Keukengeheimen

12 fouten die iedereen maakt bij het koken op een inductiekookplaat

417views

12 fouten die iedereen maakt bij het koken op een inductiekookplaat

Als je nog nooit een inductiekookplaat hebt overwogen, is het tijd om erover na te denken. Inductiekookplaten werken door het creëren van een elektromagnetisch veld dat energie rechtstreeks naar uw kookgerei overbrengt. Als je een magnetische pan op een inductiekookplaat plaatst, wordt er warmte gecreëerd voor de pan en de pan alleen, terwijl alles eromheen koel blijft. Deze technologie heeft veel voordelen. Niet alleen verhitten inductiekookplaten je pannen sneller dan gas- of elektrische alternatieven, ze zijn ook sneller afgekoeld en veel gemakkelijker schoon te maken dankzij hun platte ontwerp. Inductiekookplaten zijn over het algemeen ook milieuvriendelijker dan sommige andere kookstijlen.

Een groot nadeel is dat inductiekookplaten sneller verkeerd gebruikt worden. Hoewel ze vrij eenvoudig te bedienen zijn, kan de onbekendheid van mensen met inductietechnologie ertoe leiden dat ze eenvoudige maar cruciale fouten maken, zoals het kopen van de verkeerde pannen, het gebruik van onjuiste warmte-instellingen of het slecht plaatsen van hun kookgerei op het fornuis. Het is ook makkelijk om te vergeten dat niet alle gerechten hetzelfde koken op inductiekookplaten, en als je je recepten niet aanpast, kan dat je maaltijd verpesten. Wij zijn er om u te helpen deze fouten te vermijden en uw inductiekookplaat met stijl te gebruiken.

1. Vergeten de handleiding te lezen voor het eerste gebruik

Of je nu wel of niet eerder een inductiekookplaat hebt gebruikt, je moet altijd de handleiding lezen voordat je hem voor het eerst aansteekt. In de handleiding staat vrijwel alles wat je moet weten over de bediening van je apparaat, evenals cruciale veiligheidsinformatie. Belangrijk is dat sommige van deze informatie heel specifiek is en misschien niet dingen zijn waar je rekening mee hebt gehouden bij gas- of elektrische fornuizen. Als je bijvoorbeeld een pacemaker of gehoorapparaat hebt, kan het elektromagnetische frequentiebereik van inductiekookplaten de werking ervan verstoren en moet je tijdens het koken mogelijk een grotere afstand bewaren, ten minste 2 meter, volgens de ,.

Gebruiksaanwijzingen bevatten ook nuttige informatie over hoe je je inductiekookplaat zo energiezuinig mogelijk kunt gebruiken, hoe je de verpakking moet weggooien en advies voor degene die het apparaat installeert over hoe dit veilig en efficiënt te doen. Er zijn ook instructies voor handige functies zoals kinderslot en automatische opwarmfuncties. Gebruiksaanwijzingen bevatten over het algemeen ook essentiële informatie zoals het modelnummer, secties voor het oplossen van problemen en hulplijnnummers voor het geval je apparaat defect raakt. Door deze informatie van tevoren te lezen, weet u zeker dat u volledig op de hoogte bent van de werking van uw machine, wat u later problemen bespaart.

2. De verkeerde potten en pannen gebruiken

Een van de grootste fouten die mensen maken bij het gebruik van inductiekookplaten is ervan uitgaan dat hun gewone kookgerei net zo goed zal functioneren. Dat is absoluut niet waar. De pannen die u kiest, maken of breken het succes van uw inductiekookplaat, omdat ze van magnetische materialen gemaakt moeten zijn om ervoor te zorgen dat ze goed samenwerken met uw kookplaat en dat de elektromagnetische energie zich naar de pannen kan verplaatsen en ze kan verhitten.

Cruciaal is dat sommige van de meest voorkomende kookgerei materialen zoals aluminium, koper en keramiek niet werken met inductiekookplaten. Hittebestendig glas zal ook niet werken, omdat het geen elektromagnetisch geleidend vermogen heeft. In plaats daarvan moeten je pannen gemaakt zijn van geëmailleerd ijzer, magnetisch roestvrij staal of nikkel. Vergeet niet dat er zowel magnetische als niet-magnetische pannen zijn, dus zorg ervoor dat je de juiste kiest.

Hoewel sommige pannen met antiaanbaklaag kunnen werken, hangt het allemaal af van het materiaal waarvan ze gemaakt zijn, en je moet ervoor zorgen dat ze niet van aluminium zijn. Je moet er ook voor zorgen dat je pannen allemaal een platte bodem hebben, zodat ze volledig kunnen aansluiten op de inductiekookplaat. Dit kan vooral een probleem zijn voor wokken, dus probeer een wok met vlakke bodem te vinden die speciaal gemaakt is voor inductiekookplaten.

