Dranken

Dit is hoeveel kopjes koffie je uit een standaardzak kunt krijgen

431views

Als je veel koffie koopt in de supermarkt, heb je misschien een vaag idee van hoe lang elke zak meegaat, zelfs als je geen duidelijk antwoord kunt geven als iemand ernaar vraagt. Als je er ’s ochtends maar één drinkt, dan zou één zak lang moeten meegaan. Als je meerdere kopjes per dag drinkt en hoofdpijn krijgt als je je kopje ’s ochtends overslaat, dan gaat een zakje misschien maar een week of minder mee. Maar er is wat losse wiskunde die je kunt gebruiken om erachter te komen hoeveel kopjes koffie je precies uit één zak haalt.

De “gouden verhouding” voor koffie is één tot twee eetlepels koffiedik per 6 ounces water, volgens de . Hoewel een kopje gelijk is aan 8 ounces, zie je soms in koffiepraatjes 6 ounces gebruikt worden voor een “kopje koffie”. Om de wiskunde hier minimaal te houden: een zak koffie van 12 ounce (meestal de meest gangbare maat) is goed voor ongeveer 32 kopjes als je je mok vult tot 6 ounce, en ongeveer 21 kopjes als je je mok dichter bij de rand vult.

Even snel wat koffie uitrekenen

Dit alles betekent dat, als je elke ochtend één klein kopje drinkt, je ongeveer drie tot vier weken kunt doen met één zak koffie van 12 ounce. Maar dat is het absolute minimum en het is waarschijnlijk dat je meer drinkt op een dag. Als je meerdere kopjes per dag drinkt, of je zet je koffie heel sterk, dan gaat die zak misschien maar een week of twee mee.

Sommige koffiemerken maken ook zakken van 16 oz, en met een pond ongebrouwen koffie kun je ongeveer 30 tot 40 kopjes zetten als je normaal zet. Als je chiquere merken koopt, zijn hun zakken soms maar 8 tot 10 ounce, terwijl sommige goedkopere instantkoffiemerken zoals Maxwell House kuipjes van 30 ounce maken die een hele tijd meegaan.

Als je een koud brouwsel wilt maken, is dat iets anders en moet je je koffiedik in water laten weken om het geconcentreerder te maken. Om één glas cold brew te maken, heb je ongeveer een ons gemalen koffie nodig voor elke kop water die je toevoegt (en dan bedoelen we normale kopjes van 8 oz).

Laat je gemalen koffie langer meegaan

Als je je zak koffie langer wilt laten meegaan zonder dat dit ten koste gaat van de sterkte van je brouwsel, heb je een aantal opties. Als je een tweede pot koffie zet, maar je hebt een beperkt budget, kun je nog steeds ongeveer 50% van de oude koffiedrab bewaren en de rest vervangen door verse koffiedrab, volgens (maar je moet nog steeds alles vervangen na een dag). Je kunt ook je duurdere koffiedik mengen met een goedkopere soort om een dure zak koffie te verlengen.

Onthoud dat ongebrande koffiebonen en koffiedik na opening ongeveer één tot twee weken het versst blijven, maar dat ze daarna nog een paar weken prima smaken, zelfs als ze smaak beginnen te verliezen. Ze blijven enkele maanden goed als je ze vacuüm verpakt of zelfs invriest. Als je een zak koffie kiest, ga dan op zoek naar zakken die sluiten met een rits, want zo blijft de koffie langer vers. Zolang ze niet in contact komen met water, zijn ze een paar jaar houdbaar.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.