Dranken

Bramble is een Instagram-waardige cocktail

421views

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: Je bent in een bar of restaurant en je hebt net . Terwijl je wacht om bediend te worden, zie je een serveerster langslopen met een drankje dat er geweldig uitziet – je weet misschien niet wat het is, maar toch zou je willen dat je dat besteld had in plaats van wat je ook besteld had. Als dat mysteriedrankje een levendige, paarsrode cocktail was, is er een kans dat het een verse braambes was.

Een standaard bramencocktail bestaat uit gin, citroensap, simpele siroop en ijs, geschud en gezeefd over gemalen ijs in een kort glas. De cocktail wordt afgemaakt met een ronde druppel crème de mûre, een likeur met bramensmaak. Hoewel een basiscocktail met bramen al bramensmaak bevat, is het waarschijnlijk dat iemand die specifiek “bramenbramble” bestelt, een variatie op het drankje krijgt waarin verse bramen in een of andere vorm zijn verwerkt.

Hoewel braambramen er van bar tot bar anders kunnen uitzien, hebben ze één ding gemeen: die mooie, diepe magenta kleur van de bramen en de bramenlikeur. Of je er nu een bestelt terwijl je uit eten bent of, de klassieke bramencocktail is levendig, kleurrijk en zeer fotogeniek – en niet te vergeten opmerkelijk lekker.

Een snelle bramenwandeling

De bramble is een relatief jonge cocktail die halverwege de jaren tachtig in Londen werd gecreëerd door barman Dick Bradsell. Hij wilde een “echt Brits drankje” maken, geïnspireerd door jeugdherinneringen aan het plukken van bramen op het Isle of Wight, schreef hij voor . Voor Bradsells basisbramble zijn vier ingrediënten nodig – gin, citroensap, suikersiroop en crème de mûre – maar geen fruit. Het eenvoudige drankje krijgt zijn pit van de roodpaarse crème de mûre die door het heldere ijs spiraalt.

Bramenbramble variaties kunnen nog kleurrijker zijn omdat er naast de fruitige rode likeur ook echte bramen in het drankje zitten. In tegenstelling tot de gewone bramble heeft een bramenbramble geen standaardrecept en daarom varieert de versie van barman tot barman.

Meestal wordt een bramenbramble gemaakt door verse bramen te modderen in een glas, of een pitcher als je een partij bramble wilt maken. Voeg gemalen ijs toe, schud de overige ingrediënten in een cocktailshaker en giet het over het ijs. Je kunt de bessen ook in de shaker verwarren zodat ze eruit gezeefd kunnen worden, zodat er een heldere roodachtige drank overblijft, wat ideaal is als je liever geen pitjes en stukjes fruit drinkt. Je kunt de bessen ook pureren met de simpele siroop en dan de vaste deeltjes eruit zeven. Als je geen dompelmixer hebt, zijn de eenvoudigere bereidingen net zo lekker en visueel aantrekkelijk.

Braam v. braam

Brambles, met of zonder vers fruit, zijn op dit moment misschien geen trending cocktail op social media, maar het zal ons niet verbazen als de kleurrijke cocktail een opleving beleeft in het Instagram-tijdperk. Beide variaties op de cocktail zijn opvallend, zij het op verschillende manieren. De klassieke bramble is elegant, zij het ingetogen; het lijkt op een miniatuur ijsberg met een spiraal van diep magenta die er doorheen druppelt, een beetje zoals een volwassen sneeuwkegel.

Bramenbramen met vers fruit hebben de neiging om nog levendiger te zijn, waarbij de hele body van de cocktail die verbluffende rood-paarse tint krijgt. Bij bereidingen waarbij de bessen op de bodem van het glas worden gemodderd, kan het eindproduct een soort ombré-effect hebben. Maak er een en houd je camera bij de hand. Bramenbramen zijn prachtig.

Welke variant je ook het lekkerst vindt, esthetisch of qua smaak, een perfecte braamstruik knalt echt met een beetje garnering. Dat betekent meestal een paar bramen, een takje munt en een schijfje citroen, hoewel er geen reden is om niet creatief te zijn en .

: Als je crème de mûre niet in de winkel kunt vinden, kun je het ook zelf maken. Nog makkelijker is het om crème de cassis te gebruiken, een likeur met de smaak van rode bessen die veel gebruikelijker is.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.