3. Uw kookgerei verkeerd op uw kookplaat plaatsen

Om ervoor te zorgen dat de energie van je kookplaat naadloos overgaat op je potten en pannen, heb je een stevige, consistente verbinding nodig tussen de kookplaat en het kookgerei. Dit is echter iets wat maar al te veel mensen fout doen. Het komt vaak voor dat pannen niet in het midden van kookzones en ringen worden geplaatst of dat de pan die je gebruikt de verkeerde maat heeft voor de kookzone, waardoor er een onregelmatigheid ontstaat die invloed heeft op hoe goed je kookgerei op temperatuur kan komen.

Om dit te voorkomen, moet je je kookgerei precies in het midden van de kookzone plaatsen, in lijn met eventuele ringen of markeringen, en niet over de randen hangen. Kookzones op inductiekookplaten hebben over het algemeen verschillende ringen die de minimale en maximale grootte van de pan aangeven die je kunt gebruiken; zorg ervoor dat de rand van je pan ergens tussen de binnenste en buitenste ringen staat. Voedselresten of kruimels kunnen ook tussen je pan en de kookplaat komen, waardoor er een spleet ontstaat tussen de twee en ze niet meer goed op elkaar aansluiten, dus zorg ervoor dat je kookplaat glad en schoon is voordat je gaat koken.

4. De verkeerde warmte-instellingen gebruiken

Inductiekookplaten kunnen pannen heel snel heel heet maken, en als je te hardhandig bent met je warmte-instellingen, kan dat grote problemen opleveren. Omdat ze kookgerei zo snel verhitten, kan het instellen van uw inductiekookplaat op de maximale stand ertoe leiden dat uw voedsel overkookt, aanbrandt of onregelmatig gaart. In het ergste geval kunnen uw pannen, die niet gemaakt zijn voor zulke hoge temperaturen, kromtrekken.

Het is de moeite waard om te onthouden dat inductiekookplaten meer dan 650 graden Fahrenheit kunnen bereiken, wat veel hoger is dan de temperaturen die gasbranders produceren. De warmtestanden van inductiekookplaten zijn meestal genummerd van één tot negen, waarbij negen de hoogste stand is. Over het algemeen moet je de hoogste stand alleen gebruiken om water te koken en voor alledaags koken hoef je waarschijnlijk niet hoger te gaan dan zeven. Gelukkig reageren pannen vrij goed op het veranderen van de warmte-instelling als je de temperatuur snel moet verlagen. Als inductiekoken nieuw voor je is, is het een goed idee om langzaam te beginnen met de warmte-instellingen en deze in het begin laag te houden. Als je eenmaal gewend bent aan de temperatuur die het apparaat afgeeft, kun je hem hoger zetten als dat nodig is.

5. Etenswaren op je uitgeschakelde kookplaat laten staan

Een van de grootste voordelen van inductiekookplaten is dat de warmteproductie lokaal is. Dit betekent dat in tegenstelling tot gas- en elektrische fornuizen, die warmte produceren die uw keuken in straalt, inductiekookplaten de warmte rechtstreeks naar uw pan overbrengen. Liefhebbers van inductiekookplaten vertellen je misschien dat dit betekent dat het apparaat onmiddellijk afkoelt – maar de waarheid is iets ingewikkelder dan dat. Omdat uw kookgerei de warmte vasthoudt die het van de kookplaat ontvangt, kan die warmte terug naar uw fornuis vloeien en alles eromheen opwarmen.

Dit kan een probleem worden als je bijvoorbeeld een bakplaat uit de oven haalt en die op je nog hete kookplaat zet of als je een koel, smeltbaar voorwerp, zoals ijs, op het fornuis zet. In beide gevallen kan de restwarmte overslaan op het nieuwe voorwerp, waardoor het heet blijft en gaat koken of smelten. Belangrijker nog, het kan ook een veiligheidsrisico vormen en je hand verbranden als je het direct aanraakt nadat je het hebt uitgezet. Het is het beste om niets op een inductiekookplaat te plaatsen die u net hebt gebruikt, totdat deze volledig is afgekoeld.

6. Gemorste vloeistof te lang laten staan

Een van de beste dingen aan inductiekookplaten is dat ze plat zijn, waardoor je gemorst voedsel eenvoudig wegveegt. Maar laat gemorste vloeistof niet te lang liggen, want dat kan het koken in de weg staan. “Gemorst suiker kan aan het glas blijven plakken en een ongelijk oppervlak op je glazen kookplaat creëren,” legt keukenexpert Fiona Mair uit. Deze kunnen bijna onmerkbaar zijn en zullen geen duidelijke barrière vormen tussen je pan en je kookplaat of erop branden zoals bij een gas- of elektrisch fornuis. Ze kunnen echter wel verhinderen dat je pan effectief opwarmt en kunnen na verloop van tijd moeilijker schoon te maken zijn.

