Keukengeheimen

Airfryer, hoe gebruik je hem correct: wat je niet moet doen

458views

 

Air fryer: de juiste aankoop

Het eerste wat je moet doen is je onderzoek doen voordat je tot aankoop overgaat. Er zijn namelijk veel friteuses op de markt, variërend in prijs en grootte. In het verleden hebben we dit nieuwe apparaat van dichtbij bekeken en zijn we meer te weten gekomen over de uitvinder en de werkwijze, maar hoe kunnen we de juiste air fryer voor onze behoeften kiezen?

Het eerste waar we rekening mee moeten houden is de hoeveelheid voedsel die we willen bereiden. Als er maar 2 of 3 mensen in het gezin zijn, hebben we geen grote friteuse nodig, maar kunnen we volstaan met eentje met een inhoud van 5 liter. Meestal hebben de minder grote friteuses de klassieke mandvorm, dus je kunt er geen meerdere gangen in bereiden, maar in feite alleen kleine porties van 2 tot 3 couverts.

Als we echter meer gerechten moeten bereiden, dan kunnen we vertrouwen op een xxl aankoop, d.w.z. friteuses met een capaciteit van tussen de 10 en 15 liter. Ovens met deze capaciteit zijn zelden van het korventype, maar zien eruit als echte ovens met een deur. Ovens van dit formaat zijn natuurlijk ook beter uitgerust en maken het mogelijk om meer gerechten te bereiden, maar ook op verschillende manieren.

We vinden gereedschap voor de rotisserie en mandjes om de frietjes gelijkmatig te bakken. Nadat we de juiste maat weten, proberen we de kwaliteit vast te stellen. Het juiste product moet een breed temperatuurbereik hebben van 40/50 graden tot 200 graden. De verschillende temperatuurprogramma’s maken veel verschillende bereidingswijzen mogelijk, van drogen tot taarten bakken, van vlees bereiden tot pizza.

Maar nu we het juiste product hebben gekocht, hoe kunnen we er het beste gebruik van maken en welke fouten moeten we niet maken?

Gebruikstechnieken en te vermijden fouten

Eigenlijk is het gebruik van de air fryer heel intuïtief, soms gebruiken we hem niet volledig maar slechts voor de helft van zijn functies. Een van de dingen waar we in het bijzonder op moeten letten is het gebruik van bakpapier, het kan handig zijn voor sommige bereidingen, maar laten we niet vergeten dat de air fryer een verwarmingssysteem heeft dat afhankelijk is van de continue circulatie van lucht. Als we licht voedsel op het bakpapier leggen, bijvoorbeeld aardappelschijfjes of courgettes (om frietjes te maken), zal het papier eraf vliegen en blijven plakken aan het bovenste gedeelte dat de warmte afgeeft. Wat moeten we dan doen? We vermijden het gebruik van voedselpapier, maar oliën de grill eronder en leggen het voedsel er direct op.

Een ander ding om te onthouden is dat een beetje olie helpt om het voedsel krokanter te maken en vergelijkbaar met frituren. Om niet te veel olie te gebruiken, maar wel een gelijkmatige verdeling, raden we aan om olie te spuiten. Als u de airfryer gebruikt voor het bakken van cakes, zoals cup cakes, vergeet dan niet om ze in het laagste gedeelte te plaatsen en lagere temperaturen te gebruiken, bijvoorbeeld als u voor het bakken in de oven 180° zou gebruiken, verlaagt u in de airfryer de temperatuur naar 170°. Meestal veranderen de tijden ook, ze worden een paar minuten korter of in sommige gevallen gehalveerd.

Wil je een voedingsmiddel opnieuw opwarmen? Dat kan ook, als u bijvoorbeeld gefrituurd voedsel hebt dat nu koud is, plaatst u het 5 minuten in de friteuse op 200° en het zal zo goed zijn als vers gebakken. Als je daarentegen voedsel zoals pasta of pizza opnieuw wilt opwarmen, gebruik dan lagere temperaturen, maar het duurt maar 5 minuten. Een andere fout die je niet moet maken is de friteuse voorverwarmen, dat is niet nodig! Zet hem direct aan als je het eten erin hebt gedaan, dat is juist een van de voordelen van de friteuse.

1 Comment

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.