Keukengeheimen

De snelle en gemakkelijke manier om een vettige spatbescherming schoon te maken

442views

De snelle en gemakkelijke manier om een spatbescherming schoon te maken

Spatroosters zijn meestal gemaakt van roestvrijstalen gaas en zijn berucht omdat ze gemakkelijk vlekken maken en moeilijk schoon te maken zijn. Ze raken niet alleen verstopt met bakolie en etensresten, maar ze kunnen ook een magneet voor stof zijn als je ze niet goed opbergt tussen de verschillende keren dat je ze gebruikt. Als je geen vaatwasser hebt, kan het schoonmaken van spatroosters lastig zijn, maar gelukkig is er een effectieve manier om ze zonder al te veel moeite schoon te maken.

Deze methode komt van , die het proces demonstreert met behulp van het spatscherm van haar indoor grill. Neem eerst een grote zak met ritssluiting of leg twee gebruikte plastic boodschappentassen in elkaar waar je hele spatscherm in past. Plaats het spatscherm in de zak en zet een spuitbus dampvrije ovenreiniger klaar. Spuit de ovenreiniger royaal op beide zijden van de spatbescherming en zorg ervoor dat je het frame besproeit om alle spleten te bereiken. Verwijder zoveel mogelijk lucht voordat je de zak dichtritst of de plastic boodschappentassen dichtbindt en dichtvouwt – dit om ervoor te zorgen dat de ovenreiniger in contact blijft met de spatbescherming.

Laat het nu 24 uur met rust. Hoewel dit een proces van twee dagen is, is het grootste deel van die tijd voor de ovenreiniger om zijn magie te laten werken op het aangekoekte vet.

Laat de ovenreiniger zijn werk doen

Na 24 uur breng je de spatbescherming (nog steeds in de plastic zak) naar het aanrecht. Draag een paar keukenhandschoenen om je huid te beschermen tegen de chemicaliën van de ovenreiniger. Haal de spatbescherming uit de plastic zak. Gebruik een borstel met stugge haren om het gaas te schrobben en een schuursponsje voor de randen om in alle hoekjes en gaatjes te komen. Spoel de spatbescherming grondig af onder stromend water, zodat er geen ovenreinigende chemicaliën in contact komen met het voedsel dat je later bereidt. Het kan nodig zijn om de spatbescherming nog een keer na te lopen met de borstel en het schuursponsje als er nog vastzittend vuil is, maar het is onwaarschijnlijk dat je veel extra moeite moet doen. Zodra de spatbescherming blinkend schoon is, laat je hem volledig drogen voordat je hem gebruikt. Voilà: je voorheen vettige spatbescherming is nu zo goed als nieuw.

Deze methode kan worden gebruikt om veel soorten roestvrijstalen gaas schoon te maken, van handspatbeschermers en afzuigkapfilters tot spatschermonderdelen van huishoudelijke apparaten zoals binnengrills en luchtfriteuses. Zolang je zowel het gaas als de ovenreiniger veilig kunt opbergen (bijvoorbeeld in een plastic zak), kun je aan de slag. Naast de hierboven vermelde reden helpt de plastic zak ook om ervoor te zorgen dat de corrosieve eigenschappen van de ovenreiniger niet op andere oppervlakken lekken of per ongeluk in contact komen met mensen of huisdieren.

Meer spatbescherming hacks

Als je op een fornuis met olie kookt of regelmatig soepen, stoofpotjes of gerechten met jus maakt, kan een spatrooster een van je beste vrienden in de keuken zijn. Hoewel het onmogelijk is om 100% van de olie- en jusspatten van het koken op te vangen, kan een spatrooster helpen om het meeste ervan te elimineren. Dit komt ontzettend goed van pas bij het opruimen, want je hebt veel minder troep om mee om te gaan dan wanneer je geen spatrooster gebruikt.

Er zijn nog meer manieren om spatten te verminderen tijdens het koken. Een eenvoudige hack voor ondiep bakken in de pan (niet frituren) is het gebruik van een spatbescherming. Dit zou helpen om het vocht uit je eten te absorberen, waarvan veel koks weten dat het de belangrijkste oorzaak is van spatten bij het koken met olie. Een andere hack is om het gewoon te beschermen tegen vet en kookafval. Dit maakt het opruimen achteraf een stuk eenvoudiger en je kunt de folievellen steeds opnieuw gebruiken zodat ze niet verloren gaan.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.