Keukengeheimen

Een friteuse goed schoonmaken en onderhouden

430views

Een friteuse goed schoonmaken en onderhouden

Gefrituurd voedsel van restaurantkwaliteit is prachtig, maar als je niet over het juiste gereedschap beschikt, kan het bijna onmogelijk zijn om het thuis te maken. Natuurlijk kun je ze frituren in een pan met olie, maar het is ingewikkeld om dat gelijkmatig te doen. De oplossing is simpel: Koop een friteuse voor thuisgebruik. Probleem opgelost!

Nadat je je eerste partij gefrituurde kip hebt bereid in je nieuwe apparaat, voel je je goed over je aankoop en dan bedenk je je: “Wacht, hoe moet ik dit ding schoonmaken?” Je hebt nu te maken met het meest uitdagende deel van het gebruik van een friteuse: het schoonmaken. Maak je echter geen zorgen; het kan een proces in meerdere stappen zijn, maar zolang je goed oplet en je tijd neemt – en geen stappen overslaat! – is je nieuwe apparaat in een mum van tijd weer klaar voor gebruik.

Het goede nieuws is dat je je friteuse niet na elk gebruik hoeft schoon te maken; zelfs de olie blijft goed voor meerdere frituursessies, tenzij er een of andere verontreiniging in is gekomen. Als je hem één keer per week gebruikt, moet je hem ongeveer om de drie maanden grondig schoonmaken.

Wees voorzichtig met de bakolie

Als je klaar bent, is de eerste stap bedrieglijk eenvoudig maar uiterst belangrijk: zorg ervoor dat de olie volledig is afgekoeld voordat je begint. Hete olie is geen grap; dat spul kan je echt pijn doen. Vervolgens is het frituurmandje het eenvoudigste onderdeel; zet het in de gootsteen en maak het schoon met water en zeep. Als er hardnekkige stukjes aan vastzitten, kan een niet-schurende borstel (of een tandenborstel in een handomdraai) ze verwijderen.

Nu is het tijd om de olie zelf weg te gooien. Giet olie nooit in de afvoer; dat is een zekere manier om je leidingen te verstoppen, om nog maar te zwijgen van het riool zelf. Je moet het oliereservoir uit de friteuse halen en de olie in een andere bak gieten (een trechter kan goed werken voor deze stap). Van daaruit kun je het veilig in de vuilnisbak gooien.

Zodra je met de olie hebt afgerekend, kun je de friteuse schoonmaken. Schraap eerst de zijkanten schoon voor alles wat eraan vastzit; je kunt hier zonder zorgen iets relatief schurend gebruiken (of gewoon een plastic schraper). Zodra je alles hebt losgekregen, voeg je een beetje afwasmiddel toe en vul je de kom met heet water. Maak de friteuse niet schoon in de gootsteen; je wilt de elektrische onderdelen van de friteuse niet blootstellen aan water.

Zorg ervoor dat de friteuse droog is

Nu is het tijd om de friteuse het werk voor je te laten doen. Zet hem aan, breng het water aan de kook en laat het 5-10 minuten koken. Laat niet al het water wegkoken; dat kan ervoor zorgen dat zeepdeeltjes zich aan de zijkanten vastzetten en worden ingebakken, en niemand wil zeepachtige frietjes. Nadat je het hebt laten draaien, zet je het uit, haal je de stekker uit het stopcontact en wacht je tot het is afgekoeld. Giet dan het water eruit, gebruik een doek om alle restjes aan de binnenkant te verwijderen en droog hem grondig af. Laat hem voor de zekerheid aan de lucht drogen. Als je je friteuse gebruikt als hij nog nat is, kan hij ontploffen; dit is de reden waarom bevroren gefrituurde kalkoenen zo brandbaar zijn.

Als, om wat voor reden dan ook, niet alle hardnekkige stukjes eraf zijn, is er nog één trucje: gebruik zuiveringszout; het is de beste vriend van de schoonmaker. Maak een pasta van zuiveringszout en heet water en breng dat mengsel aan op de probleemplekken. Laat het een paar minuten zitten, maak het schoon en je bent klaar.

Friteuses kunnen een geweldige toevoeging zijn aan een keuken, maar je moet altijd voorzichtig zijn als je met hete olie te maken hebt. Zolang je deze eenvoudige schoonmaakinstructies volgt, zou je veilig en gezond moeten zijn. Uiteindelijk zal je friteuse jou net zo goed behandelen als jij hem behandelt.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.