houten lepel gebruiken voelt misschien zuinig aan, maar uiteindelijk is je gezondheid meer waard dan de prijs van een vervangende lepel. Toch proberen veel mensen de levensduur van hun houten lepels tot het uiterste te rekken. Als die van jou genoeg littekens heeft om vocht vast te houden, is dat een goed teken dat het tijd is om hem te laten gaan. Eer zijn herinnering door te denken aan al het voedsel dat hij je door de jaren heen heeft gegeven, zodat je verder kunt met een gevoel van afsluiting.

Groentenschillers

Als je een grote partij wilt maken, waar zou je dan zijn zonder je vertrouwde groenteschiller? Dit bescheiden gereedschap is nog zo’n werkpaard dat het leven in de keuken een beetje makkelijker maakt. De vraag wanneer je een groenteschiller moet vervangen is iets dubbelzinniger, omdat het gebruik van dit gereedschap waarschijnlijk meer fluctueert dan iets dat voor de meeste maaltijden wordt gebruikt, zoals een pan of een spatel. In tegenstelling tot messen zijn groentenschillers moeilijk te slijpen, dus als ze eenmaal in een neerwaartse spiraal van botheid terechtkomen, zijn ze moeilijk te vervangen.

Velen hebben de neiging om groenteschillers te behandelen alsof ze een oneindige levensduur hebben en ze jarenlang of zelfs tientallen jaren te bewaren. Het kan dus verrassend zijn om te horen dat Ina Garten, chef-kok en presentatrice van Barefoot Contessa op Food Network, eigenlijk aanbeveelt om ze elk jaar te vervangen (of wanneer het mes bot wordt). Gelukkig zijn schilmesjes, net als veel van de andere gereedschappen op deze lijst, over het algemeen vrij goedkoop, dus een vervangend mesje hoeft niet al te veel moeite te kosten.

Bewaarbakjes

Bewaarbakjes zijn altijd handig voor restjes of om kant-en-klare snacks in te bewaren, zoals vers fruit, groenten en gesneden kaas. De meeste bewaarbakjes zijn gemaakt van plastic of glas. Hoewel plastic goedkoper is, is het ook dunner en kan het BPA bevatten – een industriële chemische stof die in verband wordt gebracht met verschillende vormen van kanker. Als je plastic opbergbakjes gaat gebruiken, is het een goed idee om plastic te kopen dat BPA-vrij is, wat meestal op de verpakking wordt geadverteerd. Maar om eerlijk te zijn, zouden we aanraden om van plastic opbergbakjes over te stappen op glas. Natuurlijk, glazen verpakkingen zijn duurder, maar veel ervan zijn ovenbestendig, wat betekent dat je je eten zo uit de koelkast in de oven kunt schuiven voor een warme maaltijd zonder dat je je zorgen hoeft te maken over vreemde chemicaliën in het plastic.

Plastic bakjes kunnen ook vlekken of geurtjes opnemen door het bewaren van voedsel. Als er krassen op zitten of het ruikt nog steeds naar die partij spaghetti carbonara die je een paar maanden geleden hebt gemaakt, is het tijd om jezelf te trakteren op een upgrade.

Handmatige blikopeners

Het is makkelijk om blikopeners als vanzelfsprekend te beschouwen, omdat ze een eenvoudig stuk gereedschap zijn met een eenvoudige taak. Maar stel je eens voor hoe frustrerend en moeilijk het zou zijn om in dat verzegelde blik met pintobonen te wrikken zonder een blikopener. Blikopeners zijn een perfect voorbeeld van hoe het juiste gereedschap een lastige klus kan veranderen in een vrijwel moeiteloze taak.

Dat gezegd hebbende, blikopeners zijn zeker niet ongevoelig voor het verstrijken van de tijd. Hoewel traditionele blikopeners meerdere jaren meegaan, kunnen de bladen geleidelijk bot worden, waardoor ze na verloop van tijd veel minder effectief worden. Nieuwere blikopeners hebben vaak een gladdere rand, waardoor er minder gemorst/gelekt wordt tijdens het openen. Als je merkt dat je blikopener moeite heeft om de klus te klaren, is dat een goed teken dat hij aan vervanging toe is. Wij geven de voorkeur aan handmatige blikopeners, omdat die gemakkelijk te gebruiken zijn en zelfs werken als de stroom uitvalt. Tegelijkertijd kunnen elektrische blikopeners een goede optie zijn voor mensen die last hebben van bijvoorbeeld artritis. Welk type je ook kiest, zorg ervoor dat je ze na elk gebruik schoonmaakt, want ze hebben de neiging om in contact te komen met het voedsel dat ze openen.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.