Keukengeheimen

De geheime ingrediënten waar Martha Stewart op zweert voor een smakelijke stoofpot met kip

433views

De geheime ingrediënten waar Martha Stewart op zweert voor een heerlijke stoofpot met kip

Bruine boter, pompoen en champignons: Niet bepaald klassieke ingrediënten voor kip stoofpot taart. Maar Martha Stewart zweert bij deze ingrediënten. “Bruine boter maakt van de korst van deze klassieker uit het comfort-food een vlokkerig, nootachtig wonder,” aldus het team van de Test Kitchen van de ondernemer op haar website.

Een standaarduitgave is vrij eenvoudig. Volgens een tutorial van Stewart hebben “stoofpotten de tand des tijds doorstaan” en zijn ze “de ultieme éénpansmaaltijd”. In de video kookt ze kip en aromaten zoals uien, wortels en selderij in een romige, bouillonachtige saus en bakt het mengsel vervolgens met een bladerdeegkorst. Deze nieuwere versie van het culinaire icoon gaat veel verder in de naam van heerlijkheid. Je hakt wortels en uien niet gewoon grof – alleen champignonhoedjes en in blokjes gesneden butternutpompoen volstaan. Je maakt niet alleen een korst op maat – je maakt bruine boter, vriest die in en gebruikt die om je eigen korst te maken. Dit alles neemt meer dan drie en een half uur in beslag, maar dat is het misschien wel waard.

Waarom Martha Stewart’s chicken pot pie werkt

Wat chicken pot pie onderscheidt van kipstoofpot is die gouden, schilferige korst, idealiter gemaakt met boter. Wat is er beter dan een volledig boterkorst? Een volledig met boter gebakken taartkorst. Daarom begint Martha Stewart’s chicken pot pie met de ongebruikelijke stap om bruine boter te maken. Door het in te vriezen kun je het makkelijk in het deeg verwerken. Het voegt een onverwachte maar welkome nootachtige smaak toe aan je gebak.

Stewart voegt meer onverwachte smaken toe aan het gerecht met haar groenteselecties. Je vindt een paar van de gebruikelijke ingrediënten: Prei, selderij en bevroren erwten, maar je vindt er ook butternutpompoen en cremini paddenstoelen. De lifestyle doyenne stelt voor om de schillen van de pompoen en de stelen van de champignons, samen met de toppen van prei en selderij, toe te voegen aan je bouillon. Hierdoor krijgt het een ontwikkelde groentesmaak om het gebruikelijke kip-en-allium af te ronden. Vervolgens gooi je champignonhoedjes en fijngehakte pompoen door het hoofdmengsel. Dat is een formule voor zoetheid, aardsheid en gewicht.

Hoe je ervoor zorgt dat je chicken pot pie geweldig smaakt

Martha Stewart’s opgevoerde chicken pot pie mag dan heerlijk zijn, je moet op zijn minst bekend zijn met de basis. Je wilt tenslotte de – te beginnen met de korst – vermijden.

Veel anders bekwame thuiskoks zijn geïntimideerd door de taartkorst. In theorie is het eenvoudig: Meng vet, bloem en een scheutje water. In de praktijk vereist het zorgvuldige temperatuurbeheersing (gesmolten boter betekent geen vlokken) en een lichte aanraking (zware handen maken taai deeg). Natuurlijk kun je de meest goudkleurige, schilferige taartbodem ter wereld bakken, maar dat maakt een glansloze vulling niet goed. Kook groenten niet te lang; je wilt ze helemaal gaar maar niet papperig. Een manier om te zorgen voor mals vlees is om zelfgemaakte bouillon te maken van een hele kip, die je vervolgens kunt gebruiken voor de vulling.

Als je deze stappen eenmaal onder de knie hebt, kun je de ingrediënten toevoegen die je lekker vindt. Neem een pagina uit Stewart’s receptenboek en voeg wat muskaatpompoen en cremini paddenstoelen toe. Of bedenk je eigen creatie – bijna alles wat zwemt in fluweelzachte saus en overgoten is met taartkorst kan niet slecht zijn.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.