Keukengeheimen

De vleeskruisbesmettingsfout die je misschien maakt met keukengerei

421views

De kruisbesmettingsfout die u misschien maakt met keukengerei

Hoewel veel voedselveiligheidsmaatregelen algemeen bekend zijn – je handen wassen voordat je met voedsel omgaat, oppervlakken desinfecteren die in contact komen met rauw vlees, etc. – zijn andere het onderwerp van discussie. Er wordt bijvoorbeeld gediscussieerd over de vraag of je tijdens het koken van vlees van keukengerei moet wisselen, waarbij je het ene gebruikt voor rauwe ingrediënten en het andere voor gekookte. Een recente discussie ging juist over deze vraag, waarbij de oorspronkelijke poster erkende dat het onderwerp controversieel is. “Heet debat gaande in ons huis op dit moment,” schreven ze, met de vraag aan andere gebruikers welke aanpak zij kiezen.

Commenters waren verdeeld. “Als je het keukengerei blootstelt aan dezelfde hitte als het vlees… hoef je niet te verwisselen,” antwoordde er één zelfverzekerd. Anderen waren het daarmee eens en beweerden dat de hitte alle verontreiniging op het keukengerei wegkookte. Velen beweerden echter dat ze hun keukengerei omwisselden of grondig afspoelden, sommigen deden dat zelfs twee keer en gebruikten aparte lepels voor het hanteren van rauw vlees, vlees dat nog aan het garen was en volledig gaar vlees. Gelukkig kan deze discussie voor eens en altijd beslecht worden: ja, je moet je keukengerei omwisselen of grondig schoonmaken voordat je vlees serveert om kruisbesmetting te voorkomen.

USDA beslecht het debat: ruil je bestek om

Als je met rauw vlees omgaat, raadt de USDA aan om twee sets keukengerei te gebruiken: Eén voor rauw vlees en één om te serveren als het vlees eenmaal gaar is. Dit voorkomt kruisbesmetting van bacteriën van rauw vlees op vlees dat gegeten gaat worden. Het USDA schat dat elk jaar ongeveer 128.000 mensen in het ziekenhuis worden opgenomen als gevolg van voedselvergiftiging. Het vermijden van kruisbesmetting kan deze door voedsel overgedragen ziekten helpen voorkomen.

In situaties zoals grillen ligt het voor de hand om van tang te wisselen – één set wordt gebruikt voor het rauwe vlees en een andere voor het verwijderen en serveren van het vlees wanneer het gaar is. Dit is echter minder eenvoudig in situaties waar het keukengerei in contact komt met het verwarmingselement, waardoor er verwarring ontstaat over deze regel. Zelfs professionals raken wel eens in de war. In een artikel wordt de verwarring beschreven rond het gebruik van hetzelfde keukengerei om je gebruinde vlees om te roeren. Als je altijd dezelfde spatel hebt gebruikt voor het bereiden en serveren van vlees, dan ben je niet de enige, maar er is nu een duidelijk antwoord.

Meer veiligheidstips voor vlees

Het gebruik van schoon keukengerei om vlees te serveren is één belangrijke stap in het voorkomen van door voedsel overgedragen ziektes, maar er zijn er nog meer die je kunt maken bij het koken van rauw voedsel. Andere manieren om kruisbesmetting te voorkomen zijn het gebruik van aparte borden en snijplanken voor en na het koken van voedsel om te voorkomen dat je gekookte items in contact komen met bacteriën. Een veelgehoord advies is om aparte snijplanken te hebben voor rauw vlees versus gekookte items; dit biedt een extra beschermingslaag voor het geval je afwasmiddel niet alle verontreinigingen verwijdert.

Vergeet ook andere oppervlakken in je keuken niet. Reinig aanrechten of koelkastplanken die in contact kunnen zijn geweest met rauwe producten. Als je hiervoor een theedoek gebruikt, denk er dan aan dat degene die in aanraking komt met rauw vlees en bleekmiddel niet uiteindelijk je schone vaat afdroogt. Zorg er ten slotte voor dat je je vleesthermometer ontsmet, die vaak in contact komt met zowel gekookt als nog niet gaar vlees.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.