Keukengeheimen

12 Magnetronreinigingsfouten die u moet vermijden

441views

12 Magnetron Schoonmaak Fouten Die U Moet Vermijden

Het is niet overdreven om te zeggen dat de magnetron een revolutie was. Het is nu een onmisbaar keukenartikel, maar het werd per ongeluk uitgevonden in de jaren 1940 toen ingenieur Percy Spencer manieren onderzocht om de toegang tot radartechnologie te verbeteren. Tijdens het testen van een magnetron, een nu standaard onderdeel van moderne magnetrons, ontdekte Spencer dat de pindareep in zijn zak was gesmolten. Slechts een jaar later werd de eerste magnetron commercieel verkrijgbaar. Nu, zo’n 70 jaar later, is 82% van de Amerikanen in het bezit van deze handige kookmachines, volgens .

De magnetron is een stuk keukengerei dat veel mensen dagelijks gebruiken. Vrijwel alles kan worden gekookt in een magnetron, inclusief een heleboel dingen – van lasagne tot mochi tot gekookte eieren – die in het apparaat kunnen worden bereid.

Omdat zulke verschillende etenswaren erin geplaatst worden, gezapt worden en eruit gehaald worden, kunnen er zich echter resten ophopen, waardoor je met een flinke schoonmaakoperatie zit. Het schoonmaken van een magnetron kan ingewikkeld zijn; hier zijn enkele manieren om fouten te voorkomen.

Vergeten de stekker uit het stopcontact te halen

Voordat je met schoonmaakmiddelen in je magnetron gaat werken, moet je eerst de stekker uit het stopcontact halen. Zoals de meeste keukengadgets werken magnetrons op een stroombron. De elektriciteit uit uw stopcontact levert de energie die de magnetron in de oven nodig heeft om het voedsel via straling te koken. De elektriciteit uit je stopcontact voedt ook de andere onderdelen van de magnetron, inclusief eventuele lampjes of knoppen op het bedieningspaneel.

Als gevolg daarvan is dit een apparaat dat doorspekt is met elektriciteit – wat zeer schadelijk kan zijn. Als u de stekker van uw magnetron niet uit het stopcontact haalt voordat u deze schoonmaakt, loopt u het risico op een schadelijke elektrische schok. Dit is dubbel gevaarlijk als je bedenkt dat de schoonmaakmiddelen waarschijnlijk gemaakt zijn van vloeistof, die elektriciteit kan geleiden en een elektrische schok des te schadelijker kan maken.

Vergeet ook niet om niet meteen schoon te maken nadat je de stekker van je magnetron uit het stopcontact hebt gehaald; geef het in plaats daarvan wat tijd. Het wordt aangeraden om de magnetron minimaal 30 seconden te laten staan voordat u hem van binnen schoonmaakt. 30 seconden moeten alle stroom die nog in het apparaat zit de tijd geven om door te stromen en volledig te verdwijnen. Het is een goed idee om altijd de instructies van de fabrikant voor het schoonmaken te controleren, voor het geval hun richtlijnen anders zijn.

Te veel vocht gebruiken voor uw bedieningspaneel

Het bedieningspaneel van je magnetron is een van de plekken die je het meest aanraakt, en het kan vies en bedekt raken met vingerafdrukken. Dit wordt nog erger als u het met onreine handen aanraakt, of de knoppen op het paneel gebruikt nadat u het voedsel hebt aangeraakt dat u aan het maken bent. Het is een van die gebieden in je keuken die de hele dag door meerdere mensen wordt aangeraakt, waardoor het risico op de verspreiding van ziektekiemen van mens tot mens toeneemt, en vooral plastic en touchscreenoppervlakken zijn hotspots voor ziektekiemen.

Daarom is het zo belangrijk om je bedieningspaneel schoon te maken – maar je moet het wel voorzichtig doen. Bedieningspanelen van magnetrons kunnen frustrerend slecht tegen vocht; als u te veel gebruikt of agressieve chemicaliën gebruikt, kunt u ze beschadigen, waardoor uw magnetron in wezen onbruikbaar wordt.

Om dit te voorkomen, beperk je de hoeveelheid vocht die je gebruikt en houd je het simpel. Gebruik gewoon een schone, vochtige doek, met een beetje azijnoplossing als het bedieningspaneel erg vies is. Veeg het daarna grondig af met een droge microvezeldoek, zodat je geen waterstrepen krijgt. Als je bedieningspaneel knoppen heeft, kun je ook een tandenborstel gebruiken om moeilijk bereikbaar vuil te verwijderen. Zorg ervoor dat er geen vocht in het apparaat komt.

Vergeten je ventilatierooster schoon te maken

Waar gaat al die stoom naartoe van het eten dat je in de magnetron maakt? Meestal rechtstreeks uit het ventilatiegat.

