Nagerecht

Culinaire tradities van carnaval in Italië

157views

Het is een tijd van maskers, optochten, allegorische praalwagens en confetti, maar ook van lekkere smaken. In deze tijd van het jaar hangt er een intense geur van poedersuiker, lekker gefrituurd eten en bedwelmende aroma’s in de lucht. Carnaval is een lust voor het oog, maar ook voor het gehemelte. Vandaag nemen we je mee op ontdekkingstocht naar

Dit gerecht is bijna onbekend in Zuid-Italië, omdat het typisch is voor Midden-Italiaanse regio’s zoals Marche, Abruzzo, Molise en Umbrië. De oorsprong gaat terug tot in de Middeleeuwen. De naam is afgeleid van de term cicerchia, omdat de vorm van deze cake lijkt op die van de peulvrucht die zo genoemd wordt. Ze zijn erg klein en heerlijk in kokende olie en vervolgens uitgelekt en op smaak gebracht met heerlijke honing.

cicerchiata carnavalscake

De ingrediënten zijn eenvoudig en zijn altijd te vinden in onze voorraadkast: bloem, ei, suiker, boter, olie en honing. Er zijn ook mensen die het deeg parfumeren met anijslikeur of mandarijnlikeur of limoncello en de ballen op smaak brengen met fijngehakt gekonfijt fruit. Deze cake doet erg denken aan de kersttafels in het zuiden.

Dit is typisch voor regio’s zoals Lazio, Emilia Romagna en Veneto. De naam is afgeleid van het feit dat de vorm lijkt op die van een kastanje. Het spreekt voor zich dat ook in dit geval het traditionele recept voorschrijft om deze cake in hete olie te bakken. Afhankelijk van de zonde van gulzigheid die je wilt begaan, kun je ze puur eten of gevuld met chocolade of room. Een curiositeit: in sommige delen van Italië worden ze Favette genoemd.

castagnole di carnevale

Ze zijn de typische castagnole en hebben, afhankelijk van de regio, verschillende namen: en duizend andere varianten. De oorspronkelijke regio is Campanië (Napels), hoewel ze nu wijdverspreid zijn in heel Italië. Het gaat zelfs terug tot de Romeinse tijd (). De vorm doet een beetje denken aan een strikje en de ingrediënten zijn eenvoudig en kunnen normaal gesproken in onze voorraadkast gevonden worden: eieren, bloem, gist en suiker.

Dit is typisch voor de ed, zoals je wel kunt raden, is op basis van appel. De appelsoorten die meestal worden gebruikt in het recept voor deze cake zijn Golden en Renetta. De geschiedenis van deze cake is verloren gegaan in de nevelen der tijd en we hebben betrouwbare historische bronnen dat hij vijf eeuwen geleden al populair was in Zuid-Tiroolse kloosters.

carnaval culinaire tradities in italië appelbeignets

Ze worden allebei gebruikt om carnaval en de. Oorspronkelijk waren het eenvoudige gebakken pannenkoeken zonder vulling met een heel eenvoudig deeg van eieren, bloem, water, zout en suiker. Vandaag de dag worden ze in hun klassieke vorm gepresenteerd, overgoten met heerlijke custard en een zwarte kers op siroop als decoratie. Er zijn talloze smaakvariaties in Napels, van een met pistache tot een met Nutella, van een met Oreo tot een met stracciatella.

Lees ook de

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.