Dranken

De 2 soorten Bourbon met minimale rijpingseisen

432views

Als het op bruine sterke dranken aankomt, is het niet moeilijk om te zien waarom je aan het eind van een lange dag naar een glas whisky grijpt. Toch kunnen benamingen verwarrend zijn, zelfs voor de meest academische drinker. Er is scotch whiskey en Irish whiskey, kruidige rogge en subtiel zoete bourbon – om nog maar te zwijgen van een hele reeks variaties binnen elke categorie met verschillende alcoholniveaus, verschillende afwerkingen of een enorme reeks leeftijden op de fles.

Net als bepaalde soorten wijn (denk aan prosecco, chianti, champagne), hebben bepaalde sterke dranken identiteitsnormen – dat wil zeggen parameters en specificaties waaraan ze moeten voldoen om als een bepaald product te worden geclassificeerd. Deze classificaties kunnen belangrijk zijn voor consumenten om de herkomst van hun gedistilleerde drank te begrijpen en hebben ook gevolgen voor de kwaliteit en de prijs. vanwege deze vereisten en de distilleerders die deze vloeistoffen zorgvuldig creëren, moeten deze regels serieus nemen of het risico lopen dat hun product wettelijk wordt gedefinieerd.

Hoewel het een bepaald niveau van toewijding kan vereisen om al deze details te begrijpen, is een vraag die veel bourbonliefhebbers zich stellen bij het kiezen van een fles, of er een minimumleeftijd is om de naam te verdienen. Misschien is het verrassend dat dit voor de meeste bourbons geen belangrijke factor is, met uitzondering van twee categorieën: straight bourbon of gebotteld in bond.

De verschillen tussen straight en gebotteld in bond

Een whisky “straight” bourbon noemen lijkt misschien een overbodige kwalificatie, maar er worden zoveel whisky’s geblend dat dit label nuttig is om de kwaliteit te bepalen, afhankelijk van je prioriteiten. Straight bourbons worden niet gemengd met andere sterke dranken. Dit is een onderscheid met die bourbons die gemengd zijn met neutrale graanalcoholen en waaraan kleur is toegevoegd (een manier voor producenten om meer waar voor hun geld te krijgen door verdunning), en zorgt voor een betrouwbaar niveau van zuiverheid omdat toegevoegde kleur- of smaakstoffen ook verboden zijn.

Het is echter belangrijk op te merken dat, hoewel straight bourbons niet kunnen worden geblend met andere sterke dranken, ze wel kunnen worden gecombineerd met andere straight bourbons, maar ze moeten uit dezelfde staat komen, voor de consistentie. Deze categorie vereist ook dat de whisky niet minder dan 40% alcohol per volume (ABV) heeft bij het bottelen, maar niet meer dan 95% ABV, en gerijpt is in nieuw verkoold eikenhout (en hier komt die rijpingseis om de hoek kijken) voor een minimum van twee jaar.

Bourbons die “in bond gebotteld” zijn, tillen het dateringsproces naar een hoger niveau. Ze voldoen aan alle eisen van straight bourbon, maar hebben een langere rijpingstijd, waardoor hun minimale rijpingstijd vier jaar is, en deze vloeistoffen moeten ook gemaakt en gedistilleerd zijn in één productieseizoen door één distilleerderij. Om aanspraak te kunnen maken op deze benamingen, moeten zowel flessen pure whisky als flessen gebotteld in bond hun leeftijd op het etiket vermelden om consumenten te laten weten wat ze krijgen.

Waarom alcohol überhaupt verouderen?

Rijping wordt niet alleen gedaan bij whisky en bourbon whisky, maar bij veel sterke dranken, van cognac tot brandy en rum. De reden voor het rijpen is deels om de alcoholische bite te verzachten. Vers gedistilleerde dranken kunnen intens zijn en door ze te laten rijpen kunnen ze zachter worden.

Gedistilleerde dranken zoals whisky en sommige tequila’s worden vaak gerijpt in vaten, en naast het feit dat het ze toegankelijker en zachter maakt, geeft het hout smaak en kenmerken die de drinkervaring veranderen. Bepaalde houtsoorten en houtniveaus hebben hun eigen persoonlijkheid en sommige distilleerders gebruiken zelfs gebruikte vaten om nieuwe en andere profielen te creëren (denk aan whisky gerijpt in portvaten of whisky in sherryvaten). Dit is een creatieve keuze die distilleerders gebruiken om de smaak en ervaring van hun eindproduct te manipuleren en daarom kun je dezelfde spirit tijdens hetzelfde seizoen laten maken en even lang laten rijpen, en toch verschillende smaakprofielen krijgen als ze uit verschillende vaten komen.

Natuurlijk is rijping een kostbaar proces voor de distilleerderij, en dus is het logisch dat bepaalde likeuren die langer gerijpt zijn een hogere premie opbrengen. Omdat een goede fles altijd een persoonlijke investering is, is het handig om op de hoogte te zijn van de regels en vereisten, maar of je nu kiest voor een oude bourbon, een gebottelde bourbon of een andere variatie, je kunt altijd het beste afgaan op je eigen voorkeur.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.