Keukengeheimen

De fout in de vaatwasser waardoor vaat niet schoon wordt

431views

De fout in de vaatwasser waardoor vaat niet schoon wordt

De vaatwasser is misschien wel een van de beste moderne uitvindingen en tegenwoordig zijn ze ontworpen om zo min mogelijk water te gebruiken, waardoor veel nieuwere modellen milieuvriendelijker zijn dan de afwas met de hand doen. Maar de bedoeling van de vaatwasser is juist dat de vaat vrij is van voedsel en bacteriën, wat betekent dat de vaat op de juiste manier moet worden gevuld om efficiënt te kunnen reinigen. Als je de vaat per ongeluk te dicht op elkaar laadt, kun je voorkomen dat de vaat goed gereinigd wordt.

Sommigen hebben misschien andere meningen over hoe je een vaatwasser op de juiste manier inlaadt, maar de verschillende plastic scheiders op de bovenste en onderste rekken helpen je bij het plaatsen van de vaat om ervoor te zorgen dat er aan alle kanten genoeg ruimte is voor het water. Als je er te veel dingen tegelijk in propt, denk je misschien dat je tijd bespaart, maar eigenlijk voorkom je alleen maar een goede reiniging.

De vaatwasser goed inruimen

Ja, er is een juiste manier om de vaatwasser in te ruimen, tenminste als het gaat om waar je bepaalde dingen moet neerzetten en hoeveel ruimte je moet laten. Whirlpool heeft zelfs een efficiënt vaatwasschema; de apparatuurgigant zegt dat er ruimte moet zijn tussen elk afzonderlijk vaatwerk, maar net genoeg voor de stralen om water door te laten. Een gebrek aan ruimte verhindert niet alleen het schoonmaken, maar kan ook leiden tot verstoppingen en lekken omdat het water niet efficiënt kan sproeien. Die willekeurige stokjes in de vaatwasser zijn niet voor de sier; ze worden tanden genoemd en tussen elke scheiding van tanden mag maar één gerecht staan.

Een ander belangrijk aspect van het laden van de vaat is de hoek. Wanneer je de schalen tussen de tanden plaatst, moet je ze in een hoek plaatsen zodat ze naar beneden wijzen. Zo kan het water alle delen van de vaat besproeien en droogt de vaat beter tijdens de droogcyclus. Als de vaat goed is gekanteld en correct tussen de tanden is geplaatst, is de kans veel kleiner dat ze elkaar raken en breken tijdens het reinigingsproces.

Bovenste en onderste vaatwasserekken zijn niet hetzelfde

De meeste vaatwassers hebben een boven- en onderrek, maar ze functioneren verschillend. Toch blijft één ding hetzelfde: de tanden zijn je vriend. Plaats glazen, mokken en kleine kommen op het bovenste rek; kleine borden kunnen hier ook op en moeten schuin naar beneden staan. Hoewel het het beste is om alles tussen de tanden te plaatsen, kan het nodig zijn om grote kommen of vergieten erboven te zetten vanwege hun grootte.

Het onderste rek is voor grotere borden, maar het is ook de plek voor andere grote kommen en kookgerei. Deze laatste items moeten aan de zijkanten van het vaatwasserrek geplaatst worden om het reinigingsproces van de vaat niet te verstoren. En natuurlijk gaat zilverwerk in de daarvoor bestemde ruimte.

Het inladen van een vaatwasser is vrij eenvoudig, maar als er één ding is dat je ervan leert, is het om het stapelen van die borden te vermijden om ervoor te zorgen dat je vaat sprankelend en schoon is.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.