Keukengeheimen

Blijf uit de buurt van keukeninsecten met een eenvoudige kruidenhack

431views

Blijf uit de buurt van keukeninsecten met een eenvoudige kruidenhack

Keukeninsecten kunnen je kasten en etensdozen binnendringen, hoe vaak je je huis ook schoonmaakt. Hoewel dit ongedierte niet per se schadelijk hoeft te zijn, kan het wel voor grote overlast zorgen. Eén oplossing is om insectwerende middelen te gebruiken, maar zulke producten bevatten gevaarlijke chemicaliën. Sommige kunnen huidirritatie, misselijkheid, hoge bloeddruk, allergische reacties, migraine en andere nadelige effecten veroorzaken, meldt een onderzoek uit 2017 in het tijdschrift .

Gelukkig is het mogelijk om zonder toevlucht te nemen tot agressieve chemicaliën. Bepaalde planten bevatten bijvoorbeeld essentiële oliën en andere verbindingen met insectenwerende eigenschappen. Je hoeft ze alleen maar door je hele huis te verspreiden om die vervelende insecten weg te houden. Overweeg daarom om laurierblaadjes, pepermuntolie of kaneel te gebruiken in plaats van insectenspray. Deze natuurlijke producten doden de insecten niet, maar hun smaak en geur zorgen ervoor dat ze niet terugkomen.

Gebruik laurierbladeren om insecten uit je keuken te houden

Insecten, mieren en andere , maar dit betekent niet dat je ze in je keuken wilt hebben. Verspreid om te beginnen verse laurierbladeren op de vloer, vooral onder de koelkast en kastjes. Je kunt ze ook in je voorraadkast leggen, achter apparaten en in zakken met etenswaren, omdat hun geur de meeste insecten weert. Als je huisdieren hebt, leg ze dan op plekken waar ze niet bij kunnen. Deze plant bevat eugenol en andere stoffen die giftig kunnen zijn voor honden en katten.

Als je geen laurierbladeren door de keuken wilt verspreiden, kook ze dan een uur of langer. De geur zou sterk genoeg moeten zijn om kakkerlakken en ander ongedierte af te schrikken. Je kunt de bladeren ook in een glazen kom of kleipot doen en ze verbranden om de geur vrij te laten komen. Doe dit elke avond tot je die vervelende beestjes niet meer ziet.

Voor nog betere resultaten meng je de laurierbladeren met lavendel, pepermunt, kattenkruid of andere kruiden met insectenwerende eigenschappen – en verbrand ze dan. Als bijkomend voordeel kan het ook helpen om angst te verminderen en je geest te kalmeren. Het nadeel is dat het niet veilig is voor mensen met astma, allergieën of diabetes.

Deze gewone kruiden zijn natuurlijke ongediertebestrijders

Praktisch gezien is het goedkoper en handiger om laurierbladeren te gebruiken dan andere natuurlijke ongediertebestrijders. Deze plant is overal verkrijgbaar en kost maar $8 per ons. Een andere optie is om kattenkruid door je keuken te verspreiden. Kattenkruid behoort tot de mintfamilie en bevat iridoïden, nepetalacton en andere stoffen die insecten afweren. Hetzelfde geldt voor de essentiële olie van kattenkruid, die bewezen heeft effectief te zijn tegen kakkerlakken, muggen en huisvliegen, volgens onderzoek uit 2023, gepubliceerd in het tijdschrift .

Op dezelfde manier is oregano essentiële olie rijk aan vluchtige verbindingen die bruingeband kakkerlakken en ander ongedierte afweren. Essentiële olie van kaneel zou ook moeten werken. Kaneelaldehyde, een van de actieve bestanddelen, is bijzonder effectief tegen Amerikaanse kakkerlakken. Deze chemische stof kan hun ademhalingssysteem en celmembranen beschadigen, waardoor ze wegblijven van de plekken waar je de olie aanbrengt. Je kunt ook de essentiële olie van anijsster gebruiken, die vergelijkbare effecten heeft.

Je kunt ook witte azijn en pepermuntolie mengen om een natuurlijke insectenspray te maken. Breng het aan op het aanrecht, de tafel en andere oppervlakken, en ook onder meubels. Of je kunt wattenbolletjes in pepermuntolie weken en ze in de keuken leggen om ongewenste gasten af te schrikken.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.