Keukengeheimen

14 gerechten waar je nooit aan gedacht hebt om ze in de friteuse te doen, maar die je wel zou moeten doen

422views

14 gerechten waar je nooit aan gedacht hebt om ze in je air fryer te doen, maar die je wel zou moeten doen

Als je je nog niet hebt aangesloten bij de air fryer-revolutie, dan mis je wat. De air fryer werd geïntroduceerd in het prehistorische jaar 2010 en kende zijn eerste grote verkoopgolf in 2017. Sindsdien lijkt het alsof ze nooit zijn opgehouden populair te zijn, en omdat elke dag meer mensen kennis nemen van hun voordelen, worden ze alleen maar aantrekkelijker en lucratiever voor fabrikanten.

Air friteuses zijn het perfecte apparaat voor ruimte- en energiebewuste consumenten. Hun kleine formaat, gecombineerd met hun convectietechnologie, maakt ze perfect voor het bereiden van kleinere porties voedsel zonder dat je je hele oven hoeft aan te zetten. Hun compactheid betekent ook dat ze voedsel veel sneller kunnen bereiden dan wanneer je andere methoden gebruikt.

Het echte voordeel van luchtfriteuses is echter dat ze alles kunnen bereiden – en dan bedoelen we ook echt alles. Je hebt misschien de gewoonte om je apparaat alleen voor bepaald voedsel te gebruiken, maar als dat zo is, mis je een wereld aan recepten die je in een handomdraai in de air fryer kunt klaarmaken en die je tegelijkertijd ruimte, tijd en energie besparen. Van aardappels tot popcorn en van uien tot sinaasappels, hier zijn een paar van onze meest bijzondere air fryer-favorieten.

1. Eieren

Hoe wil je je eieren ’s ochtends? Luchtgebakken, zeg je? Nu spreek je onze taal. Eieren kunnen op allerlei manieren worden bereid in de air fryer: gebakken eieren, gepocheerde eieren en zelfs omeletten zijn binnen een paar minuten klaar met het apparaat. Een van de voordelen van het gebruik van je air fryer om eieren te bakken, is dat je niet veel keukengerei en pannen hoeft te gebruiken. Eieren bakken in de lucht, in al hun verschillende recepten, kan ook een geweldige manier zijn om olie te besparen en te voorkomen dat je recepten vettig worden.

Maar onze favoriet is waarschijnlijk . Hiervoor heb je helemaal geen water nodig: je hoeft je eieren alleen maar in de luchtfriteuse te doen die is voorverwarmd tot ongeveer 275 graden Fahrenheit en ze 15 minuten te laten bakken. Als je een zachter gekookt ei wilt, verkort je de kooktijd met een paar minuten. 10 minuten is optimaal voor een dunne dooier. Deze methode is een geweldige manier om meerdere eieren in één keer te koken en je hoeft ’s ochtends niet meteen boven een kokende pot water te gaan staan.

2. Steak

Er is eindeloos veel tijd besteed aan het bereiden van de perfecte biefstuk en er is een duizelingwekkende hoeveelheid advies over optimale tijden, temperaturen, pannen en bereidingen. Het is dus misschien een beetje verrassend om te horen dat het ook heel goed kan. Door een biefstuk aan de lucht te bakken, wordt het vlees gelijkmatig gaar, omdat de omhullende hitte van het apparaat de biefstuk aan alle kanten verwarmt. Door je biefstuk in de luchtfriteuse te houden, voorkom je ook dat er spetters vlees of vet op je biefstuk terechtkomen.

Een medium-rare biefstuk heeft een paar minuten nodig aan elke kant in de air fryer op een temperatuur van 400 graden Celsius. Hoewel de hete lucht rond het vlees circuleert, zorgt het omdraaien halverwege voor een maximale gelijkmatigheid. Wat je echter niet gemakkelijk kunt bereiken in een air fryer is een diepbruine, knapperige buitenkant met een zeldzame binnenkant – maar daar hebben we een oplossing voor. Bak je biefstuk gewoon in de airfryer en haal hem er een minuut of twee eerder uit voordat je hem op een hete (en we bedoelen hete) pan of grill gooit. Hierdoor schroeit je vlees goed dicht en ontwikkelt het zijn kleur en smaak. Zorg er wel voor dat je dit maar kort doet, zodat de biefstuk niet te gaar wordt.

