Dranken

Dit betekent het als alcohol te sterk is

421views

Als je een liefhebber bent van alcohol, heb je vast wel eens menu’s gezien waarop de alcohol van een drankje wordt omschreven als “overproof”. Of misschien ben je wel eens in een slijterij geweest en zag je overproof rum of gin en vroeg je je af wat het onderscheidde van de andere flessen in het schap. Uiteindelijk is het antwoord kort en simpel: Overproof sterke dranken zijn gewoon sterker dan standaard sterke dranken.

Om als “overproof” te worden beschouwd, moet een gedistilleerde drank minstens 50% alcohol per volume bevatten, vergeleken met ongeveer 40% voor de meeste gewone gedistilleerde dranken. De meest voorkomende gedistilleerde drank die als “overproof” wordt verkocht is rum, hoewel het theoretisch van toepassing kan zijn op elke gedistilleerde drank met 50% ABV of meer, en tegenwoordig vind je een toenemend aantal overproof whisky’s en gins. Je kunt overproof whisky ook omschreven zien als “vatsterkte” of “vatsterkte”, en als het specifiek over gin gaat, “marine sterkte”.

Natuurlijk is het hoger dan gemiddelde alcoholgehalte een deel van de aantrekkingskracht, waardoor professionele en thuisbartenders hun cocktails een extra kick kunnen geven. Maar overproof drank wordt ook beschouwd als sterker en rijker van smaak dan standaard varianten en voor bepaalde soorten cocktails is het een absolute must.

Overproof? Bewijs het

Laten we de terminologie wat verder uit elkaar halen: In de context van alcoholische dranken is “proof” een term die verwijst naar de sterkte van een sterke drank, gemeten in alcoholvolume (ABV). Dus “overproof” betekent uiteindelijk gewoon “extra sterk”. Proof is simpelweg de ABV maal twee, dus als een rum 55% ABV heeft, is hij 110 proof. Dat geldt in ieder geval voor de VS – de regelgevende systemen van andere landen hebben andere formules voor het berekenen van proof. Navy strength gins hebben meestal een ondergrens van 57,15% ABV, wat in het Britse systeem 100 proof is.

Om nog een stapje verder terug te gaan, de Britse marine kan eigenlijk . Verschillende bronnen vertellen de legende anders, maar in elk geval had het te maken met het mengen van drank met buskruit en kijken of het mengsel zou ontbranden. Als dat gebeurde, werd het als “bewezen” beschouwd. Sommigen geloven dat het doel was om ervoor te zorgen dat, in het geval dat een fles brak en de drank in de voorraad buskruit begon te sijpelen, het buskruit nog steeds bruikbaar zou zijn (dat wil zeggen, brandbaar; vervuild raken door een brandbare vloeistof zou het buskruit onbruikbaar kunnen maken). Anderen zeggen dat de test door zeelieden werd gebruikt om er zeker van te zijn dat de drank zo sterk was als geadverteerd en niet was aangelengd door een slijmerige handelaar.

Steek ze aan

Het bekendste gebruik van overgedestilleerde dranken is waarschijnlijk een soort , zoals een schorpioenenkom of de zuidelijke cultfavoriet . Zoals middeleeuwse Britse zeelieden wisten, is een hoog alcoholpercentage nodig om de vloeistof vlam te laten vatten. (Bacardi 151 was waarschijnlijk de bekendste overproof gedistilleerde drank die er is, totdat het in 2016 uit de handel werd genomen. Het bedrijf beweert dat brandveiligheid de reden was voor het schrappen van de extra sterke rum).

Maar overproof gedistilleerde dranken zijn niet alleen bedoeld om dingen mee in brand te steken. Drankprofessionals weten te waarderen dat alle smaken die aanwezig zijn in een overgedistilleerde drank versterkt worden, dus veel cocktailbars bieden aangepaste klassieke of originele brouwsels aan die gebouwd zijn rond de extra sterke sterke drank. En natuurlijk hebben overgedestilleerde dranken, vooral rum, een belangrijke plaats in de wereld van tiki-drankjes, vaak als ingrediënt in of bovenop ijskoude, fruitige drankjes. Als je niet bang bent voor sterke smaken (en je hebt genoeg gegeten om je sterke drank aan te kunnen), probeer het dan de volgende keer dat je een cocktail maakt in plaats van een standaard gedistilleerde drank en ervaar zelf hoe de hogere proof de ervaring verandert.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.