Magnetrons zijn vaak uitgerust met twee ventilatieopeningen, die zich in verschillende delen van het apparaat bevinden: Het uitlaatrooster dat onder het apparaat zit en een tweede ventilatieopening aan de bovenkant. Bij sommige modellen kan er ook een ventilatieopening aan de zijkant van het apparaat zitten. Deze ventilatieopeningen worden snel vuil, omdat elke keer dat je voedsel kookt, het vocht dat van het voedsel afkomt er dwars doorheen gaat, en voedselresten of spetters kunnen er ook voor zorgen dat ze vuil worden.

Bij sommige magnetronmodellen kan het moeilijk zijn om bij de binnenkant van de ventilator te komen, maar als die van jou verwijderd kan worden, is het belangrijk om hem maandelijks schoon te maken. Als je er zeker van bent dat je magnetron is uitgeschakeld, verwijder dan de plaat of het rooster dat je ventilatie afdekt. Mogelijk moet u dit losschroeven als het stevig vastzit of een grendel gebruiken om het eraf te wippen. Verwijder het rooster en dompel het in een schoonmaakoplossing van water en zeep, of water en azijn. Hierdoor worden eventuele opgehoopte resten zachter, zodat je ze gemakkelijker kunt schrobben.

Gebruik vervolgens een borstel om het ventilatierooster voorzichtig schoon te maken. Laat het aan de lucht drogen (liefst een nacht, zodat al het water weg is), voordat je het terugplaatst in je machine.

Te lang wachten tussen reinigingsbeurten

Wanneer heb je je magnetron voor het laatst schoongemaakt? Waarschijnlijk niet recent genoeg.

Magnetrons worden snel vies, omdat voedselresten die ontstaan tijdens het koken nergens heen kunnen behalve naar de binnenkant van de wanden van het apparaat. Wanneer dit gebeurt, zijn er verschillende gevolgen. Je magnetron begint te ruiken naar wat je gekookt hebt, wat geen prettige culinaire ervaring is. Bovendien lopen etensresten die niet meteen worden opgeruimd het risico op bacteriën. Het is belangrijk dat uw magnetron uw voedsel weliswaar verwarmt, maar niet noodzakelijkerwijs heet genoeg wordt om bacteriën te doden die binnenin op de loer liggen, dus hoe langer u het laat staan, hoe langer ziekteverwekkers de kans krijgen om zich voort te planten.

Als u uw magnetron niet regelmatig schoonmaakt, betekent dit ook dat etensresten zich ophopen, waardoor uw apparaat de volgende keer moeilijker schoon te maken is en mogelijk minder lang meegaat. Daarom moet u uw magnetron minimaal één keer per week schoonmaken. Maar als u een bijzonder rommelige maaltijd bereidt, of als u iets morst, kunt u het beste meteen beginnen met schoonmaken. Ten slotte, laat kleine spetters niet gewoon blijven liggen; ze hebben de gewoonte om hardnekkig te worden en moeilijk schoon te maken. Veeg af terwijl je bezig bent.

Schurende chemicaliën gebruiken

Als uw magnetron er bijzonder vies uitziet, of als u hem gewoon een grondige schoonmaakbeurt wilt geven, kan het verleidelijk zijn om naar het harde spul te grijpen. Maar het gebruik van agressieve chemicaliën is misschien niet de oplossing.

Chemische schoonmaakmiddelen mogen nooit in de buurt van je eten komen en zijn in veel gevallen gewoon niet nodig. Bleek is met name een no-no, zegt The Green Broom voorzitter Andrea Holzer. “Je kunt de bacteriën en ziektekiemen verwijderen zonder deze agressieve chemische stof te gebruiken en je wilt zeker niet je eten verhitten in deze omgeving,” zei Holzer onlangs tegen . Holzer wijst ook op de bijzonder doordringende geur die bleekmiddel heeft, die lang kan blijven hangen nadat je klaar bent met schoonmaken.

Het beste voor je magnetron is om natuurlijke schoonmaakoplossingen te gebruiken die niet schuren en niet te sterk ruiken. Azijnoplossingen zijn vooral handig voor het verwijderen van vettige resten en hebben als bijkomend voordeel dat ze betaalbaar zijn. Een andere snelle en gemakkelijke manier om de binnenkant van je machine schoon te maken is door water en citroenschijfjes te combineren en het in de magnetron te laten stomen. De citroen helpt tegen etensgeurtjes die zich in je machine hebben opgehoopt en het stomen verzacht het vuil, waardoor het makkelijker weg te vegen is met een doek.