3. Maïskolf

Voor een relatief klein gerecht, kan het koken van maïs op de kolf veel apparatuur vergen. Hoewel gegrilde maiskolf heerlijk is, moet je er wel je hele barbecue voor opstoken en om het op het fornuis te koken heb je een grote pan en veel hitte nodig. Gelukkig biedt je air fryer hier uitkomst. Met je air fryer heb je voor maïskolven niet veel meer nodig dan wat olie en een beetje tijd. De circulerende hitte is vooral effectief op de buitenste maïskorrels, waardoor ze bruin en knapperig tegelijk worden. Door ze in een mandje te leggen en ze te laten koken, hoef je ook niet te proberen om de kleur over de hele ronde kolf te ontwikkelen, wat een bijna constante beweging kan vergen als je ze op een fornuis of grill bereidt.

Zowel vers als aan de kolf kunnen worden gekookt in de air fryer, beide met geweldige resultaten. Bevroren maïskolven moeten 10 tot 12 minuten worden gekookt op 400 graden Fahrenheit en je moet je mandje eerst voorverwarmen. Verse maïs heeft ongeveer dezelfde tijd nodig, maar op een iets lagere temperatuur. Het is belangrijk om je maïs halverwege het kookproces om te draaien, omdat het aan elke kant anders bruin wordt.

4. Gegrilde kaas

Een van de grootste uitdagingen bij gegrilde kaas is om de kaas goed te laten smelten. Het gebeurt maar al te vaak dat de ene kant van de tosti warmer is dan de andere, waardoor de helft van de kaas zacht is en de andere helft vast. Je kunt dit echter voorkomen en jezelf tijd en eindeloos omdraaien besparen door een air fryer te gebruiken. Als je de boterhammen met kaas in een airfryer plaatst en ze insmeert met een beetje boter, zijn ze bijna niet meer te onderscheiden van een in de pan gebakken tosti, met een knapperige buitenkant en een gesmolten, zachte binnenkant.

Luchtfrituren is een fantastische manier om meerdere tosti’s in één keer te maken, en omdat de convectie het brood zachtjes bruint, hoef je je geen zorgen te maken dat het aanbrandt. Een air fryer tosti duurt over het algemeen ongeveer vier minuten aan elke kant in een apparaat dat is ingesteld op 370 graden Fahrenheit. Als je je gegrilde kaas in elkaar zet, zorg er dan voor dat er geen kaas aan de rand hangt, zodat het niet naar beneden en uit het mandje druipt. Het kan ook een goede zet zijn om je broodje een paar minuten op een iets lagere temperatuur te bakken voordat je de airfryer aanzet, zodat je kaas goed doorwarmt en volledig smelt.

5. Aardappelen

Als je ooit hebt gewanhoopt over het feit dat je je hele oven moet verhitten om één gebakken aardappel te bakken, dan is de volgende voor jou. Airfryers zijn het perfecte apparaat om één of twee aardappelen tegelijk te bakken, omdat het eigenlijk mini-ovens zijn die op je aanrecht staan. Een aardappel krijgt de knapperige schil en de zachte binnenkant die ovenbakken oplevert en kan op vrijwel dezelfde manier worden gebakken. Prik gewoon in je aardappel, smeer hem in met een beetje olie en doe hem in een airfryer van 400 graden Celsius.

Het is de moeite waard om erop te wijzen dat luchtfrituren de kooktijd van gebakken aardappelen niet al te veel verkort. Bij 400 graden duurt het nog steeds ongeveer 40 minuten om ze gaar te krijgen (hoewel dit iets korter kan zijn dan wanneer je de oven gebruikt). Waar je wel op bespaart, is energieverbruik. Een air fryer van 1500 watt heeft een uur lang aanzienlijk minder energie nodig dan een elektrische oven van 2200 watt voor dezelfde tijd. Maar als je echt haast hebt, kun je je aardappel misschien beter in de magnetron gooien.

