Keukengeheimen

De smakelijke reden om garnalen te koken met de schelp en kop eraf

432views

De smakelijke reden om garnalen te koken met de schelpen en koppen open

Garnalen zijn favoriet bij zeevruchten in de Verenigde Staten en staan samen met zalm in de top twee van delicatessen uit de zee. Terwijl sommigen genieten van de hartige umami ondertoon en de subtiele balans van zout en zoet, voelen anderen zich aangetrokken tot dit schelpdier vanwege de snelle bereidingstijd. Maar heb je je ooit afgevraagd waarom sommige koks de schelpen en kop laten zitten? Het geheim schuilt in een eenvoudig maar interessant feit: door de schelpen en koppen intact te laten, wordt de natuurlijke smaak van de maaltijd versterkt.

Garnalenpellen bevatten bepaalde moleculen die ribonucleotiden worden genoemd en die de hartige umami-smaak versterken. Daarom zorgt het koken van garnalen met de schelpen intact ervoor dat deze smaakvolle essentie doordringt in het vlees. Bovendien zorgt het laten zitten van de schelpen bij het bereiden van garnalen op hoge temperaturen voor een beschermende barrière voor het delicate vlees, waardoor het mals en sappig blijft en dus smakelijker wordt. Pas wel op dat je de garnalen niet te gaar kookt, anders worden ze nog taai.

Het is ook de moeite waard om te vermelden dat garnalenkoppen een extra vleugje smaak toevoegen als je erin bijt of hun sap uitperst, dankzij de vettige inhoud van de hersenen en ogen. Dus als je een fan bent van romige of boterachtige gerechten, zijn garnalenkoppen misschien wel iets voor jou.

Meer redenen om garnalenschalen en -koppen te eten

Naast het smakelijker maken van je maaltijden, kan het toevoegen van garnalenschalen en -koppen aan je dieet de voedingswaarde verhogen. Deze exoskeletten bevatten een stof die chitine wordt genoemd en die volgens hen de groei van gezonde darmbacteriën kan stimuleren. Dit zijn de bacteriën in het menselijke spijsverteringsstelsel die, op het optimale niveau, de spijsvertering bevorderen en je immuunsysteem stimuleren.

Verder bleek dat de koppen van sommige garnalensoorten lipiden bevatten die mogelijk het risico op hart- en vaatziekten bij mensen kunnen verminderen. Daarnaast zijn garnalenkoppen rijk aan proteïnen, omega-3 vetzuren en antioxidanten zoals astaxanthine en selenium, die lichaamscellen beschermen tegen schade, zoals het .

Garnalen koken met de schelpen en koppen er nog aan geeft je maaltijden veel smaak en voedingsstoffen, waardoor je een geweldige eetervaring krijgt. Maar als je ze niet meteen wilt gebruiken, waarom bewaar je ze dan niet voor later en maak je er zelfgemaakte garnalenbouillon van? Deze smaakvolle bouillon kan worden gebruikt als vervanging voor water of visbouillon in verschillende vis-, schaal- en schelpdierrecepten zoals of .

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.