Je platenspeler verwaarlozen

Het draaiplateau is een essentieel onderdeel van elke magnetron en draait voortdurend rond terwijl het apparaat werkt om ervoor te zorgen dat voedsel gelijkmatig gaart. Maar net als elk ander onderdeel kan het vuil worden. Draaiplateaus zijn gevoelig voor vuil en etensresten van gemorste voedselresten, waardoor er grote oppervlakken ontstaan. Als er voedsel onder het draaiplateau wordt gemorst, kan dat ook problemen veroorzaken met het vermogen om effectief te draaien, wat mogelijk invloed heeft op hoe goed het voedsel gaart.

Gelukkig is het schoonmaken van het draaiplateau een fluitje van een cent. Het zijn afneembare onderdelen van de magnetron en omdat ze van glas zijn, kost het weinig moeite om ze schoon te maken. U kunt uw draaiplateau met de hand schoonmaken met een nat, zeepachtig vaatdoekje of door het in de vaatwasser te doen en het samen met uw borden en bestek regelmatig af te wassen.

Bedenk wel dat draaitafels meestal gemaakt zijn van stevig, dik glas, maar dat betekent niet dat ze splintervrij zijn. Wees voorzichtig bij het schoonmaken, want u kunt uw magnetron niet meer gebruiken als u hem laat vallen en breekt, en afhankelijk van de fabrikant kan het moeilijk zijn om een vervangend apparaat te vinden. Gebruik bovendien nooit koud water om een platenspeler schoon te maken die nog warm is van de magnetron.

Een harde borstel gebruiken

Als de etensresten in uw magnetron bijzonder dik zijn, voelt u misschien de behoefte om uw toevlucht te nemen tot zware maatregelen, zoals het gebruik van een schurende borstel. Het beste is om het zacht te houden, want schurende borstels zoals die van staalwol of andere schuurmaterialen kunnen de binnenkant van uw magnetron beschadigen, waardoor de binnenwanden krassen krijgen en mogelijk niet meer goed werken.

De buitenkant van uw magnetron schoonmaken met een harde borstel kan een nog opvallender effect hebben. Als u er een gebruikt om het bedieningspaneel aan te pakken, kunt u het zelfs onbruikbaar maken.

Vermijd dit soort zorgen volledig door een zachte reinigingsdoek te gebruiken om uw vuil aan te pakken. Een microvezeldoek is een ideaal hulpmiddel; ze zijn zo effectief in het schoonmaken omdat hun unieke constructie een enorme hoeveelheid oppervlak biedt, waardoor ze een ongeëvenaard vermogen hebben om vuil op te nemen in plaats van het alleen maar te verplaatsen. Door hun positieve lading trekken ze vuil en stof aan en ze zijn superabsorberend, zodat er geen agressieve schoonmaakchemicaliën nodig zijn om de klus te klaren.

Vergeten de deur van je magnetron schoon te maken

Als je de wanden van je magnetron schoonmaakt en niet de deur, dan mis je een belangrijke stap. Deuren van magnetrons bevatten vensters zodat u uw voedsel kunt zien terwijl het kookt en om te voorkomen dat straling uit het apparaat ontsnapt en in de keuken terechtkomt. Omdat magnetrondeuren doorzichtig zijn, betekent dit dat etensresten nog duidelijker zichtbaar zijn.

Het schoonmaken van een magnetrondeur vereist echter verschillende methoden voor elke kant. Aan de binnenkant kunt u het beste hetzelfde niet-schurende schoonmaakmiddel gebruiken als voor de rest van de magnetron. Door een oplossing van water en magnetron in de magnetron te laten werken, kunt u opgedroogd voedsel losmaken, dat u vervolgens met een borstel met zachte haren of een microvezeldoekje kunt afborstelen. Om de buitenkant glanzend te houden, kunt u een glasreiniger gebruiken. Hiermee verwijdert u vingerafdrukken of vlekken en blijft het apparaat er fris uitzien.

Hoewel je hier een beetje liberaler kunt zijn met de ingrediënten van je glasreiniger, is het altijd aan te raden om natuurlijke producten te gebruiken, vooral op machines waarop voedsel wordt bereid.

De magnetron niet vermijden

Het ding dat je magnetron van stroom voorziet is ook het ding waar je het meest voorzichtig mee moet zijn. De magnetron in elke magnetron geeft het apparaat zijn kookvermogen. Wanneer de magnetron wordt opgestart door elektriciteit, gaat hij trillen en verspreidt hij verhitte elektronen in de oven. Deze elektronen dringen door in het voedsel dat erin zit, waardoor het opwarmt en gaar wordt, vaak veel sneller dan in een gewone gas- of elektrische oven.

Hoewel dit allemaal super interessant is vanuit wetenschappelijk oogpunt, is het deze krachtige actie die magnetrons gevaarlijk maakt, vooral bij het schoonmaken.