6. Brood

Als je aan brood bakken denkt, denk je waarschijnlijk meteen aan je broodrooster – maar dat is niet het enige apparaat dat je kunt gebruiken. Je kunt veel broodvervangende recepten maken in je air fryer, van wentelteefjes tot zelfgebakken brood dat rechtstreeks in je frituurmandje wordt gebakken. Een van onze favoriete manieren om brood te bakken in een air fryer is echter simpel: je gebruikt het om croutons te maken. Deze harde, knapperige broodklompjes worden meestal geroosterd, maar als je ze in een airfryer maakt, hoef je minder olie te gebruiken.

Zelfgemaakte croutons uit de air fryer zijn meestal ook makkelijker te eten dan croutons uit de winkel, die onnodig uitgedroogd en daardoor te knapperig kunnen zijn. Ze gaan ook een indrukwekkende tijd mee, ze blijven tot wel drie maanden vers na het bakken als ze in een luchtdichte zak zijn verpakt. Als je croutons maakt, zorg er dan voor dat je de stukken brood in een gelijkmatige laag in je frituurmandje legt, zodat elk stuk gemakkelijk toegang heeft tot dezelfde hoeveelheid warmte en circulerende lucht, wat kan helpen om het vocht weg te kloppen en ze knapperiger te maken.

7. Popcorn

Als je thuis geen popcornmachine hebt, heb je meestal twee keuzes om je filmsnack te maken: Een zak supervette, superzoute magnetronpopcorn maken of je leven riskeren door het op het fornuis te koken en de pitten overal naartoe te laten vliegen. Gelukkig kan je air fryer het net zo goed. Het duurt maar een paar minuten op 400 graden Fahrenheit om een partij popcorn klaar te maken in je air fryer, en je kunt vrijwel elk vet of kruiden gebruiken die je lekker vindt. Je kunt zelfs het vet helemaal overslaan als je ultralichte popcorn wilt – het wordt nog steeds geweldig.

Als je popcorn in je airfryer maakt, is het belangrijk om je frituurmandje te bekleden. Omdat popcornkorrels zo klein zijn, hebben ze de neiging om door de lamellen in het frituurmandje te vallen. Een volledige bekleding met aluminiumfolie of perkamentpapier helpt dit te voorkomen en houdt ook de warmte vast. Je moet ook vermijden om er te veel pitten in te doen, want dan kunnen ze niet gelijkmatig garen en kan het apparaat overlopen of verstopt raken. Als je een fan bent van boterachtige popcorn, kun je de boter het beste aan het einde toevoegen, omdat de temperatuur van de airfryer ervoor kan zorgen dat het vet gaat roken en verbranden.

8. Appels

Als je het nog nooit hebt gedaan, kan het drogen van je eigen fruit behoorlijk ontmoedigend lijken. Met je air fryer kan het echter een fluitje van een cent zijn. Als je het geluk hebt om een air fryer te hebben met een dehydratatiefunctie, kun je al het fruit erin gooien dat je lekker vindt, het apparaat opstarten en kijken hoe je producten transformeren.

Airfryers zonder dehydratatiefunctie zijn nog steeds meer dan geschikt om fruit te drogen (en enigszins te koken) en zijn een van onze favoriete dingen om ze voor te gebruiken. Je hoeft alleen maar dunne appelschijfjes in het frituurmandje te gooien, kruiden toe te voegen om ze op smaak te brengen en ze ongeveer zeven minuten te bakken op 300 graden Fahrenheit. Omdat luchtfriteuses warmte produceren via hete, circulerende lucht, droogt de convectie de appels uit, waardoor ze knapperig worden. Als je merkt dat je appelchips na de eerste cyclus nog steeds een beetje vochtig zijn, probeer ze dan nog een keer te frituren of pas je recept aan de volgende keer dat je ze maakt door te experimenteren met een lagere temperatuur en een langere bereidingstijd of door ze dunner te snijden.