Belangrijk is dat dit niet alleen een probleem is voor de verbinding van je pan met je kookplaat. Mair wijst erop dat gemorste vloeistof of spetters ook op de aanraakbediening terecht kunnen komen, waardoor het moeilijk wordt om de warmte hoger, lager of uit te schakelen. Houd de aanraakbediening altijd schoon tijdens het koken en veeg gemorste vloeistoffen direct weg. Vlekken die rechtstreeks in de kookzone terechtkomen, kun je meestal het beste wegvegen tot je klaar bent met koken en je kookplaat afgekoeld is, zolang ze niet in de weg zitten.

7. De boost-functie te veel gebruiken

Als je iemand bent die dingen snel klaar wil hebben, dan is de boost-functie van je inductiekookplaat je beste vriend. Gebruik hem echter te vaak en die vriendschap zal snel verzuren. Boostfuncties (die hoger zijn dan de hoogste numerieke instelling en op sommige apparaten ook wel “power”-functies worden genoemd) zijn ontworpen om je pannen heel snel op te warmen. Dit kan handig zijn als je een gerecht onmiddellijk moet opwarmen of een pan weer op temperatuur moet brengen.

Als je dit echter te vaak gebruikt, loop je het risico dat je je pannen of je keuken beschadigt. Sommige pannen zijn gewoon niet bestand tegen de temperatuur die de boost-functie creëert, waardoor ze vervormen of kromtrekken. Die ultrahoge hitte kan vervolgens je inductiekookplaat zelf aantasten, vlekken achterlaten of beschadigen en de levensduur verkorten. Boostfuncties kunnen uw voedsel ook verhitten tot een temperatuur die ronduit gevaarlijk is en kan kokend water of olie doen opborrelen en uw oppervlakken of zelfs uzelf beschadigen. Gebruik je boostfunctie daarom slechts spaarzaam en voor een korte tijd – terwijl sommige kookplaten een automatische uitschakelfunctie hebben wanneer dingen te heet worden, doet de jouwe dat misschien niet.

8. Koken op een kapotte kookplaat

Inductiekookplaten zijn meestal gemaakt van glaskeramisch materiaal en zijn sterk en stevig genoeg om zelfs de zwaarste pannen aan te kunnen. Maar net als alles kunnen ze breken. Als er een bijzonder hard en zwaar voorwerp op de kookplaat valt, kan het glaskeramische materiaal barsten of versplinteren, en te snelle temperatuurschommelingen kunnen het ook beschadigen. Te snelle temperatuurschommelingen kunnen de kookplaat ook beschadigen. Krassen op uw kookplaat kunnen na verloop van tijd ontstaan en dieper worden, wat uiteindelijk kan leiden tot het splijten van de kookplaat.

Dit is natuurlijk al een probleem op zich – maar proberen te koken op een beschadigde kookplaat kan nog meer problemen veroorzaken. Gebarsten inductiekookplaten kunnen een veiligheidsrisico vormen en koken erg riskant maken, ze kunnen ook voorkomen dat uw voedsel goed gaart en de verbinding tussen uw pan en uw kookzone ruïneren. Als uw kookplaat beschadigd is, moet u onmiddellijk stoppen met het gebruik ervan. Schakel de kookplaat uit, haal de stekker uit het stopcontact en laat de kookplaat zo snel mogelijk vervangen of repareren door een vakman. Kom niet in de verleiding om op onbeschadigde delen van de kookplaat te koken, omdat de schade de interne werking van het apparaat kan hebben beïnvloed.

9. Uw veiligheidslampjes negeren

Inductiekookplaten zijn niet voor niets uitgerust met veiligheidslampjes, en die reden is – je raadt het al – om je veilig te houden. Veel inductiekookplaten hebben een veiligheidsindicator die aangeeft wanneer het oppervlak nog heet is. Soms is dit heel duidelijk, met het woord “HOT” dat oplicht om aan te geven dat de temperatuur nog steeds onveilig is. Soms is het een rode driehoek of gewoon een lampje. Deze lampjes zijn vooral belangrijk om op te letten omdat inductiekookplaten meestal niet branden wanneer ze in werking zijn zoals elektrische kookplaten, waardoor je een duidelijke visuele indicator krijgt dat je ze niet mag aanraken.

