Dranken

De belangrijkste tip om kombucha op de juiste manier te brouwen

424views

Hoewel kombucha lastig lijkt om te maken, is het makkelijker dan het lijkt. Je moet het eerst maken, waarna de vloeistof twee fermentaties ondergaat. Maar voordat je dat allemaal doet, is de belangrijkste tip om de vloeistof die je gaat fermenteren in een glazen bak te bewaren.

Volgens , zal het gebruik van glas helpen om je kombucha steriel te houden en te voorkomen dat je extra verontreinigingen of bacteriën toevoegt. Voordat je glazen potten gebruikt om je kombucha in te bewaren, hoef je ze alleen maar in water te zetten en alles op het fornuis aan de kook te brengen. De temperatuur zal alle mogelijke bacteriën doden, zodat ze je kombucha-brouwsel niet kunnen verpesten.

Glazen containers zijn geweldig voor degenen die de voortgang van hun kombucha willen controleren. Je hoeft het deksel er niet af te halen, zoals je zou doen als je een minder transparante kombucha-bak zou gebruiken. Dat gezegd hebbende, voedselveilig keramiek werkt ook goed als container voor je kombucha. Er zijn echter materialen die je niet wilt gebruiken om je thee in te fermenteren.

Dit is waarom je geen plastic moet gebruiken

Vermijd vooral containers van plastic of metaal. Beide materialen zijn niet geschikt voor het brouwen van kombucha. Metaal en plastic kunnen gaan lekken in je thee.

Kombucha ondergaat twee fermentaties en tijdens de eerste fermentatie wordt het mengsel zuur. Hierdoor kunnen gifstoffen uit het materiaal afbreken en in de vloeistof terechtkomen. Je moet je met name zorgen maken over BPA in plastic dat in je thee terechtkomt.

BPA’s zijn volgens het Ministerie van Volksgezondheid “een industriële chemische stof die wordt gebruikt om bepaalde kunststoffen te maken”. BPA is in verband gebracht met mogelijke negatieve gezondheidseffecten, vooral bij kinderen en zuigelingen. De chemische stof is ook in verband gebracht met hoge bloeddruk en diabetes.

Wanneer BPA in contact komt met hitte of zuur, kan het uit het plastic lekken in voedsel en vloeistoffen zoals kombucha. Eén onderzoek toonde aan dat . Ook metalen verpakkingen vormen een risico, omdat bepaalde metalen een wisselwerking aangaan met de zuurgraad van kombucha, waardoor er gifstoffen vrijkomen.

Naast mogelijke negatieve gezondheidseffecten kunnen BPA’s en gifstoffen de levende bacteriecultuur van je kombucha aantasten, waardoor de fermentatie wordt verpest. Glas brengt niet dezelfde risico’s met zich mee en is gemakkelijk te steriliseren en te gebruiken tijdens het brouwproces.

Andere tips voor het gebruik van glazen verpakkingen voor kombucha

Hoewel glazen potten geweldig zijn voor het maken van kombucha tijdens het fermentatieproces, kun je ze beter niet gebruiken tijdens het eerste brouwproces. Doe je kokende thee nooit direct in een glazen kom, tenzij je wilt dat die kom afbrokkelt of mogelijk versplintert. Glas dat plotselinge temperatuurveranderingen ondergaat, zoals het toevoegen van kokende thee, kan spanningsbreuken en barsten in het materiaal veroorzaken. Houd je glas dus uit de buurt van hitte. Zet je thee in plaats daarvan en laat het afkoelen voordat je het in de potjes doet.

Gebruik ook nooit kapotte verpakkingen om te voorkomen dat je kombucha wordt blootgesteld aan bacteriën van buitenaf. Hoewel kombucha goede bacteriën bevat die probiotica worden genoemd, wil je niet het risico lopen dat je de bacteriecultuur verstoort door schadelijke stoffen van buitenaf te introduceren.

Als het gaat om het kiezen van een container, heb je verschillende keuzes om uit te kiezen. Je kunt met name overwegen om een conservenpot te kopen, die varieert in grootte. Houd er rekening mee dat hoe groter je pot is, hoe meer ingrediënten je nodig hebt en hoe meer tijd het kost om te fermenteren.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.