9. Een hele kip

Air fryers zijn er in alle soorten en maten, en als je het geluk hebt om een grote te hebben, heb je misschien meer opties dan je denkt. Een van die opties is om je zondagse kip in je air fryer te gooien, zodat je de oven helemaal kunt overslaan. Omdat luchtfriteuses in wezen kleine heteluchtovens zijn, zorgen ze voor dezelfde circulatie van warmte die de kippenhuid zo goed krokant maakt, terwijl het vlees sappig en mals blijft.

Om een air fryer gebraden kip te maken, moet je echter een paar belangrijke aanpassingen doen. De eerste is om te beginnen met de kip met de borstkant naar beneden in het mandje, zodat het vet in het vlees aan de onderkant van de kip het witte vlees kan smeren terwijl het kookt, zodat het niet droog wordt. Je moet je kip ook ongeveer op tweederde van de bereidingstijd omdraaien (de meeste kippen hebben ongeveer 90 minuten nodig om helemaal gaar te worden), zodat het vel aan het eind knapperig wordt. Zorg ervoor dat je je frituurmandje met olie insmeert zodat de huid niet blijft plakken. Maar bovenal moet je ervoor zorgen dat je de juiste grootte kip hebt om mee te beginnen. Als je twijfelt, ga dan iets kleiner, want het laatste wat je wilt is dat de kip niet in het mandje past.

10. Uien

Er is nauwelijks een recept te vinden waarin geen uien worden gebruikt, maar wij vinden dat dit essentiële ingrediënt wat vaker op zichzelf mag schitteren. Een van de manieren om dat te doen is met je air fryer. Er zijn meerdere manieren om uien te bakken met je air fryer, en je kunt er gemakkelijk gekarameliseerde of knapperige uien in maken. Je kunt ook verrukkelijke balsamico-uitjes maken, die je vervolgens in een taart kunt kneden of aan een salade kunt toevoegen.

Maar als je net als wij bent, wil je iets ambitieuzer zijn dan dat – en dan is een hele bloeiende ui die je in je airfryer maakt de beste oplossing. Nadat je de ui in de bloeivorm hebt gesneden, paneer je hem zoals gewoonlijk met een laagje ei en gekruide bloem. Maar terwijl chef-koks hun uiencreatie normaal gesproken naar de frituurpan zouden brengen, moet je ze in plaats daarvan besproeien met bakolie en in je frituurmandje leggen. Na 20 minuten frituren op 300 graden Fahrenheit ziet de uitgebloeide ui er net zo uit als zijn gefrituurde broertjes en zusjes en is hij net zo lekker, zonder dat je keuken (en vingers) onder het vet komen te zitten.

11. Ravioli

Pasta en air fryers gaan meestal niet samen, maar dit is een uitzondering. De typische gevulde pasta kan met behulp van je frituurmandje worden omgetoverd tot een smakelijke snack voor het avondeten. In ongeveer vijf minuten verander je van verse in geroosterde ravioli, of 10 minuten als je een diepvriesversie gebruikt. Door ravioli te roosteren in een luchtfriteuse hoeft u geen dik beslag te gebruiken waar gefrituurde ravioli meestal in zit, en ook geen grote hoeveelheden olie om het te bakken. Je hoeft alleen maar je pastastukjes in een beetje olijfolie te gooien, je machine aan te zetten en te wachten. Je ravioli komt er knapperig en bruin uit, terwijl hij van binnen zacht blijft.

Je bent hier echter niet beperkt tot ravioli. Ook andere gevulde pasta’s kunnen in een handomdraai worden klaargemaakt in dit heilige apparaat. Net als ravioli wordt tortellini licht krokant in de airfryer en je kunt het met parmezaan bestrijken om het nog knapperiger te maken. Manicotti kun je helemaal zelf koken in een marinara saus, waarbij de tomaat de pasta zachter maakt. Andere soorten, zoals cappelletti, tortelli en mezzelune, kunnen ook hetzelfde knapperige effect bereiken als ravioli.