Sommige inductiekookplaten hebben ook een kinderslotfunctie die kan worden aangegeven door een verlichte sleutelvorm of, opnieuw, een enkel lampje. Als je niet zeker weet welk lampje wat betekent op je apparaat, raadpleeg dan de handleiding. Je moet er ook goed op letten of deze lampjes gaan branden wanneer dat de bedoeling is. Als uw warmte-indicatielampje niet gaat branden wanneer uw kookplaat nog heet is, kan dit betekenen dat uw apparaat een fabrieksreset nodig heeft of slecht begint te werken.

10. Vergeten uw recept aan te passen

Koken op een inductiekookplaat is niet hetzelfde als koken op gas, en dit kan weerspiegeld worden in hoe je eten wordt. Het kan bijvoorbeeld lastig zijn om de rokerigheid te bereiken die koken op een open gasvlam je kan geven door een metalen rooster boven de vlam te plaatsen en je ingrediënten erop te leggen. Aangezien de enige warmtebron die je hebt bij een inductiekookplaat je pan is, moet je creatief zijn en je recept aanpassen om het verschil in kooktechniek met een nieuw ingrediënt te compenseren.

Probeer voor de rokerigheid, om bij dat voorbeeld te blijven, wat gehakte chipotle-pepers of . Omdat deze gerookt zijn als onderdeel van hun bereiding, geven ze je al hun complexiteit met weinig moeite. Gerookte kaas, gerookte olie of zelfs gerookte olie kunnen ook in je maaltijd worden verwerkt. Het kan ook de moeite waard zijn om na te denken over hoe je je kookstijl kunt variëren voor extra rokerigheid door je eten te beginnen op een buitengrill en het dan af te maken op je inductiekookplaat of door een speciaal ontworpen inductiepan te gebruiken.

11. Schoonmaken terwijl het heet is

Weten hoe je je inductiekookplaat moet schoonmaken is essentieel om hem zo lang mogelijk te laten werken, maar niet iedereen doet het goed. De grootste fout die mensen maken is schoonmaken terwijl hij nog heet is. “Voor inductiekookplaten geldt dat bepaalde reinigingssprays en -doeken op lange termijn schade kunnen toebrengen aan de kookplaten als ze worden gebruikt wanneer de branders nog aan staan of te heet zijn,” waarschuwt gediplomeerd diëtiste Kelly Jones. Schurende schoonmaakmiddelen en sprays vol chemicaliën kun je beter vermijden, want naast mogelijke schade vullen ze je keuken ook met stinkende dampen. Kies altijd voor zachte en (waar mogelijk) natuurlijke schoonmaakmiddelen, zoals azijn of zuiveringszout.

Je moet ook heel voorzichtig zijn met het gebruik van schurende schoonmaakdoekjes, zoals die gemaakt zijn van staalwol of die staalwol bevatten. Deze kunnen snel krassen maken op je inductiekookplaat en onherstelbare schade veroorzaken. Als u schoonmaakdoekjes op polyesterbasis gebruikt wanneer uw kookplaat nog heet is, kunnen ze smelten en versmelten met het apparaat. Net als bij uw schoonmaakmiddelen is natuurlijk het beste als het gaat om uw materialen, waarbij katoenen doeken zeer goed werken voor zowel het schoonmaken als het drogen van uw afgekoelde kookplaat. Voor bijzonder hardnekkig vuil zijn rubberen spatels of speciaal ontworpen schraapgereedschappen meestal de beste manier.

12. Proberen te koken alsof je een gasfornuis hebt

Als je van gas overstapt op inductietechnologie, moet je je kookstijl misschien een paar keer aanpassen. Het belangrijkste dat je zult moeten veranderen is hoe vaak je je pan beweegt. Terwijl je bij koken op gas je pannen omdraait en schudt alsof je in een aflevering van “The Bear” zit, moet je bij inductiekoken je pan vrijwel altijd in contact houden met de kookplaat om warm te blijven. In plaats daarvan moet je eraan wennen om je eten te verplaatsen met alleen je kookspatel en je pan alleen op te tillen als je klaar bent om te serveren.

Dit is niet alleen belangrijk om je eten gaar te houden. Als je je pan heen en weer schudt op je kookplaat, loop je het risico dat je krassen maakt op het oppervlak. Probeer ook te onthouden dat het laten rusten van je kookgerei op je inductiekookplaat problemen kan veroorzaken waar dit niet het geval was bij je gasfornuis. Als je een metalen spatel op de ongebruikte kant van de kookplaat legt, kan deze krassen op het oppervlak veroorzaken als je hem oppakt. Houd er ook rekening mee dat de kooktijden voor uw favoriete recept aanzienlijk kunnen verschillen wanneer u overschakelt van gas naar inductie.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.