Keukengeheimen

De grootste fout die je kunt maken met een pastamaker is hem wassen

429views

De grootste fout die je kunt maken met een pastamaker is hem wassen

Thuis leren is bijzonder de moeite waard en kan met relatief gemak zolang je de juiste apparatuur hebt (een pastamaker) en drie eenvoudige ingrediënten (bloem, eieren en zout). Of je nu kiest voor traditionele of meer ingewikkelde vormen, pasta maken vanuit het niets zal je helpen. Pastamakers zijn hiervoor de beste souschefs. En zoals bij elke souschef, is een goede verzorging de sleutel tot een lange levensduur. Dat betekent dat je alles wat je hebt geleerd over afwassen moet vergeten.

Nadat je zijdezachte vellen verse pasta hebt gemaakt, zitten er vaak overal stukjes gehard deeg en meelstof op het apparaat, ook in de hoekjes en gaatjes. Het lijkt misschien intuïtief om je apparaat een goede afwasbeurt te geven met water en zeep – of het zelfs in de vaatwasser te zetten om het schoon te maken – maar dit is absoluut niet de juiste manier.

Een pastamaker schoonmaken zonder water

Een van de meest voorkomende en ongelukkige fouten die mensen maken is het wassen van hun pastamaker. Omdat ze gemaakt zijn van metaal en kleine, ingewikkelde onderdelen bevatten (zoals rollers, snijders en klemmen), kan het inbrengen van water in je pastamachine ervoor zorgen dat het vast komt te zitten in de spleten, waardoor de machine uiteindelijk gaat roesten. Dit kan de machine ruïneren en resulteren in roestige deeltjes in je toekomstige pastavellen, wat natuurlijk niemand wil eten.

Als je je pastamaker wilt schoonmaken, demonteer de machine dan volgens de handleiding van je apparaat om alle afneembare onderdelen, klemmen en schroeven te verwijderen. Borstel vervolgens met een zachte theedoek voorzichtig alle vastzittende stukjes pastadeeg weg aan de buitenkant van de machine en elk afzonderlijk onderdeel. Gebruik een kleine borstel of tandenstoker om de resterende kruimels en stof in de spleten tussen de pastarollen en andere kleine, moeilijk bereikbare plaatsen te verwijderen.

Voor de goede orde kun je een nauwelijks vochtige handdoek pakken om de buitenkant een laatste poetsbeurt te geven zodra hij weer in elkaar is gezet. Droog de machine daarna goed af, zodat hij de volgende keer dat je hem gebruikt weer zo goed als nieuw is.

Extra vervelende stukjes tussen de rollen verwijderen

Als de rollers van je pastamaker niet uit elkaar kunnen, moet je een extra stap toevoegen voordat je ze schoonmaakt. Sommige pastaprofessionals (en thuiskoks) raden aan om polymeerklei of restjes pastadeeg te gebruiken om hardnekkige stukjes pasta te verwijderen. U kunt ook een afgeplatte schijf afvaldeeg door de machine halen op de breedste stand en met de handslinger door de rollen drukken, net zoals u zou doen bij het bereiden van uw pastavellen.

Herhaal dit proces vier tot vijf keer, te beginnen op de breedste stand en dan geleidelijk de dikte te verminderen totdat je de dunste stand van je machine bereikt. Tijdens het proces zul je merken dat je deeg wat gedroogde pastastukjes bevat, en dat is precies wat je wilt. Zodra deze stap is voltooid, bent u klaar om uw pastamaker schoon te maken als een pasta pro, en dat alles zonder zeep of water.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.