Keukengeheimen

Alles wat u nodig hebt is een vaatwasmachinepad om uw oven moeiteloos schoon te maken

417views

Alles wat u nodig hebt is een vaatwasserdoos om uw oven moeiteloos schoon te maken

Ondanks al het werk dat uw oven dag in dag uit doet, wordt hij vaak verwaarloosd. Tussen het bakken van koekjes en het rondjes draaien door zou je regelmatig onderhoud moeten plegen om je oven schoon te houden. Veel mensen weten het misschien niet, maar je moet je oven om de drie maanden schoonmaken. Elke keer dat je bakt of braadt, komen vet en andere onzichtbare deeltjes in de lucht terecht en hechten ze zich aan de oppervlakken in de oven, en na verloop van tijd stapelen ze zich op. Als je dit lang genoeg laat duren, kan het vet brandgevaarlijk worden. Het schoonmaken van de oven is niet iemands favoriete klus en het is makkelijk om te vergeten dat hij vies wordt, zelfs als je hem niet gebruikt. Bovendien denken de meeste mensen dat je een speciale schoonmaakspray moet kopen om de klus te klaren. Het schoonmaken van de oven duurt echter niet lang als je het juiste schoonmaakmiddel hebt – en alles wat je nodig hebt is een vaatwastablet.

Met slechts een paar rubberen handschoenen, wat heet water en een vaatwastablet kun je snel werk maken van de smurrie die in je oven rondhangt zonder ongezonde dampen van in de winkel gekochte sprayreinigers in te ademen. Je krijgt ook een beetje gemoedsrust omdat je weet dat je oven veilig is om in te koken.

Gebruik het tablet als een spons

Om je oven snel te ontdoen van al het vuil dat erin zit, heb je iets sterkers nodig dan alleen water en zeep. Daarom grijpen mensen vaak naar ovenreinigingsproducten zoals Easy Off, die krachtige chemicaliën bevatten die alle smurrie die aan de wanden van de oven vastzit zacht maken en losmaken. Deze sprays zijn echter ook, dus tenzij je keuken goed geventileerd is, is het geen goed idee om je hoofd in een kleine ruimte met een wolk van dampen te steken. Pak in plaats daarvan een vaatwastablet, een kom water en een paar afwashandschoenen.

De chemicaliën in het afwasmiddel dat je vaat schoonmaakt werken ook prima op ovenoppervlakken; je hoeft alleen maar het tablet nat te maken en het als een spons te gebruiken om de oppervlakken van je oven te schrobben. Als het tablet begint uit te drogen, doop het dan opnieuw in het water. De beste vaatwastabletten om te gebruiken zijn de tabletten die gemaakt zijn van geperst poeder, zoals de klassieke Finish Deep Clean tabletten. Tabletten met gel geven geen schurende textuur, die je nodig hebt om aangekoekte smurrie van de ovenwanden te schrapen.

Als je alle troep eraf hebt geschrobd, kun je de binnenkant van je oven afspoelen met heet water en wat theedoeken. En zo heb je een schone oven.

Raak het tablet niet aan met je handen

Hoewel vaatwastabletten veiliger zijn dan ovenreinigingsspray, zijn ze niet zonder gevaren. Het is essentieel dat je voor deze klus rubberen handschoenen draagt en niet je blote handen gebruikt, omdat ze sterk alkalisch zijn en dus veel dingen kunnen oplossen, zoals aangebakken vet, opgedroogde etensresten – en menselijke huid. Als je blote handen in contact komen met de wasmiddeltabs, was ze dan meteen af, anders gaan ze branden. Zorg er ook voor dat je je ogen beschermt en probeer niet per ongeluk in je gezicht te wrijven met een gehandschoende hand.

Als je klaar bent met het schoonmaken van je oven en je hebt nog een beetje van het vaatwastablet over, dan kun je dit de volgende keer dat je de vaat doet in de vaatwasser gooien zodat het niet verloren gaat. Het is ook makkelijk om te vergeten dat je dit over drie maanden allemaal opnieuw moet doen, dus zet een herinnering op je telefoon of digitale kalender om de oven over 12 weken schoon te maken. Ook al is het geen leuk klusje, als je je oven (en de ) regelmatig schoonmaakt, zal het elke keer een stuk sneller gaan omdat er minder geschrobd hoeft te worden als je de strijd tegen het vuil bijhoudt. Nu je weet dat je niet speciaal naar de winkel hoeft voor schoonmaakspray, heb je geen excuus meer om het schoonmaken van de oven te “vergeten”.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.