Keukengeheimen

Alles wat je nodig hebt is een spiralizer om gemakkelijk zelfgemaakte aardappelchips te maken

421views

Alles wat je nodig hebt is een spiralizer om gemakkelijk zelf aardappelchips te maken

In de winkel gekochte chips bevat vaak veel vet en calorieën en allerlei chemicaliën. Dit geldt vooral voor chips die in olie zijn gebakken en op smaak zijn gebracht met kaas, zure room of andere toevoegingen. Vanuit voedingsoogpunt is het beter om je eigen chips te maken, ook al kost het wat tijd. De uitdaging ligt in het snijden van de aardappelen in superdunne plakjes, net als Pringles of Lays chips.

Dit handige keukenhulpje kan meer dan alleen groenten in noedels veranderen. Je kunt er ook appels, aardappels, pastinaken, bieten en ander voedsel mee snijden. Je kunt bijvoorbeeld een bakbanaan spiraliseren en vervolgens mengen met kokosvlokken, kaneel, amandelmelk en andere ingrediënten om een romige bakbananen “rijst” pudding te maken.

Een spiralizer kan ook het geheim zijn van perfecte aardappelchips. Het maakt het niet alleen makkelijker om aardappels te snijden, maar het kan je ook veel tijd besparen. Bovendien is het veiliger dan de meeste messen en goedkoper dan een aardappelsnijder.

Gebruik een spiralizer om aardappelen in perfect gevormde chips te snijden

In 1817 publiceerde sterrenkok William Kitchiner een recept voor “Aardappelen gebakken in plakjes of schaafsel”. Zo werden aardappelchips uitgevonden. In die tijd werden ze gebakken in reuzel of andere vetten en geserveerd met een snufje zout. In zijn kookboek vertelde Kitchiner de lezers om de aardappelen “in schijfjes rond en rond te snijden, zoals je een citroen zou schillen” (via ). Tegenwoordig staat de iconische vorm van aardappelchips (vooral Pringles) bekend als een hyperbolische paraboloïde en heeft deze de functie om te voorkomen dat ze afbrokkelen.

zijn meestal dikker dan hun commerciële tegenhangers. En het kost vrij veel tijd om de aardappelen heel dun te snijden. Met een spiralizer kun je ze in perfect gevormde chips snijden zonder uren in de keuken te staan. Het vergt wat oefening, maar de resultaten zijn de moeite waard. Schil en was eerst een paar aardappelen. Bevestig daarna het lintmes op je spiralizer en begin de aardappelen in chips te snijden.

Week de gesneden aardappelen vervolgens ongeveer 30 minuten in koud water om het overtollige zetmeel te verwijderen. Hoe dunner je ze snijdt en hoe minder zetmeel ze hebben, hoe knapperiger ze zullen worden. Dep de aardappelchips met een papieren handdoek en bak of bak ze vervolgens. Voeg een snufje zout, paprikapoeder, knoflookpoeder of andere kruiden toe terwijl ze nog warm zijn.

Je kunt ook zelfgemaakte groentechips maken met een spiralizer

De meeste soorten spiralizers hebben verschillende bladen, waaronder één om groenten in linten te snijden. Je kunt het lintblad gebruiken om aardappel- of groentechips te maken of om groenten te snijden voor salades, feestschotels en hapjes. Laten we zeggen dat je . Begin met het schillen van de bieten en verwijder het groen. Vervolgens gebruik je een spiralizer om ze in dunne stukjes te snijden – net zoals je met de aardappelen hebt gedaan. Verhit wat olie in een koekenpan tot 375 graden Fahrenheit en bak de bietenchips ongeveer vier tot zes minuten.

Op dezelfde manier kun je chips maken van wortels, yamswortel, aubergine, zoete aardappels, appels en ander fruit of groenten. Alles wat je nodig hebt is een spiralizer, kruiden en bakolie. Je kunt ook een mandoline gebruiken, maar die is niet zo veelzijdig als een spiralizer. Met deze laatste kun je groenten in noedels, spiralen, reepjes en andere vormen snijden, terwijl een mandoline snijder veel simpeler is. Maar beide apparaten kunnen een goede keuze zijn als je weinig tijd hebt. Bovendien loop je dan minder risico dat je je vingers snijdt bij het snijden van aardappels en andere groenten.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.