“Het kan een dodelijke elektrische lading behouden, zelfs als de stekker uit het stopcontact is”, vertelt oprichter Rocky Vuong van Calibre Cleaning. “Alle problemen met betrekking tot de magnetron moeten worden aangepakt door een professionele technicus.”

Hoewel het niet erg waarschijnlijk is dat je de magnetron tegenkomt als je de magnetron gebruikt om voedsel op te warmen, is er een kans dat je hem aanraakt als je diep in je magnetron gaat met schoonmaakspullen. Magnetrons worden meestal afgedekt door panelen in een magnetron om ongelukken te voorkomen, maar het is altijd mogelijk dat je er per ongeluk mee in contact komt.

De scharnieren vermijden

De scharnieren van de magnetrondeur zorgen er uiteindelijk voor dat we ons voedsel in en uit het apparaat kunnen halen. Het is dus van vitaal belang dat ze in goede staat blijven. Maar net als elk ander onderdeel van de magnetron kunnen scharnieren verstopt raken met voedselresten en vuil. Als dat vuil eenmaal in de openingen zit en vastgegroeid is, is het niet zo eenvoudig als gewoon wegvegen – misschien moet u uw magnetron wel helemaal vervangen.

Houd je scharnieren dus schoon. De beste manier om dit te doen is om ze op te nemen in uw wekelijkse schoonmaakroutine voor uw magnetron; scharnieren worden vaak vergeten en dit kan leiden tot ophoping. Als u vooral tussen de scharnieren wilt schoonmaken, kunt u de deur van uw magnetron losmaken door de deurpennen te verwijderen, zodat u er goed bij kunt. Houd er wel rekening mee dat dit niet bij alle fabrikanten even gemakkelijk is.

Als je scharnieren er bijzonder vuil of roestig uitzien, is het misschien tijd om een nieuwe magnetron te overwegen. Ze gaan meestal maximaal zo’n 10 jaar mee voordat ze vervangen moeten worden. Als je de jouwe intensief gebruikt, of als hij door meerdere mensen wordt gebruikt, kan het verstandig zijn om eerder een nieuwe aan te schaffen.

Een nieuwe magnetron niet schoonmaken voor gebruik

Hoewel het makkelijk is om aan te nemen dat magnetrons direct uit de doos gebruikt kunnen worden, is dat niet helemaal het geval. Nieuwe magnetrons moeten idealiter worden schoongemaakt voordat je er voedsel in gaat doen. Dit komt omdat er misschien resten achterblijven als gevolg van het productieproces, of omdat de fabrikant materialen heeft gebruikt die moeten worden afgeveegd.

Gelukkig hoef je niet al te rigoureus te zijn met het schoonmaakproces. Over het algemeen is een schoonmaakbeurt met een schone, vochtige doek voldoende, zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant. Als je er zeker van wilt zijn dat het superschoon is, kun je een lichte oplossing gebruiken van een huishoudzuur, zoals citroensap, en water.

Als je je magnetron eindelijk gebruikt en er komt een vreemde geur uit, maak je dan geen zorgen. Dit is gewoon de printplaat die voor het eerst opwarmt. Hoewel deze geur in sommige gevallen vrij sterk kan zijn, vergelijkbaar met brandend plastic, is het niets om u zorgen over te maken en zal hij waarschijnlijk verdwijnen nadat u hem een paar keer hebt gebruikt. Als u zich zorgen maakt over de invloed die het kan hebben op de smaak van uw eten, kunt u de magnetron altijd een paar keer laten werken zonder iets erin voordat u er iets in bereidt.

Vergeten dingen aan het einde te drogen

Zodra je magnetron er glanzend uitziet, is er nog één belangrijke stap: Alles afdrogen. Dit geeft niet alleen voldoening en maakt hem klaar voor hergebruik, maar het voorkomt ook dat sommige specifieke onderdelen beschadigd raken. Als u bijvoorbeeld het bedieningspaneel schoonmaakt, moet u het onmiddellijk daarna drogen, want als u vocht laat ronddruppelen, kan dit in het circuit terechtkomen.

Ook je scharnieren moeten grondig worden gedroogd nadat je ze hebt schoongemaakt. Scharnieren zijn lastig als er vocht tussen komt, omdat het kan blijven hangen en mogelijk roest kan veroorzaken. In het ergste geval worden de scharnieren dan stijf of zelfs onbruikbaar. Het drogen van uw magnetron na het schoonmaken volgt hetzelfde principe als het schoonmaken – hoe lichter, hoe beter. Kies voor een microvezeldoekje of een zacht papieren doekje en vermijd het gebruik van schurende materialen zodat u geen krassen maakt op uw apparaat.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.