Keukengeheimen

De door de chef-kok goedgekeurde strategie voor perfect gebakken eieren

429views

De door de chef-kok goedgekeurde strategie voor perfect gebakken eieren

s Ochtends een ei eten is een van de beste manieren om de dag te beginnen – maar het kan moeilijk zijn om het perfecte gebakken ei te maken. Hier komt een door de chef goedgekeurde strategie om de hoek kijken. YouTube, met video’s van een chef-kok die bekend staat als Chef John, heeft onlangs een video geplaatst waarin een hack wordt onthuld waarmee je het perfecte gebakken ei kunt maken.

In de video begint Chef John met het overgieten van een gebarsten ei in een pan op middelhoog vuur, met olie. Daarna legt hij de truc uit: “Zodra het ei in de pan zit, neem ik de rand van een lepel of spatel en breek door het vlies dat het eiwit bij elkaar houdt”. De reden om dit te doen is dat het eiwit zich dan kan verspreiden, waardoor het gelijkmatiger gaart. De truc zorgt er ook voor dat de dooier precies in het midden van het eiwit komt te liggen, waardoor je een visueel aantrekkelijker ei krijgt.

Chef John zegt verder dat het gebakken ei klaar is als de randen en de onderkant knapperig zijn – hij kookt dit ei met de eierkant naar boven, wat betekent dat het ei nooit wordt omgedraaid om de dooier intact (en vloeibaar) te houden. Je kunt deze hack nog steeds gebruiken als je je gebakken ei liever op een andere manier hebt – over easy, medium of hard; volg gewoon zijn instructies, draai dan om en bak tot het ei de gewenste gaarheid heeft bereikt.

Andere tips om in gedachten te houden om het perfecte gebakken ei te maken

Ten eerste moet je beginnen met de juiste pan. Als het op eieren koken aankomt, is een pan met antiaanbaklaag de beste optie, vooral omdat het laatste wat je wilt is dat je eieren aan de pan blijven plakken. In combinatie met olie of boter is het eigenlijk een garantie dat je niet te maken krijgt met een plakkerige bende. Of je nu voor olie of boter moet kiezen, is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Zowel boter als olie geven smaak aan de eieren.

Vervolgens moet je beslissen hoe je je ei gebakken wilt hebben: sunny side up, over easy, over medium, of over hard. Als je dat eenmaal hebt besloten, is het belangrijk om te weten hoe lang je het moet koken, zodat je niet eindigt met een ei dat gaarder is dan je zou willen. Voor sunny side up bak je het ei slechts één minuut, zonder het om te draaien. Voor over-easy: bak ongeveer 45 seconden aan één kant (of tot de randen bruin beginnen te worden), draai dan om en bak nog eens 25 seconden. Voor medium bak je ongeveer 90 seconden aan elke kant. En tot slot, voor meer dan hard, bak je ze ongeveer twee minuten aan elke kant. Houd het vuur laag tot middelhoog voor alle vier de variaties.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.