Keukengeheimen

Een roestvrijstalen gootsteen streeploos schoonmaken

439views

Een roestvrijstalen spoelbak streeploos schoonmaken

Het schoonmaken van de gootsteen is idealiter een dagelijkse bezigheid. Een snelle schoonmaakbeurt aan het einde van elke dag met een speciale doek of spons is ideaal om voedselvlekken en vuil te verwijderen. Daarnaast is het een goede gewoonte om minstens een keer per week of zo een dieptereiniging uit te voeren, vooral omdat het een deel van de keuken is waar veel mensen komen.

Of “de afwas doen” nu betekent dat je de vaat spoelt voordat je de vaatwasser inlaadt of dat je de afwas met de hand doet, je kunt je gewone afwasmiddel gebruiken om vlekken en bacteriën te verwijderen in de gootsteen nadat je de afwas hebt gedaan. Als je echter een roestvrijstalen gootsteen hebt, weet je dat zeep watervlekken niet kan verwijderen en zelfs zeepschuim kan toevoegen. Mineralen uit kraanwater hopen zich op in de gootsteen en laten zichtbare strepen achter.

Er is een eenvoudige en natuurlijke oplossing voor het probleem, en je hebt het waarschijnlijk al in je keuken staan… in je voorraadkast! Zuiveringszout is een van de beste schoonmaakmiddelen voor allerlei oppervlakken en situaties, waaronder het brandschoon krijgen van je gootsteen. Maak gewoon een losse pasta van zuiveringszout en water en gebruik dan een microvezeldoek om de pasta over het aanrecht te wrijven. Zorg ervoor dat je de doek in de richting van de nerven van je gootsteen wrijft (ja, roestvrij staal heeft nerven!) voor een optimaal streeploos resultaat.

Hoe maakt zuiveringszout roestvrij staal schoon?

Steeds meer mensen kiezen (of zouden dat moeten doen!) voor natuurlijke oplossingen in plaats van synthetische schoonmaakmiddelen. En aangezien zuiveringszout letterlijk eetbaar is, wat is er natuurlijker dan dat? Zuiveringszout wordt meestal gebruikt in de keuken om gebakken producten te zuren of om vlees malser te maken dankzij de alkalische pH-waarde (waarover dadelijk meer). Dus waarom niet precies deze alkaliteit gebruiken als huishoudelijk schoonmaakmiddel?

Allereerst, wat is zuiveringszout precies? Deze stof komt van nature voor in poedervorm en wordt al duizenden jaren gebruikt voor zowel schoonmaken als bakken. Andere namen zijn “natriumbicarbonaat” en “zuiveringszout”, die je misschien wel eens hebt gehoord in een bepaald Brits bakprogramma. Deze alkaline reageert vervolgens met zuren om kleine kooldioxidebelletjes te produceren die je bakproducten optillen of het voor vleeseiwitten moeilijk maken om te binden, wat resulteert in fluweelzacht vlees.

Een andere eigenschap van alkaliteit is dat het tot op zekere hoogte corrosief is, wat betekent dat het de voedseldeeltjes kan afbreken die de vlekken in de gootsteen vormen. Het helpt ook om oppervlakteroest te verwijderen, waardoor je gootsteen helder en glanzend blijft. Gedestilleerde witte azijn werkt op dezelfde manier, maar omdat het een zuur is, komt het proces van de andere kant van de pH-schaal.

Extra tips voor extra glans

In plaats van zuiveringszout kan het ook samen met zuiveringszout worden gebruikt. Als je beide stoffen samen gebruikt, komt er kooldioxide vrij in de vorm van gas (dezelfde reactie die je taarten optilt!), en daarmee helpt het om vlekken fysiek te verwijderen. Onthoud wel dat, omdat het ene een zuur en het andere een alkali is, het van nature water produceert wanneer het gemengd wordt, dus raadt aan om “ze niet in gelijke hoeveelheden te combineren omdat je het mengsel aan de zure of basische kant van de neutrale waarde moet houden. Waarom? Zodat het combineren van de twee in de eerste plaats het bruisende vrijkomen van gas veroorzaakt, maar tegelijkertijd niet volledig neutraliseert tot water zodat het nog steeds zijn corrosieve capaciteiten kan behouden.

Afgezien van de gootsteen kun je baking soda in je arsenaal opnemen voor de koelkast, de oven, het fornuis en zelfs de vloeren en het aanrecht! Hoewel zuiveringszout kan worden gebruikt om de meeste verschillende materialen en oppervlakken schoon te maken, zijn er ook oppervlakken zoals glas en hout.

Als de gootsteen fysiek schoon is, kun je hem helemaal oppoetsen. Alles wat je nodig hebt is een microvezeldoekje met een beetje babyolie, dat je voorzichtig over het oppervlak van een roestvrijstalen gootsteen strijkt. Je gasten zullen zich afvragen of je net een nieuwe gootsteen hebt laten installeren.

Leave a Response

Ludwig Bergman
Hallo! Mijn naam is Ludwig Bergman en ik ben een ervaren redacteur met een passie voor koken en de kunst achter culinaire creaties. In de loop der jaren heb ik me ondergedompeld in verschillende culinaire tradities en recepten om mijn kennis en inspiratie met onze gewaardeerde lezers te kunnen delen.