12. Knoflook

Geroosterde knoflook kan diepte toevoegen aan elk gerecht, waarbij de normaal scherpe groente zoet, nootachtig en zacht wordt. Het opstoken van je hele oven om een paar bollen geroosterde knoflook te maken kan echter een serieuze verspilling van energie en ruimte zijn, vooral als je een air fryer hebt. Je kunt de knoflook in de helft van de tijd die het normaal in de oven kost roosteren, dankzij de meer afgesloten ruimte van je air fryer die snel roosteren aanmoedigt. Een volle bol heeft slechts 20 minuten nodig om bruin en zacht te worden. Eenmaal gaar heeft hij alle smaak die een langzamer geroosterde bol heeft.

Nog lager en langzamer gaan met je knoflooktenen kan nog luxueuzere resultaten opleveren. Je kunt zoetzure gekonfijte knoflook maken door knoflooktenen onder te dompelen in olijfolie met eventueel gewenste kruiden, ze in een hittebestendige bak te doen en ze een uur te roosteren op 275 graden Fahrenheit. Net als bij geroosterde knoflook kan het gebruik van de luchtfriteuse voor dit recept de tijd halveren die nodig is om het op het fornuis of in de oven te bereiden. Denk er wel aan dat je de knoflookstukjes er niet meteen uittrekt – als ze klaar zijn met bakken, zullen zowel je bakje als je olie gloeiend heet zijn.

13. Rijst

Rijst in een air fryer? Het klinkt nogal vreemd, maar het kan echt! Je kunt eenvoudige langkorrelige rijst koken zonder rijstkoker door het in een cakevorm met kokend water te doen, het af te dekken met aluminiumfolie en het dan 25 minuten in een airfryer van ongeveer 400 graden Celsius te gooien. Je rijst komt er pluizig, dampend en klaar uit.

Het is de moeite waard om erop te wijzen dat deze methode minder geschikt is voor rijstsoorten met korte korrels, die baat hebben bij stoom om ze effectief te laten koken. Je kunt je kortkorrelige rijst echter op andere manieren gebruiken, namelijk door gebakken rijst in de airfryer te maken. Je doet gewoon al je voorgekookte gebakken rijstingrediënten en kruiden in een hittebestendige schaal en laat het hele mengsel ongeveer 15 minuten door een luchtfriteuse gaan, waarbij je het om de vijf minuten doorroert.

Dit is natuurlijk absoluut geen traditioneel gebakken rijst recept, maar het is een geweldige manier om het in elkaar te flansen als je fornuis het laat afweten. Je kunt zelfs de eieren van tevoren koken in je airfryer door je eieren en de gewenste kruiden te mengen, ze in een hittebestendige kom te doen en zes minuten te koken op 350 graden Fahrenheit, waarbij je halverwege klopt.

14. Sinaasappels

Van alle onverwachte dingen die je in een airfryer kunt gooien, is dit misschien wel de vreemdste. Het kan je echter een heerlijk ontbijt opleveren dat slechts enkele minuten in beslag neemt en een boost aan voeding geeft op de vroege morgen. Als je sinaasappelschijfjes in je air fryer verwarmt, wordt het fruit zacht en karameliseert het lichtjes, waardoor de natuurlijke suikers zich ontwikkelen en de citrusachtige noten naar voren komen. Zodra je de plakjes eruit haalt, kun je ze bedekken met wat je maar wilt om er een substantiëler ontbijt van te maken – granola, yoghurt en verkruimelde kaas zijn allemaal geweldige keuzes.

Als je sinaasappels aan de lucht bakt, is het belangrijk om de schil en het merg helemaal te verwijderen. Als je de schil laat zitten, kan de geur van sinaasappel door je huis trekken, maar het kan er ook voor zorgen dat je op bittere stukjes voedsel moet kauwen. Het is ook een goed idee om te proberen de teerheid van de sinaasappel te compenseren met wat zoetere ingrediënten, die ook helpen bij het karamelliseren. Honing, ahornsiroop of een beetje bruine suiker kunnen hier wonderen verrichten. Voor degenen die de voorkeur geven aan zachtere tonen van zoetheid, kan een beetje melasse helpen om de helderheid van de sinaasappel te temperen.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.